Canon Eos 500D är den senaste uppdateringen av Canons storsäljarserie som en gång började med Eos 300D. Den nya modellen har fått ett helt gäng förbättringar jämfört med den senaste föregångaren Eos 450D. Utseendemässigt är dock de två kamerorna i princip identiska.

Högupplöst skärm
En stor skillnad är skärmen. Storleken är densamma, tre tum, men istället för 230 000 pixlar så är upplösningen nu 920 000 pixlar, samma som i Canons dyrare kameror. Det gör det väldigt lätt att kolla skärpan på bilder man har tagit.

Det finns saker att förbättra när det gäller formen. Greppet är riktigt bra men blir lätt krampaktigt för lite större händer. Även knapplaceringen är bra överlag men knapparna är väldigt små.

Ett annat minus är förhandsgranskningen som inte låter dig zooma eller göra något alls innan du har tryckt på playknappen, sjukt irriterande.

Något som vi gillar är att kameran har riktigt gummi på greppet och inte plastimitation. En annan sak är den smart placerade knappen för att byta iso, även om den inte är programmerbar.

Inte bara fler pixlar
Jämfört med 450D har 500D fått lite fler pixlar (15,1 megapixlar istället för 12,2), filmfunktion, ny processor och bättre iso-egenskaper.

Pixlarna gör otroligt lite skillnad men bildkvaliteten överlag har blivit snäppet bättre, särskilt vid högre isotal där kameran presterar riktigt bra tack vare Digic 4-processorn. Dock har Canon fortfarande lite problem med att reducera det färgade bruset.

Kameran prickar vitbalansen riktigt bra i våra test och lyckas i princip alltid fixa bra färger. När det gäller exponering så prioriterar kameran att inte fräta ut högdagrarna vilket i och för sig är bra. Men vid väldigt kontrastrika situationer skulle vi vilja se en bättre avvägning då det nu ibland blir väldigt underexponerat.

Liksom storebror Eos 5D mkII så filmar 500D i 1080p men där slutar likheterna. 5D har fått många lovord här men 500D liknar mer Nikons inte helt lyckade filmfunktion i D90. Den rullande slutaren gör bilden lätt ”geléaktig” och även här blir vertikala linjer diagonala. Det finns utrymme för förbättring.

500D är ändå en mycket bra kamera som ger mycket för pengarna, särskilt då det verkliga priset ligger långt under det rekommenderade. Skillnaderna från 450 kan tyckas små men ger stort mervärde. Nikon D90 har en bättre ergonomi och fixar brus ännu bättre men med full hd-filmning och billigare prislapp så ligger inte Eos 500D långt efter.

Bild: Robert Eldrim, Medljus


+
Bra isoegenskaper
Fullhd-filmning

-
Rolling Shutter
Lite ologiska missar i användarvänligheten

=
Detta är den bästa mellansegmentskameran just nu även om den har en del missar. Och den kan filma i full hd-upplösning.

BETYG
Storlek/form: 8
Bildkvalitet: 8
Funktioner: 7
Användarvänlighet: 6
Prisvärde: 9


Totalt: 8

Fakta

Pris: 10 900 kr med 18-55mm IS
Tillverkare: Canon, www.canon.se

Upplösning: 15,1 megapixel, 4752x3168
Filmfunktion: 1920x1080@20 bps
Skärm: 3 tum, 920 000 pixlar
Sökare: 95%, 0,87x
Minne: SD
In/utgångar: Usb, hdmi
Mått: 129 x 98 x 62 mm
Vikt: 480 g (utan batteri)