När du ska bygga upp ett hemmanätverk är det viktigt att du tänker efter redan innan du shoppar loss. Hur många prylar ska vara uppkopplade, hur långt kommer det vara mellan prylarna och vilka uppgifter kommer de att ha? Det är några frågor som kan vara bra att ställa i inledningsskedet. När du vet svaren på dem så blir det enklare att bena ut vad du har för krav på ditt hemmanätverk.

Börja från grunden
En självklarhet i ett hemmanätverk är routern. Det är den viktigaste prylen när du börjar bygga eftersom det är den som kommer sköta dirigeringen av all information mellan resten av dina prylar.

Routern är kopplad till ditt modem och därefter är den trådlöst eller trådbundet kopplad till alla dina nätverksprylar. Det kan exempelvis vara din spelkonsol, dina datorer och din ljudbrygga.

En router kan vara trådlös, då har den även inbyggd switch vilket ger dig 4-5 Ethernetportar så att du kan koppla med nätverkskabel till de prylar som kräver det, eller så kan den vara trådbunden. Enbart trådbundna routrar innebär att du är begränsad till de portar som finns på dem. Därför rekommenderar vi i förstahand trådlösa routrar då du får dubbel funktion i dem.

Men äger du redan en trådbunden router så kan du bygga ut till trådlöst med hjälp av en accesspunkt. Då blir accesspunkten det trådlösa navet i ditt hemmanätverk istället för routern. Accesspunkter saknar en del av de funktioner du hittar i trådlösa routrar och kan sällan dirigera trafiken men fungerar som ett bra komplement om du redan är nöjd med ditt trådbundna nätverk.

En del accesspunkter fyller ytterligare en funktion, de kan agera repeaters. Bor du stort och märker att räckvidden för ditt trådlösa nätverk är för begränsad så är det en repeater du ska titta på. Dessa förstärker räckvidden genom att agera trådlös mellanhand. De tar helt enkelt emot signalen från routern, alternativt accesspunkten, och skickar den vidare. På så sätt kan du placera dina prylar längre bort från ditt nätverks högkvarter än vad du kunde innan.

Äger du en accesspunkt bör du alltså kolla upp om den har repeaterfunktion. Annars kan du alltid köpa en vanlig repeater om du har det behovet. Tänk på att inte placera ut för många. De kan bli som en propp för all information som skickas fram och tillbaka eftersom det mesta skickas i samma kanal.

Vill du skippa det trådlösa nätverket men få fler portar än din router kan erbjuda är det en switch du ska ha. Låt säga att du har en router med fyra Ethernetportar men du har tre datorer och två spelkonsoler. Då kommer en av prylarna inte få tillgång till Internet. Kopplar du då en switch med fyra portar till routerns ena port så har du helt plötsligt sju portar att koppla prylar till. En switch kan även användas för att koppla ihop ett gäng prylar så de kan kommunicera direkt med varandra.

Det finns även något som kallas för hub vilket är snarlikt en switch men lite dummare. Skillnaden är att den inte förstår vilken pryl som är vilken utan skickar informationen till alla prylar som är inkopplade i den.

Prylarna som ska kopplas upp
De enheter i ditt hemmanätverk som ska kopplas upp mot nätet måste ha inbyggt nätverkskort. Och för trådlös uppkoppling krävs således ett trådlöst nätverkskort eller en brygga. De allra flesta datorerna har trådlöst nätverkskort idag men om din dator saknar det så går det att köpa externa sådana som du sedan kan koppla in.

Har din dator en PC-kortplats rekommenderar vi att du köper ett PC-kort. Då slipper du skruva isär datorn, det är bara att stoppa in kortet i öppningen. Tänk på att du helst ska ha 802.11n-standard då den ger bäst räckvidd och snabbast hastighet. Fråga i affären om du är osäker. Annars finns det usb-adaptrar som fyller samma funktion även om dessa är lite klumpigare.

De prylar som har nätverkskort enbart för trådbunden trafik, exempelvis Xbox 360, kräver en brygga för att kunna kommunicera trådlöst om du inte vill skruva isär och bygga in ett nätverkskort i enheten.