Sonim står som måttstocken för hur en stryktålig lur ska fungera i dagsläget. I alla fall sett till vad den faktiskt tål (innehållet ger vi inte mycket för). Därför är B2100 en riktigt intressant historia eftersom den delar brottarlurens fuktklassning IP57. Enligt Samsung själva betyder det att telefonen kan hänga med på en simtur i halvmeterdjupt vatten i uppåt en halvtimme.

Upp till bevis
Stryktåliga telefoner är i vanlig ordning skojigast att testa, eftersom vi får vara riktigt sadistiska. Vattentestet, denna gång i form av en timme i välfyllt badkar, fortgick utan några som helst problem. Att råka tappa den, i det här fallet nerför en betongtrappa, långkast på asfalt och lobb från balkong på tredje våningen ner i skogsdunge var inget som ställde till det heller. Efter flygturen från balkongen hade luren slocknat, men efter att ha ryckt batteriet och startat om uppträdde den normalt igen.

Trots stryktåligheten får vi långt ifrån samma känsla av pansartelefon som Sonims XP3, däremot är B2100 grymt mycket smidigare.

Insparad

Utsidan är inget problem utan imponerar snarare stort alltså. Som en trevlig bonus bjuds vi även på en ficklampa, inbyggd i lurens överkant. Vi hade helst sett att den satt bredvid kameran så att någon form av skymningsbilder kunde uppnås. Å andra sidan har kameran sparats in på rejält, eftersom det inte blir mycket till bilder av den rackiga 1,3 megapixlaren.

Även om operativsystemet är av samma typ som hos föregångaren B2700 (det vill säga fullt tillräckligt för normalt bruk) så är hårdvaran betydligt klenare och reaktionerna är inte i närheten av lika snabba som vi hade önskat, även om det inte är så långsamt att det blir jobbigt. Två andra nackdelar är den lågupplösta skärmen och styrkorset som känns alldeles för hårt och kantigt. Skärmen ligger dock i samma insparningskategori som kameran, för luren kostar trots allt bara 1 500 spänn. Vilket är mindre än hälften av vad Sonims lur går på trots att Samsungen kan extremt mycket mer.

Definitivt bäst i klassen alltså, även om vi hoppas på en lite mer högspecad B3000 inom kort.


+
Vattentålig
Smidigt format
Ficklampa

-
Värdelös kamera

=
Liten, billig och smidig brottarnalle som borde passa målgruppen perfekt.

BETYG
Form/design: 8
Ljudkvalitet: 6   
Bildkvalitet: 2
Funktioner:   5
Användarvänlighet: 6
Prisvärde: 8


Totalt: 8

Fakta

Pris: 1 495 kr
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se

Mått:
49,5x113x17,2 mm
Vikt: 103g
Band: quad band gsm
Skärm: 1,7 tum, 128x160 pixlar
Taltid: 9h
Passningstid: 600h
Minne: 10mb, micro sd-kortplats
Kamera: 1,3 megapixel
Övrigt: IP57-klassificerad