Alla bredbandsleverantörer anger hastigheter i form av teoretiska maxhastigheter som i många fall ligger långt ifrån verkligheten. Hur snabb uppkoppling kan du då förvänta dig med en bredbandsdongel på lantstället eller i storstan och hur bra levererar de olika leverantörerna under olika förutsättningar? Det här var några av frågorna vi ställde oss innan vi begärde in donglar från de olika leverantörerna och gav oss ut i landet.

mobilt bredband

Vi valde att testa de snabbaste lösningarna med fastpris-abonnemang som fanns tillgängliga att köpa under testtillfället (maj 2009). Flera leverantörer hade snabbare modem på gång men eftersom dessa inte fanns tillgängliga för test med slutgiltig firmware valde vi att inte ta med dessa.Testpunkt 1 - Rastplats vid E18 (i bil).

Med mobilt bredband vill vi självklart kunna surfa från bilen när vi stannar till på rastplatsen, därför valde vi ut den här positionen. Testet utfördes i bilen och med samtliga sex operatörer kunde vi snabbt koppla upp oss och få relativt bra fart. Snabbast surfade vi med Tele2:s dongel som kom upp i nästan 5 megabit vid nedladdning och omkring 1,3 megabit i upphastighet. Riktigt imponerande helt enkelt och lika snabbt som många är vana vid med adsl-uppkopplingen hemma. Tele2-lösningen var också den som gav i särklass bäst svarstid (ping) i detta moment. Andraplatsen vid den här testpunkten kneps av Telia, sedan var det ganska jämnt mellan övriga fyra aktörer som alla låg mellan 2,3 och 2,9 megabit (nedladdning).

Vinnare: Tele2


Testpunkt 2- Västerås city (utomhus)
Att kunna sitta vid en uteservering och jobba med laptopen är ju ett klockrent argument för dig som går i 3g-dongeltankar. Vi valde en typisk svensk mellanstor stad: Västerås.

Mitt inne i city valde vi ut en kafeteria med uteservering och även här lyckades alla lösningar koppla upp oss mot nätet. Här var det dock endast Telia som lyckades komma upp i över 3 megabit nedladdningshastighet men Tre var inte långt efter. Ice.net hade stora problem och snittade på ynka 0,61 megabit. Tele2 var dock bäst när vi ser till uppladdningshastighet med 0,58 megabit i snitt jämfört med konkurrenterna som inte kom över 0,35 megabit.

Vinnare: Telia
Testpunkt 3 - Sommarstuga, Kvicksund (utomhus)

Vem vill inte kunna sitta på altanen vid sommarstugan, eller ligga i hängmattan och surfa? Vi valde en typisk svensk sommarstugby en bit utanför Eskilstuna och här satte vi oss på uteplatsen och kopplade upp testutrustningen. Ice.net lyckades inte koppla upp överhuvudtaget medan Tele2 låg stabilt omkring 5 megabit konstant i nedladdningshastighet. Telia var inte långt bakom med i snitt 4,8 megabit i nedhastighet men även här vinner Tele2 när vi tittar på prestanda uppströms. Tredjeplatsen tar Tre medan Telenor och Glocalnet ligger omkring blygsamma 2 megabit.

Vinnare: Tele2


Testpunkt 4 - Stockholmsförort, villa (inomhus)
Vi valde att testa hastigheten i Vallentuna, en lantlig Stockholms-förort, inomhus i en villa i ett typiskt adsl-kvarter. Först trodde vi att det var något fel på Ice.net-modemet eller inställningarna i testdatorn men hur vi än försökte lyckades vi inte få någon signal. Av övriga lösningar var Tele2 snabbast tätt följda av Telenor och Glocalnet. Teliamodemet fick vi upp i som mest dryga 2 megabit i nedladdningshastighet och Tre snittade på dryga 3 megabit. Lite förvånande var att Glocalnet hade stora problem med upphastigheten medan detta fungerade felfritt och ovanligt snabbt med Telenor, detta trots att dessa två operatörer använder samma nät.

Vinnare: Tele2


Testpunkt 5 - Stockholm innerstad, lägenhet (inomhus)
I den här ronden höll vi till i en lägenhet bara några hundra meter från Stockholms central. Bra läge med andra ord men ändå svåra omständigheter då vi snackar tjocka väggar och läge mot innergård. Här var mobiloperatören 3 ensam om att kunna leverera en acceptabel hastighet. Telia, Tele2 och Ice.net var långsammare än vid våra tester på landsbygden och med Telenor-nätet fick vi över huvud taget ingen täckning. Om vi ville surfa med deras nätverk var vi tvungna att gå ut på balkongen - men då gick det snabbt och smärtfritt.

Vinnare: Tre


Testpunkt 6 - Centrala Stockholm (utomhus)
Sveriges mest centrala punkt är utan tvekan centralstationen i Stockholm. Om det är någonstans man ska komma upp i bra hastigheter är det här, och vårt utomhustest visade på genomgående bra resultat. Med Tele2 kom vi vid något tillfälle upp i svindlande 11 megabit/sekund, även om vi som regel hamnade på runt 6 megabit per sekund. Telia, som använder samma nätverk, kom inte upp i de topphastigheterna vilket berodde på att de vid testtillfället bara kunde leverera modem med lägre maxhastighet. Nya och snabbare modem är dock på gång. Både mobiloperatören 3 och Telenor-nätet fungerade utmärkt, medan Ice.net hamnar i botten. Glesbygdsleverantören Ice.net är definitivt inte rätt i innerstaden.

Vinnare: Tele2


Testpunkt 7 - Hedemora, sommarstuga (utomhus)
Hur bra uppkoppling kan du räkna med i en liten halvstor håla i Dalarna? Vi testade modemen vid en sommarstuga strax utanför Hedemora och här blev det tydligt att flera av leverantörerna hade svårt med hastigheten. Här var Telia och Tele2 ensamma om att kunna erbjuda turbo-3g. Att båda klarade av det är inte förvånande eftersom de båda företagen använder samma nätverk, och eftersom de har satsat hårt på att bygga ut sin turbotäckning. På samma sätt delar mobiloperatören 3 nätverk med Telenor på landsbygden - men deras turbo-utbyggnad på landsbygden har inte kommit lika långt. Ice.net, som ska vara bäst i glesbygden, kom inte heller upp i turbofart i vår teststuga.

Vinnare: Tele2


Testpunkt 8 - Stockholms skärgård, glasveranda
Det här testet utfördes på Ornö, en ö i Stockholms södra skärgård, och testet utfördes på glasverandan till en sommarstuga. Trots att Ornö ligger nära Stockholm är täckningen avsevärt mycket sämre än i innerstan. Ice.net hade ingen täckning alls, vilket inte var helt förvånande eftersom även det gamla telefonnätet NMT hade dålig täckning just här. Mer förvånande var att vi aldrig lyckades koppla upp oss via mobiloperatören 3 - som annars har bra täckning i Stockholmsområdet. Telenor-nätet fungerade ganska. Med Telia kom vi knappt upp i styrfart - medan vi fick riktigt bra värden med Tele2. Det här är överraskande med tanke på att de använder samma nätverk. Företagen har dock valt olika 3g-modem, vilket skulle kunna förklara skillnaderna.

Vinnare: Tele2


Slutsats
Tele2 vinner testet ganska överlägset när vi väger samman resultatet från våra 8 olika mätpunkter. Men framför allt konstaterar vi att det skiljer väldigt mycket mellan angiven och faktisk hastighet med samtliga operatörer och att du kan få ordentliga problem med uppkopplingen om du bor i hus med tjocka betongväggar, i storstad eller inte. Samtidigt imponeras vi av hur bra det fungerade ute på landsbygden och att utbyggnaden av turbo-3g-nätet gör att vi kommer upp i riktigt bra hastighet i våra sommarstugor.

Faktatabell - klicka på bilden för stor version

Fakta

Själva testet gjordes tillsammans med systertidningen PC För Alla, vi valde ut ett antal olika testpunkter som vi sedan fördelade mellan redaktionerna. Samtliga tester gjordes med en bärbar dator från Fujitsu Siemens och vi använde tjänsten Bredbandskollen samt filöverföring via ftp för att mäta prestanda. Donglarna testades en i taget med samma förutsättningar och vid samtliga testpunkter genomförde vi 10 olika mätningar med varje modem. Diagrammen i artikeln visar medianvärdet från våra mätningar.

Är då en usb-dongel ett vettigt alternativ till en fast anslutning, exempelvis adsl? Om Internetprestandan är viktigt för dig, exempelvis om du ser mycket på webb-tv, laddar hem stora filer eller spelar mycket online, då tycker vi inte att tekniken är ett alternativ till en hyfsat snabb adsl-anslutning (8 Mbit eller snabbare). Med en fast anslutning får du en stabilare uppkoppling och framför allt mycket bättre svarstid vilket är viktigt om du spelar spel över nätet. Med en 3g-dongel bör du räkna med att hamna på omkring 100-200 i så kallad ”ping”-tid vilket ger en fördröjning som kan störa spelupplevelsen.