När den nya, snabba datorn får en självklar plats i hemmet förpassas ofta den gamla datorn till ett dammigt källarutrymme. Men du har mer användning för den än du tror. En äldre dator passar nämligen utmärkt som NAS. Den blir med andra ord en fristående backup-plats som du kommer åt från hemmets alla prylar. Där kan du förvara dina bilder, filmer och annat du håller kärt.

Det enda du behöver är gratisprogrammet FreeNas och denna guide.
FreeNas är en server med inbyggt stöd för bland annat upnp och ftp. Och det ryms på en usb-sticka.

Processen är kort och smärtfri
Börja med att tömma datorn på sådant du vill spara. Vi kommer nämligen att formatera om hårddiskarna längre fram. Ladda därefter ner FreeNas och installera det. När installationen är klar startar du programmet. Nu börjar det roliga.

För att lägga till hårddiskarna du vill lagra på väljer du Management och klickar på plustecknet i högra hörnet. Här ser du din/dina hårddiskar och kan välja vilken du vill lägga till. Övriga alternativ du stöter på här är ganska bra förklarade. Men det viktigaste du bör ändra är Preformatted file system. Tryck på rullistan och välj UFS (GPT and Soft Updates). Då kommer FreeNas hantera potentiella problem på ett smartare sätt.

En annan sak som kan vara bra att ändra är Standby Time. Det gör att datorn sätter sig i strömspararläge. Äldre datorer har en tendens att dra en del ström så vi rekommenderar att du gör denna ändring.

När du är klar klickar du på Save och Apply Changes. Vill du lägga till fler hårddiskar gör du bara om processen.

Om du lagt till ytterligare hårddiskar än den du installerat FreeNas på så behöver du formatera dem. För att formatera dem klickar du på Format i menyn. Välj den hårddisk du vill formatera, men inte den du har FreeNas på, och klicka på Format disk. Sedan är det klart. Den med FreeNas på har redan formaterats, därför behöver du inte bry dig om den.

Nu är du redo att kicka igång allt. Välj Mount Point i menyn och leta upp din hårddisk. Fantisera ihop ett passande namn som beskriver innehåller du tänkt ha på den och skriv det bredvid Name. Klicka på Save och därefter Apply Changes. Upprepa processen för alla dina diskar.

Din dator är nu redo för sitt nya liv som nätverkshårddisk. Men det finns självklart massor av möjligheter. Vi ska lista några av de viktigaste men vi vill även nämna att du kan slå på bland annat Itunes-server och bittorrentklient.

CIFS/SMB
För att kunna dela skrivare och filer mellan datorerna i hemmanätverket behöver du ha protokollet CIFS igång. Välj CIFS/SMB i menyn. Du behöver inte göra några ändringar under Settingsfliken, klicka istället på Shares och sedan Add share. Till höger om Path klickar du på de tre punkterna. Välj Fileserver och klicka på OK. Därefter klickar du på Add och slutligen Apply Changes.

UPnP
Med upnp, universal plug and play, igång blir FreeNas vän med dina andra prylar i hemmet. På så sätt kan du strömma multimedia direkt från din nätverkshårddisk till exempelvis din spelkonsol. Välj upnp i menyn. Kryssa i Enable och klicka på Add directory. Väj Fileserver, klicka OK och sedan Add. Nu kryssar du återigen i Enable, trycker Apply Changes och slutligen Save and restart.

FTP
Om du vill kunna komma åt din nätverkshårddisk utanför ditt hemmanätverk måste du sätta upp en ftp. Då kan du exempelvis tömma kameran på semesterbilder när du befinner dig utomlands. De sparas tryggt på din hårddisk i Sverige. Och processen är enkel. Välj FTP i menyn och kryssa i Enable. Klicka sedan på Save and restart.

Fakta

Pris: Gratis
Tillverkare: FreeNas, www.freenas.org
Funktion: Gör om din dator till en NAS, network attached storage.