Windows Mobile får dagligen kängor mot sig för att vara ologiskt, buggigt och långsamt. Många av argumenten är visserligen fullständigt legitima eftersom det har alldeles för många generationer av trött påbyggnad bakom sig istället för en nykonstruktion.

I och med de senaste årens explosion av multimedialurar med pekskärm har dock ännu fler kritiska röster höjts mot operativet och dess användarvänlighet, mest för att det från grunden inte är byggt för multimedia utan den biten är ännu en trött påbyggnad. Just därför har tredjepartsgränssnitt i stil med HTC:s Touchflo 3d vuxit fram.

Windows-kurragömma

Touchflo var från början ganska kasst, Touchflo 3d grymt men fyllt av barnsjukdomar. Under året som gått har dock gränssnittet uppdaterats i och med varje lur och med Diamond 2 har vi faktiskt seriösa problem att ens hitta Windows. Startmenyflaggan syns visserligen, men den leder till HTC:s egen programmeny som förut huserade nere bland flikarna.

Inställningsmenyn ger dig tillgång till det mesta du kan vilja ställa in, men är även den företagets egendesignade. Såvida du inte slår av Touchflo (vilket är en liten utmaning i sig) är det enda fysiska som syns av Windows filhanteraren och de allra djupaste inställningsmenyerna, klockrent!

Detta gör inte bara under för användarvänligheten, utan luren är utan större konkurrens den snabbaste vi testat med Windows som operativ. Lägg sedan till en grymt mycket känsligare pekskärm och användningen blir en fröjd.

Dyr diamant
I övrigt innehåller luren precis det du kan förvänta dig av en multimedialur i det högre segmentet, det vill säga gps, wlan, hsdpa och en någorlunda fet kamera. Eller, nja, kameran är i vanlig ordning för Windowstelefoner bara fet på pappret.

Fem megapixel med autofokus, utan antydan till blixt och utan vettiga funktioner. Bildkvaliteten ser bara marginellt bättre ut än vad den gjorde hos de tvåmegapixlare som tidigare var standard på Windowslurar.

Designen är något förbryllande. Visserligen vill de leva på namnet, men Diamond 2 har ingen som helst koppling till diamanter, inte ens med en kristallformad baksida som föregångaren. Istället handlar det mycket om metall kombinerat med svart, något som får luren att kännas ganska tjock. Lika fet är tyvärr prislappen, vilket tillsammans med kameran är mobilens största minus.

Som medialur spöar Diamond 2 sin föregångare på varenda punkt, och varenda Windowstelefon i samma genre också, även om det känns lite bakvänt att tillverkarna måste gå till sådana extremer för att dölja det system som luren faktiskt bygger på.


+
Förbättrat Touchflo 3d
Snabb

-
Värdelös kamera
Aningen högt pris

=
Den hittills bästa Windowstelefonen, mest för att Windows inte syns.

BETYG  
 
Form/design: 7
Ljudkvalitet: 6   
Bildkvalitet: 4
Funktioner: 7
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 5


Totalt: 7

Fakta


Pris:
5 795 kr
Tillverkare: HTC, www.htc.com

Mått: 53,1x107,85x13,7 mm
Vikt: 117,5g
Band: quad band gsm, wcdma (hsdpa)
Skärm: 3,2 tum, 480x800 pixlar
Taltid: 5,7h
Passningstid: 360h
Minne: 800 Mb, micro sd
Operativsystem: Windows Mobile 6.1, Touchflo 3d
Kamera: 5 megapixel
Övrigt: Wlan, gps,