Förra veckan gick Microsoft ut med att Xbox Live kommer få tillskott i form av Zune Video Marketplace, en grymt efterlängtad streamingtjänst där du ska kunna hyra film eller se på direktsända sportevenemang.

Förutom själva streamingtjänsten ska flera personer kunna se samma film eller evenemang samtidigt och ge kommentarer både i röst- och skriftform. Men du bestämmer själv om du vill delta i konversationerna. Det blir helt enkelt en biograf, alternativt arena, där du kan stänga av sorlet från dina medmänniskor.

Filmernas bildkvalitet sträcker sig från standard- till full hd-upplösning. Du behöver ingen hårddisk eftersom filmerna strömmas direkt från den server där de är lagrade, däremot krävs det hyffsad bandbredd. För 1080p rekommenderar de en bandbredd på mellan 6-8 megabit per sekund.

För tillfället finns cirka 300 filmer i arkivet men hela 65 filmbolag är involverade i att utveckla tjänsten. Det innebär, förhoppningsvis, att du hittar ett par tusen filmer där när den dyker upp i svenska 360-konsoler under hösten.

Visst låter det som guld och gröna skogar? Men nu till de lite sämre nyheterna, priset. Vi anser att digital distribution borde sänka kostnaden med i alla fall ett par kronor, så verkar det inte bli i detta fallet. Priserna är inte helt bestämda ännu men det lutar åt 3-4 euro (cirka 30-40 kronor) för standardupplösta filmer och mellan 4-6 euro (cirka 40-65 kronor) för högupplösta filmer. Inte jättedyrt, men ingen sensation heller.