En stationär beige-grå miditower-låda under skrivbordet hör inte till 2009 och efter netbook-vågen förra året hoppas datortillverkarna på att vi skall haka på den nya trenden: Allt-i-ett-datorer.
Det handlar om lösningar med datorn inbyggt i plattskärmen, antingen för att ställa på skrivbordet eller i vissa fall för att hänga upp på väggen eller ställa på köksbänken.

Stora skillnader
Apple var tidiga med Imac-konceptet som introducerades långt innan de platta skärmarna tog över men än så länge finns inget Mac-alternativ med tryckkänslig skärm. HP däremot satsar stort på sitt Touchsmart-koncept med egenutvecklad programvara för att styra det mesta med fingertopparna. Både Apple och HP satsar också på feta modeller med stor skärm medan Shuttle, MSI och Asus har tagit fram maskiner som du utan problem får plats med i köket.

Vi har testat de olika varianterna som finns att köpa i dagsläget och vi konstaterar att det skiljer väldigt mycket mellan dem (därför har vi inte utsett Bästa produkt eller Bästa köp). Värt att känna till är också att flera tillverkare, bland andra Sony och Lenovo, har maskiner på väg ut på marknaden. En sak är säker - allt-i-ett-segmentet är här för att stanna!


Imac 24 tum
Vem behöver pekskärm?

Tillverkare: Apple, www.apple.se
Pris: 16 495 kr
Beskrivning: Allt-i-ett-dator med 24-tumsskärm


Den nya Imacen skiljer sig inte nämnvärt åt från föregångarna. Där bak finns en extra usb-port och mini-dvi har ersatts av en Mini Display-port. Faktum är att till och med Mac Mini har fler anslutningar vilket känns lite märkligt med tanke på Imacens storlek. Och glöm att spela upp bluray på den feta skärmen, Apple ratar formatet helt än så länge.

Läcker och gedigen
Chassit är i lättmetall och både gediget och oerhört läckert. Instegsmodellen vi testat har fyra gigabyte arbetsminne, en snabb sata-hårddisk på 640 gigabyte och Intels C2D-processor på 2,66 gigahertz. Akilleshälen är grafikkretsen (Nvidia 9400M), samma som i Mac Mini. Ingenting för dig som tänker jobba med 3d-applikationer eller spela nya spel, även om Quake 4 rullade på bra i 1280x1024-upplösning. I övrigt är Imacen riktigt snabb, för saker som videoredigering eller musikinspelning klarar du dig långt innan du bör att gå upp till ett av de dyrare alternativen med snabbare processor. Imacen är också riktigt tyst även under maxbelastning och strömförbrukningen är strax över 100 Watt även vid hård belastning, klart godkänt!

Grym skärm
Skärmen är grymt bra och med upplösningen 1920x1200 pixlar lämpar den sig väl till både film och arbete. Den blanka ytan reflekterar lite väl mycket men kontrastomfånget är imponerande och färger återges riktigt fint.
16 495 kronor är mycket pengar för en allt-i-ett-dator (den svaga kronan bär en stor del av skulden) men det finns inga pc-alternativ i samma klass idag. Och även om det hade varit coolt med en multitouch-skärm så är det här en smidig och läcker lösning för skrivbordet.

Omdöme:
En snygg, snabb och gedigen allt-i-ett-dator som klarar det mesta vi utsätter den för. Priset är dock högt och vi saknar nytänk.

BETYG
Design/form 9
Prestanda 8
Funktioner/anslutningar 8
Användarvänlighet 9
Prisvärde 6
Totalt 8


Shuttle X5000TA
Pigg men poänglös

Tillverkare: Shuttle, www.shuttle.eu
Pris: 6 700 kr
Beskrivning: Allt-i-ett-dator med 14-tums pekskärm


Shuttles bidrag till allt-i-ett-marknaden är 14-tummaren X5000TA, en Atom-baserad och hyfsat billig burk för den som vill ha en liten surfburk eller läxläsningsdator till barnen.
Designen är enkel, slimmad och okomplicerad, på ett bra sätt. Widescreenskärmen döljer förutom touchfunktion också sterohögtalare. Foten baktill går att vinkla upp och blir då ettt bärhandtag. Kul, men det hade varit ännu bättre med ett inyggt batteri också. Vill du inte bära runt den kan den förstås väggmonteras.

Prestandan är okej trots den klena hårdvaran, snäppet bättre än exempelvis Eee Top. Hårddisken är dock seg vilket drar ner resultatet en del. För surf, kontorsjobb och viss filmvisning funkar datorn bra, även om högt upplöst och hårt komprimerad film kan få den att gå på knäna.
Datorn drar runt 33-35 watt, även när vi drar igång grafiktunga benchmarktest. Och trots visst fläktsus och ett lågmält konstant tickande bakom skärmen, är den hyfsat stillsam att jobba med.

Pekskärm utan nytta
Pekskärmen är tydligen där för att användas, för tangentbord eller mus ingår inte. Men tyvärr är den inget vidare. Ovanligt blek i färgerna och omöjlig att få bekväm kontrast i. Mörkare filmer ser mest ut som grå lervälling. Vanlig kontorsgrafik klarar den däremot bättre.
Pekfunktionen funkar bra, speciellt med den medföljande pennan. Men Shuttle verkar ha missat själva poängen med en pekskärmsdator, överliggande gränssnitt saknas. Det enda vi får i programväg är vanliga Windows Vista (eller XP), och det är bara jobbigt plottrigt att hala fram pekpennan och böka runt där. Windows Tablet PC-funktioner ingår, men är inte heller särskilt sköna. De passar för en handhållen liten skärm, inte för en som står på bordet.
Nu blir pekskärmen bara en onödig gimmick som försämrar bildkvaliteten och höjer priset.

Omdöme:
Shuttles dator presterar okej men helheltskonceptet känns inte genomtänkt.

BETYG
Form/design 7
Prestanda 5
Funktioner/anslutningar 5
Användarvänlighet 5
Prisvärde 5
Totalt 5


HP Touchsmart IQ830
Gapar efter mycket

Tillverkare: HP, www.hp.se
Pris: 19 995 kr
Beskrivning: Allt-i-ett-dator med 25,5-tums pekskärm

Hur lyckas man bygga en sådan här tung maskin? Visst, skärmen är mäktig och datorn är inte speciellt tunn, men ändå. Den passar bäst på bordet, men där känns designen snygg och genomtänkt.
En Core 2 Duo-processor på 2,13 gigahertz med fyra gigabyte arbetsminne driver burken och Nvidias Geforce 9600-krets tar hand om grafiken.
De flesta anslutningarna finns bakom en plastlucka baktill, som den inbyggda tv-mottagaren för analog och marksänd fri digital-tv. Till höger sida sitter även en blurayspelare/dvd-brännare. Och just film gör sig väldigt bra på den fina skärmen. Färgåtergivningen är grym, även svärtan och kontrasten. Lite synd dock att vi får leva med svarta kanter på sidorna, troligtvis på grund av touchtekniken.
Den blanka ytan kan ge mycket störande reflexer beroende på belysningen i datorrummet.

Seg touch
Bortsett från Internet Security hittar vi inte mycket mjukvara som slöar ned maskinen. Ändå känns den inte speciellt rapp att jobba med. Operativsystemet är 64-bitarsversionen av Windows Vista, något som vi tycker är en smula märkligt med tanke på målgruppen, och vi vinner ingen prestanda när vi testar motsvarande program.
Pekskärmen styrs med ett eget program för mediafiler. Tanken är god men gränssnittet är för segt för att funktionen ska vara användbar i längden. Om du tänker dig en gigantisk Ipod Touch-skärm är du helt fel ute, responsen är inte i närheten. Själva programmet är dock snyggt och användarvänligt. Vi gillar konceptet men det krävs vassare hårdvara eller bättre anpassade program för att den ska kännas klockrent.

Omdöme:
En snygg och fullmatad allt-i-ett-dator som framför allt har en riktigt fin skärm. Den behöver dock mer muskler under huven för att göra konceptet rättvisa.

BETYG
Design/form 8
Prestanda 5
Funktioner/anslutningar 8
Användarvänlighet 6
Prisvärde 4
Totalt 6


MSI Neton AP1900
För mycket budgetkänsla

Tillverkare: MSI, www.msi.eu/se
Pris: 5 995 kr
Beskrivning: Allt-i-ett-dator med 18,5-tumsskärm

MSI Neton AP1900 är ett väldigt billigt alternativ med tanke på storleken, men du går miste om den tryckkänsliga skärmen. Målgruppen är de som är ute efter en enkel och prisvärd maskin att surfa och jobba med, och med 35 millimeter i djupled ska den enligt tillverkaren vara världens tunnaste allt-i-ett-dator. Tunn är den, men vi önskar att tillverkaren prioriterat andra punkter. Datorn känns ganska plastig och att både mus och tangentbord är trådade skvallrar om att det sparats.
Hårdvaran är densamma som i många minidatorer. Intels Atom N270-processor och en gigabyte ram räcker för surf och ordbehandling men inte till hd-film, spel eller tyngre applikationer.
720p-filmer i WMV HD-format är smärtgränsen för datorn men Microsofts läckra demofilmer görs inte riktigt rättvisa på den i och för sig rätt stora skärmen, som är lite matt och där kontrastomfång och detaljåtergivning inte är på topp.

Ren och rapp
Datorn levereras med Windows XP Home och är förvånansvärt ren på slöa extraprogram, en positiv detalj. Men förvänta dig inte ett körklart system för att exempelvis stoppa i en dvd och köra. Först krävs en del installerande. Men datorn är förvånansvärt rapp i grundutförande och 1 536 poäng i PC Mark-testet visar att Neton ändå utnyttjar den begränsade hårdvaran till max.
Datorn har både gigabit lan-anslutning och inbyggt wifi-kort (802.11g) men bluetooth saknas vilket är lite synd. Och jämfört med närmaste konkurrenten Eee Top, känns den inte alls lika kul.

Omdöme:
En plastig allt-i-ett-dator utan touchskärm känns så där lagom spännande 2009 även om den är tunn, tystgående och snabb nog för många användningsområden.

BETYG
Form/design 5
Prestanda 5
Funktioner/anslutningar 5
Användarvänlighet 6
Prisvärde 5
Totalt 5


Asus Eee Top
Prisvärd pekskärm

Tillverkare: Asus, www.asus.se
Pris: 5 990 kr
Beskrivning: Allt-i-ett-dator med 15-tums pekskärm

Eee Top är Apple-aktigt vit, snygg och behändigt liten, och gör sig precis lika bra på köksbänken som upphängd på en vägg. Jämfört med HP:s Touchsmart-monster är Eee Top både snyggare, mindre och billigare. Och segare. För vi säger det direkt, Eee Top är inget prestandamonster. Under den tjusiga ytan sitter en Intel Atom-processor på 1,6 gigahertz och en gigabyte minne, och resultatet i Pc Mark 05 stannar vid drygt 1 400 poäng, vilket inte skrämmer konkurrenterna. För vanliga vardagssysslor som surfande och ordbehandlande duger det dock gott, men mer avancerat spelande är bara att glömma.

Och tanken är ju att den ska vara en lättplacerad och lättanvänd dator. Den femton tum stora touchskärmen reagerar kvickt på vårt duttande, och den som vill skriva text på skärmen har en liten penna till sitt förfogande. Det är dock inte den bästa skärm vi jobbat med, den känns lite svag på kontrast och färgåtergivning.
Vid uppstart startas också Asus menyprogram Easy Mode med ett antal tydliga touchskärmsanpassade ikoner, och där finns ett antal förinstallerade program som exempelvis Skype och kontorssviten Starsuite. Det funkar bra, men är inte jättesnyggt och dessutom går det inte att styra vilka program som ska finnas där vilket är en miss.

Plastiga styrdon
Sex usb-portar finns samt ljudutgång och kortläsare. Givetvis finns där även en nätverkskontakt, men det är bättre att använda den trådlösa möjligheten. Två portar upptas av musen och det lilla tangentbordet, vilka båda är trådade och känns som riktiga budgetprylar.
6 000 kronor känns som ett riktigt vettigt pris för den här snyggingen, trots medioker prestanda som inte går att uppgradera fartresurser. Datorn känns fräsch och rolig att använda, och är ett småtrevligt alternativ till dyrare varianter.

Omdöme:
Inte den snabbaste datorn du kan hitta, men den är snygg och lättplacerad. Ett ganska bra gränssnitt och en bra touchskärm underlättar vanliga uppgifter.

BETYG
Form/design 8
Prestanda 5
Funktioner/anslutningar 6
Användarvänlighet 8
Prisvärde 7
Totalt 7

Fakta

Pris: 16 495 kr
Tillverkare: Apple
Skärm: 24 tum (1920x1280)
Operativsystem: Mac OS X 10.5.6 Leopard
Processor: 2.66 Ghz Intel Core 2 Duo
Minne: 4 GB of 1066MHz DDR3
Hårddisk: 640GB SATA (7200 rpm)
Optisk enhet: 8x SuperDrive (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)
Grafik: NVIDIA GeForce 9400M
Nätverk: 10/100/1000 Ethernet, 802.11n Wlan
Portar: 4 st usb, firewire 800, Mini-DVI port, Mini DisplayPort, ljud in/ut (optisk/analog)
Garanti/support: 1 års garanti, 90 dagars telefonsupport
Ljud: inbyggda högtalare 24 W
Övrigt: Bluetooth 2.1 EDR, Isight-kamera
Uppmätt strömförbrukning: 104 W (snitt idle)
Mått: 350x90x29 mm

Pris: 19 995 kr
Tillverkare: HP
Skärm: 25,5 tum (1920x1200)
Operativsystem: Windows Vista Home Premium 64 bitar
Processor: 2.13 Ghz Intel Core 2 Duo (P7450)
Minne: 4 GB of 1066MHz DDR3
Hårddisk: 1 TB SATA (5400 rpm)
Optisk enhet: Bluray/Super Multi dvd-brännare
Grafik: NVIDIA GeForce 9600 GS
Nätverk: 10/100/1000 Ethernet, 802.11n Wlan, bluetooth 2.0
Videokontakter: TV-ingång, S-video-ingång, stereoljudingång, IR-sändarutgång
Portar: 5 st usb, firewire, Mini-DVI port, Mini DisplayPort, ljud in/ut (optisk/analog)
Ljud: inbyggda högtalare
Övrigt: Fjärrkontroll, webbkamera, 1 plats för Pocket Media Drive
Uppmätt strömförbrukning: xx W
Mått: 662 x 139 x 499 mm
Vikt: 16 kg

Pris: 5 995 kr
Tillverkare: MSI
Chipset: 945GSE+ICH7M
Processor: Intel Atom N270 1,6 GHz
Grafik: Intel GMA950
Minne: 1 GB RAM
Hårddisk: 160 GB hårddisk (2,5" SATA)
Optisk enhet: dvd-brännare
OS: Microsoft Windows XP Home
Nätverk: Gbit LAN, WiFi (802.11 b/g)
Portar: 4 usb, hörlurar, mikrofon, line ut, ps/2
Bildskärm: 18,5 tum (1366x768)
Mått: 550x420x35 mm
Ljudnivå: 26 dB
Uppmätt strömförbrukning: 28/1,5 W (drift/standby)
Övrigt: Kortläsare (4-i-1), webbkamera

Pris 5 995 kronor
Tillverkare Asus
Processor: Intel Atom N270, 1,6 GHz
Minne: 1 GB
Hårddisk: 160 GB
Grafikkort: Intel GMA 950
Bildskärm: 15,6 tum touchskärm, 1366x768
Anslutningar: 6 usb, RJ45, 5.1 ut, kortläsare
Mått: 41x33x6 cm
Vikt: 4,3 kg
Övrigt: 802.11n

Pris: 5 995 kr
Tillverkare: Shuttle
Chipset: Intel® 945GC+ICH7
Processor: Intel Atom 330 Dual Core processor 1,6 GHz
Grafik: Intel GMA950
Minne: 1 GB RAM
Hårddisk: 160 GB hårddisk (5400 rpm)
Optisk enhet: dvd-brännare
OS: Microsoft Windows Vista Home
Nätverk: Gbit LAN, WiFi (802.11 b/g/draft-n)
Portar: 5 usb, Gbit lan, vga
Bildskärm: 14 tum (1366x768)
Uppmätt strömförbrukning: 33 W (snitt)
Mått: 391 x 327 x 36 mm
Vikt: 3,6 kg
Övrigt: Kortläsare