Precis när hypen byggts upp kring Idou får vi veta att den egentligen kommer kallas Satio, men mer om det alldeles strax. För det fanns betydligt mer som Sony Ericsson hade att bjuda på under kvällens presskonferens.

Finsk spelmaskin

Först ut var Yari, som utöver att påminna om en finsk bastu namnmässigt är företagets nya speltelefon. I linje med att Sony Ericssons lurar numera inte ska vara avdelade mellan musik och foto levereras den med en kamera på fem megapixel och Walkmanmjukvara (dock utan hörlursuttag). Wlan och dlna finns representerat, men det som är huvudfokus är som sagt spelen. Ett tennisspel och ett fitnesspel medföljer som använder den främre kameran för att läsa av spelarens rörelser, ett slags primitivt Wii enkelt förklarat. Vifta med handen framför telefonen och tennisspelaren på skärmen slår åt motsvarande håll.

Den tidiga utgåvan av mjukvaran gav en vis inblick av hur det ska fungera, men det fungerade inte riktigt klockrent i dämpad belysning. Formspråket påminner en aning om Nokias 6600 slide med typisk Sony Ericssonsk byggkvalitet.

Fler spel ska gå att tanka ner via PlayNow Arena, som nu ska utvecklas till företagets motsvarighet till Apples App Store.

Trådlös synk

Nästa dlna och wlan-lur är Aino. En slajdlur där precis varenda frontknapp dolts bakom slajden. Detta för att istället använda sig av pekskärmen som kan styra musik, foto, bilder, film och radio. För att använda telefonen på något sätt normalt krävs att du skjuter ut den numeriska tangentsatsen och därmed avaktiverar pekskärmen.

Fullskärmsutförandet är faktiskt riktigt snyggt, men det känns som att pekskärmsmjukvaran kunde ha byggts ut till fullo med tangentbordet som komplement istället för att dela upp funktionerna mellan de båda inmatningssätten (även om du kommer åt allt via företagets vanliga menyer i utskjutet läge).

Den stora grejen med luren är trådlös synk med datorn via wlan och att luren levereras med en dockningsstation för laddning. Med i paketet, och även anpassat för laddstationen, medföljer ett stereoheadset modell blåtand med både ljudförbättraren Clear Audio (som återfinns i de flesta fetare Walkmanlurar) och radiomottagare. En annan kul detalj är Remote Play-funktionen som tidigare bara funnits i PSP. Det vill säga att du kan komma åt medieinnehållet på sin Playstation 3 vart du än befinner dig i världen.

Kameran är några snäpp högre än bastufinnen Yari, 8,1 megapixel och även här saknas hörlursuttag. Testexemplaret vi fick känna på fungerade som väntat i knappläget, men extremt trögt i pekskärmsläge. Om vi däremot ser till hur eventets huvudtelefon betedde sig kan vi nog vänta oss en hel del av Ainos pekskärm.

Grym pekskärm

Idou hat bytt namn till Satio och har dessutom begåvats med den absolut piggaste resistiva pekskärmen vi testat hittills. Trots skillnaden i skärmteknik är steget minimalt jämfört med exempelvis LG Arena eller Iphones kapacitiva skärmar. Fortfarande ligger kameran på 12,1 megapixel, något vi dock inte kunde testa till fullo under pressvisningen.

Vikten på de fungerande exemplaren var läskigt låg när de låg i handen, vilket tyvärr bidrog till en känsla av plastighet. Formspråket och känslan känns annars igen från tidigare Sony Ericsson-lurar.

I och med Satio ska även PlayNow utökas till att vara en programbutik, något som ska presenteras i detalj nästa vecka. Tyvärr saknar företagets absoluta toppmodell både dlna och vanligt hörlursuttag.

Filmuthyrning
I och med releasen av W995 inom kort lanseras även PlayNow Movies. Tjänsten är gratis i ett år och levereras med utvalda telefoner oberoende av operatör och abonnemang. Under ett år får du hyra filmer obegränsat antal gånger och ladda ner dem till telefonen via datorn. På ett år får du tillgång till sammanlagt 60 filmer som var och en kan hyras i 90 dagar vardera.

Tjänsten är enbart anpassad för de utvalda telefonerna och också begränsad till de utvalda filmerna. Det är rejält haltande och skadeskjutet, men ändå ett litet steg mot vettig digital distribution av film, särskilt eftersom det medföljer gratis första året (vad det kommer kosta efter det återstår att se).

Trots en del uppenbara misstag är det riktigt kul att se Sony Ericsson satsa och vi hoppas att deras planer kan utvecklas snabbt. De var ändå tidiga med drm-fri musik så en vettig videobutik borde väl inte vara så svårt?