Visst känns det lockande att ha en tv helt dedikerad till datorn. Speciellt om du har en bärbar liten rackare. Tyvärr är det inte så enkelt som att ta första bästa tv. I alla fall inte om du vill slippa huvudvärk och konstiga beskärningar av bilden.

Välj rätt tv för ändamålet
Vi börjar med det enklaste valet, plasma eller lcd? När du ska använda tv:n som datorskärm rekommenderar vi lcd starkt. Även om plasma-apparater inte har lika stora problem med inbränningar som de hade förr är det ändå dumt att chansa.
Inbränningar innebär att statiska bilder bränner fast så du ser dem som skuggor trots att du stängt av tv:n. När du har datorn kopplad till tv:n och låter den stå oanvänd ett tag kan detta inträffa. Bättre då att köpa en lcd eftersom dessa inte lider av detta problemet.

Är du ute efter att kunna se film i full hd-upplösning bör du köpa en tv märkt ”full HD”. Tv-apparater märkta hd-ready klarar bara de lägre hd-upplösningarna 1080i och 720p. 1080p kräver då uppskalning. Det innebär att tv:n själv förstorar upp bilden vilket ofta resulterar i sämre skärpa.
Med rätt tv kan du sedan koppla in datorn via en hdmi-kabel, ladda ner högupplöst film och se den i sin fulla upplösning. Hdmi-kabeln är dessutom den enda kabeln som har integrerat ljud. Till övriga kablar får du köpa till en extra ljudkabel.

Äger du en platt-tv med standardupplösning lämpar det sig bra att koppla ihop den med datorn via en vga-kabel. Det är det bästa alternativet till hdmi eller dvi. Suddig text är något du vill undvika till varje pris. Om du kopplat via s-video blir det inte roligt för ögonen efter en stunds surfande. Läs mer om hur du kopplar i vår guide ”Koppla datorn till tv:n”.

Datorns och tv-apparatens upplösning bör helst matcha varandra, det kallas att pixelmappa. Gör du inte detta finns det risk att bilden blir suddig. När du pixelmappar ska du utgå ifrån tv:ns upplösning. Därför bör du i förstahand kolla upp vilken native-upplösning din tv har (native är vilken högsta upplösning den klarar). Om det exempelvis står i specifikationen att din tv klarar 1920x1024 pixlar är det också upplösningen du bör skicka ut från din dator.

Skickar du ut en annan upplösning än den tv:n har så kan du få suddig bild, fula ramar och overscan. Overscan innebär att bilden beskärs på kanterna för att den zoomas in och ger ett oskarpt resultat. Beskärningen går ofta att rädda i grafikkortets inställningar men den suddiga bilden är svårare att komma underfund med. Här får du laborera med upplösningar. Men kan du matcha tv:ns upplösning med datorns bör du göra det för då slipper du problemen.

Det är också viktigt att göra en avvägning mellan storleken på tv:n kontra betraktningsavståndet. Ska du sitta i en soffa fem meter bort så fungerar en tv på över 50 tum bra. Men har du kortare avstånd kan du inte köpa för stor tv. Har du bara 2-3 meter i betraktningsavstånd bör du hålla dig runt 42 tum. Samsungs LE40A676 är ett bra 40-tumsalternativ. Du kan få tag på en sådan för runt 11 000 kronor. Är du ute efter en större kan Sharp Aquos LC-46DH77S vara något. Denna 46-tummare hittar du för runt 16 000 kronor idag.

Det kan även vara en god idé att köpa till ett blåtandstangentbord och en blåtandsmus. Då slipper du ha sladdar dragna kors och tvärs över rummet.