En väsentlig del i ett trådlöst hemmanätverk är räckvidden. Du vill självklart att alla prylar ska ha bra hastighet oavsett var de är placerade i hushållet. Men hastigheten och räckvidden bestäms av vilken standard dina nätverksprylar har. Det finns nämligen olika sådana. Därför inleder vi kort med att förklara skillnaden mellan standarderna 802.11g och 802.11n.

802.11n är den senaste standarden för trådlösa nätverk. Den är inte helt fastslagen ännu men det finns produkter på marknaden redan idag. Det som gör den så bra är att den använder sig av mimo-teknik, multiple input multiple output, eller helt enkelt flera antenner på en och samma enhet. Det ger bättre hastighet och räckvidd utan att dra mer ström.

Räckvidden för 802.11n uppskattas till minst det dubbla jämfört med den äldre standarden 802.11g. Tänk 200 meter utomhus vid optimala förhållanden till skillnad från 802.11g som bara klarar runt 100 meter. Inomhus får du samma effekt. 802.11n täcker lågt räknat 30 meter med väggar och andra hinder inräknat. En normalstor villa ska således inte vara några problem.

Visst låter det fantastiskt? Tyvärr är verkligheten sällan optimal oavsett standard. Det finns en massa krux i hemmanätverk som begränsar räckvidden. Hinder i form av väggar, usla antenner och för många uppkopplade grannar är bara några av dem. Men du kan styra förbi ett par av begränsningarna.

Knep för att förbättra räckvidden
Det finns olika sätt att boosta upp räckvidden i hemmanätverket. Men innan du springer till affären och köper en massa hjälpmedel bör du testa att flytta runt routern eller accesspunkten. Små förflyttningar kan göra stor skillnad både i täckning och hastighet.

Tänk på att antennen ska vara fritt placerad utan prylar tätt intill och att hinder försämrar räckvidden. Det rum i ditt hushåll som har en central placering kan vara en god utgångspunkt om du har dina prylar utspridda över hela hemmet. Placera den gärna på en högt belägen plats.

Nästa steg kan vara att förstärka räckvidden med externa antenner. Kolla upp om din router, alternativt accesspunkt, har en antenn som går att skruva loss. Då kan du byta antennen mot en variant med bättre styrka. En rundstrålande antenn täcker in ett större område medan en riktantenn ger bättre täckning i ett specifikt område. Välj den sort som passar dina behov bäst.

Repeaters är ytterligare ett knep. Dessa placeras i närheten av områden som din router eller accesspunkt inte riktigt kommer åt. Repeatern tar helt enkelt emot signalen från routern och skickar den vidare. Många accesspunkter har denna funktion inbyggd så det kan vara värt att kolla upp det om du har en sådan stående hemma. Men tänk på att inte placera ut för många repeaters. Det kan försämra snarare än förbättra hemmanätverket eftersom det bildas en propp i körbanan för din nätverkstrafik.

Tänk på att alla prylar som skickar information mellan varandra måste ha samma standard för att prestera optimalt. Ett nätverk är aldrig bättre än sin svagaste punkt. Så om dina nätverksprylar, exempelvis dator och router, har ett år eller två på nacken kan det vara en god idé att kolla upp vilken standard de stödjer.