Det fanns ett par, men inte särskilt många extraordinära rykten gällande den nya versionen av Iphone. Bättre kamera, videoinspelning och kompass var väntat redan från första början och det var precis vad som levererades.
Lite fetare hårdvara och en något förbättrad batteritid var inte heller speciellt oväntat. Inte heller den utökade minneskapaciteten till 32 gigabyte.

Ett av de mer extrema ryktena gjorde gällande att den nya luren skulle kallas Iphone video och ha en oled-skärm att skryta med. Tyvärr var det inget som dök upp, men sett till hårdvarufunktioner är det knappast oväntat då Apple ärligt talat aldrig lagt Iphone i teknikens framkant jämfört med många andra företags toppmodeller och dess specifikationer.

Evolution
Iphones första utgåva var en mytomspunnen lur som ingen visste när, eller ens om, den skulle släppas i Sverige. Hajpen tillsammans med ett riktigt grymt gränssnitt gjorde att den kunde leva helt på egna meriter.
Iphone 3g hade inte bara hypen i ryggen utan också den smått makalösa App Store och hårdvarunyheter som 3g och gps. Att den sedan släpptes mer eller mindre världen över istället för i endast ett par få utvalda länder gjorde succén till ett faktum.

Iphone 3GS har inte riktigt samma känsla bakom sig. Programbutiker finns hos varenda tillverkare med självrespekt, även om utvecklarstödet kring App store fortfarande är grymt bra och i och med det uppgraderade Iphone-operativet lär det bli ännu svårare att konkurrera med dem framöver.
Tekniska funktioner som en bättre kamera, hsdpa och en inbyggd kompass är inte riktigt säljpunkter som kommer få den stora massan såld på Apples nya lur. Visst är det coolt att du kan välja fokuspunkt med pekskärmen när du fotar och att du numera inte behöver lista ut själv i vilket väderstreck du står, men det är detaljer.

Kommer då Iphone 3GS att bli en flopp jämfört med de två tidigare utgåvorna? Troligtvis är marknaden ganska mättad och beroende på hur Android tar sig så kommer försäljningen antagligen inte vara lika hög som tidigare. Ur den synvinkeln floppar den, men den kommer antagligen sälja som smör på hett plåttak i alla fall. Mycket fortfarande på grund av hajpen, men det är inte där styrkan ligger. Den stavas istället version 3.0 av operativsystemet.


Videoinspelning och kamera med autofokus känns halvhett 2009.

Trean tar över
Visst, Iphone 3g kommer att finnas kvar som lågprismodell och stödjer de flesta nya funktioner hos det nya operativsystemet. Däremot är det ännu fler detaljer som rättats till i 3GS, främst i och med en fetare kamera och videoinspelning (för trots allt så är fler megapixlar i kameran fortfarande en säljpunkt även om det inte automatiskt betyder bättre kvalitet på bilderna). Det plus att du nu kan använda trådlösa stereohörlurar, skicka mms, push och klipp/klistra bland många av de nya funktionerna gör att telefonen som grund känns betydligt mer komplett.
Konkurrensen har hårdnat betydligt sedan förra året, särskilt från Androidhållet, men med de många små förbättringarna och den sedvanliga hypen kan nog Apple andas lugnt ett tag till… tills i juni nästa år vill säga.