Kraven på hastighet stiger i takt med att vi belastar nätet med tuffare uppgifter. Personer som laddar ner eller strömmar film har ofta höga krav på bandbredden.
De som bara använder nätet för att kolla sin mejl och surfa runt har inte alls samma behov, för dem kanske det räcker med 1,5 megabit per sekund. Men kraven på bandbredd kommer troligtvis fortsätta öka i och med att allt fler tjänster förflyttas dit. Därför är det viktigt att du är aktiv i ditt nätverksval.

Dagens nätverkstyper ser väldigt olika ut
Vi tjatar mycket om hemmanätverk här på Digitala Hemmet. Det är något som många av oss har utan att reflektera över det. Ofta består det av en router som dirigerar information till och från dina prylar.

Bandbredden i ditt hemmanätverk påverkas av ett flertal faktorer, bland annat routern, prylarnas nätverkskort och datorns prestanda. Men självklart även hastigheten du får levererad till ditt modem från din bredbandsoperatör.

Adsl, LAN och fiber är tre olika nätverkstyper som du kan välja mellan när du skaffar bredband. Adsl och LAN är fortfarande mest utbrett men hushåll med fiber hela vägen in i bostaden poppar upp på allt fler platser.

Adsl får du via telejacket. Den teoretiska maxhastigheten är 24 megabit per sekund, men i praktiken kan den hastigheten variera rejält. Det beror på att adsl är känsligt för avstånd. Bor du nära telestationen får du hög hastighet men bor du långt ifrån tappar du hastighet längs vägen.
En nyare standard av dsl-tekniken är vdsl2. Med den får du högre hastigheter än vad du får med adsl men den är än mer beroende av korta avstånd. Det finns ett fåtal aktörer som levererar vdsl2.
Dsl-tekniken har dock fått kraftig konkurrens av LAN och fiber på senare tid.

LAN är vanligt i mindre lokala nätverk som flerfamiljshus. Det handlar ofta om att fiber dras fram till huset, därefter tar LAN vid fram till de olika hushållen. LAN finns i olika överföringshastigheter där den snabbare varianten kallas för Gigabit Ethernet. Överföringshastigheten ligger då på en gigabit per sekund. Men då krävs det även en gigabitrouter för att du ska få ut det i hemmanätverket. Fördelen jämfört med fiber är att du bara behöver ett uttag.

Personer som väljer fiber har, till skillnad från LAN, fiber hela vägen in i hushållet istället för att LAN dras sista biten. Och istället för ett uttag så placeras ändutrustning i hemmet. Ändutrustningen är i detta fallet en mediaomvandlare, en pryl som omvandlar ljusmedia till elektronisk media. Fördelen är att du bara behöver byta ut mediaomvandlaren om du en dag får för dig att du vill ha en snabbare hastighet på ditt Internet.

Hastigheterna för privatpersoner är idag samma som för dem som har LAN.
- Tio gigabit är den maximala hastighet som går att nå från punkt a till punkt b med den ändutrustning som finns kommersiellt utbrett idag. Men en gigabit per sekund är det högsta jag sett erbjudas till privatpersoner, säger Ante Baric som är affärsområdeschef på Teliasonera.

100 megabit är dock den vanligaste LAN- och fiberhastigheten i svenska hem även om privatpersoner kan få en gigabit per sekund. Det är ändutrustningen som begränsar.
- Köper du en 100 megabit-tjänst är den teoretiska hastigheten mellan 95 och 100 både uppströms och nedströms. Vilken upplevd hastighet kunden får är kopplat till vilka tjänster som kunden försöker nå på Internet samt vilken utrustning kunden har i sitt hem, säger Ante Baric.

Eftersom fiber växer i popularitet, speciellt bland villa- och radhusägare, så kan det vara intressant att kika lite på priserna. Och det visar sig vara ganska dyrt om du är ensam om projektet. Du kan nästan räkna med 50 000 kronor för installationen.

Snacka med grannarna istället och hör om ni kan gå ihop ett gäng för att få ner kostnaden. För 15-20 villor kan installationskostnaden gå ner till så lågt som 5 000 kronor per hushåll. Därutöver får ni räkna med en lång bindningstid. Men det är inte bara dyrt.
- Fiber är en investering. Värdeökningen av en fiberansluten villa skulle jag uppskatta till runt 50 000 kronor, säger Ante Baric.

Vill du ha fiber bör du höra av dig till flera olika operatörer och be om offerter. Prisskillnaden kan vara stor. Jämför sedan deras priser och se vad som ingår i paketet.