Även denna gång lyckades Apple hålla detaljerna kring den nya Iphone-modellen hemliga in i det sista och när telefonen sedan presenterades var det många som blev en aning besvikna. Iphone 3GS bygger på föregående modells skal och den har även samma skärm som föregångaren. Bortsett från modellnamnet och att det nu står "32 GB" på baksidan av testmodellen är den omöjlig att skilja från 2008 års variant.

S för Speed
S:et i modellbeteckningen står för ”speed” och Apple utlovar att årets modell är "upp till två gånger snabbare" än föregångaren. Detta tack vare en ny snabbare processor och mer arbetsminne. Och visst har telefonen blivit rappare. Programmen startar betydligt snabbare och hemsidor laddas kvickare än på den gamla modellen. Har du en gång klämt på 3GS är det inte roligt att gå tillbaka till Iphone 3G.
En annan detalj som det pratats mindre om men som vi upplever som väldigt positiv är skärmens yta. Av någon anledning vill inte fingeravtryck fastna i alls samma utsträckning som tidigare. Hur vi än försöker flotta ned telefonen håller sig ytan väldigt fräsch.

Var är blixten?
Många hade hoppats på en vass 8-megapixelkamera med hd-filmning men så blev det inte. Kameran har fått en tremegapixelsensor men i övrigt är det samma hårdvara som tidigare. Nu kan du filma med Iphone (640x480 pixlar i 30 fps) och även använda autofokus.
Filmerna flyter på bra och kvaliteten är helt okej även om färgerna blir en aning matta. Stillbilderna blir märkbart bättre än med föregångaren och jämfört med den fem-megapixlare som sitter i Sony Ericssons W902 får vi bättre detaljrikedom med den nya Iphonen. Men som alla kameramobiler ger den lite väl brusiga bilder när vi går inomhus och plåtar och det är inte alltid automatiken ger hundraprocentiga färger.
Sammantaget ett märkbart kliv uppåt med andra ord men vi saknar fortfarande en blixt.

Lyhörd
En av de roligaste nyheterna är röststyrningen, när vi håller in hem-knappen aktiveras funktionen och du kan be din Iphone ringa upp en kontakt, spela upp musik från en given artist och mycket mer. Detta fungerade förvånansvärt bra och telefonen förstår svenska. Även Svengelska när du vill uttala utländska grupper korrekt och exempelvis säga "spela låtar med Avenged Sevenfold".
Det låter dock lite kul när telefonen repeterar på korrekt svenska...

Mycket av det vi saknat i förra generationen är nu åtgärdat i och med den senaste 3.0-uppdateringen av mjukvaran. Numera kan du använda Iphonen som modem, strömma musik via bluetooth från den och skicka mms. Men Iphone 3GS har även begåvats med en del hårdvarunyheter, förutom snabbare processor och mer minne.
En inbyggd kompass öppnar upp för spännande nya applikationer och bättre navigering. Och stöd för Nike+ fotsensor gör att du kan använda telefonen för att hålla koll på träningen (utan att använda en strömslukande gps-applikation).

Det vi stört oss mest på med den förra Iphone-versionen var just batteritiden och denna har förbättrats ganska marknant. Dock mestadels för Ipodfunktionerna. Med 3G, wlan och blåtand aktiverat är det fortfarande så att du bör vara inställd på daglig uppladdning, även om du inte pratar mycket i telefonen, vilket känns trist.

Fortfarande coolast i gänget
För ett år sedan fanns det i stort sett ingen konkurrens på området ”smartphones med touchskärm”, men idag är läget annorlunda. Och med allt fler spännande Androidmobiler kommer Apples nya att få tuff konkurrens framöver.
Än så länge spelar Iphone 3GS i en egen liga när det gäller användarvänlighet och framför allt programutbud (65 000 titlar på App Store) men telefonen känns inte lika het och självklar som när Iphone 3G kom förra sommaren.
Och du får betala ganska ordentligt för den i form av månadsavgifter oavsett vilket operatör du väljer. Både Tre och Telia säljer 32 gigabyte-versionen för en tusenlapp men då måste du teckna upp dig på 24-månadersavtal och betala från 400 kronor och uppåt i månaden. Och vill du kunna surfa mycket tjänar du på att ta dyrare abonnemangsalternativ där mer datatrafik ingår.
Även om många gnäller över detaljer som Iphone saknar (och sådant finns även att gnälla på i 3GS) så ser vi ändå en tydlig trend. I stort sett alla som klämmer på telefonen i mer än fem minuter smälter totalt och halar fram plånboken.
Och Iphone 3GS lär knappast vara mindre förförisk.


Några ord om kameranHär är testbilder tagna med fjolårets Iphone 3G (till vänster), nya Iphone 3GS (i mitten) och referenskameran Sony Ericsson W902 (till höger).

Iphone 3GS har fått vassare kamera som levererar skarpare bilder än tidigare, dock med väldigt överdrivna färger. Den brusar inte alltför allvarligt och detaljåtergivningen är godkänd. Autoexponeringen fungerar dock inte alltid perfekt och vi saknar framför allt blixt.


Omdöme
Iphone är fortfarande coolast i touch-gänget och en fröjd att använda även om vi hade hoppats på en ännu vassare kamera.

+
Touchgränssnittet
Appstore-utbudet
Snabb!

-
Batteritiden
Ingen kamerablixt
Fortfarande ej stöd för videosamtal

Form/design 8
Ljudkvalitet 8
Bildkvalitet 6
Funktioner 7
Användarvänlighet 10
Prisvärde 4

Totalt 8

Fakta

Pris (Telenor): 7 800 kr (32 GB), 6 831 kr (16 GB) utan abonnemang

Tillverkare
Apple, www.apple.se
Band
GSM / GPRS / EDGE / 3G / Turbo 3G
Mått
116x62x12 mm
Vikt
135 g
Passningstid
300 h
Taltid
5/12 h (3G/2G)
Färger
Svart/vit
Skärm
Färg, TFT, 320x480 pixlar
3G-kamera
Nej
Kamera
3 MP, af
Video
640 x 480 pixel, 30 bilder/s
Fotolampa
Nej
Blixt
Nej
Minne
16/32 GB
Minneskort
Nej
Bluetooth
Ja, 2.1 (a2dp-stöd)
WLAN
Ja
Webbläsare
HTML, XHTML,
Meddelande
SMS, MMS, E-post
GPS
Ja, A-GPS
Övrigt
Kompass

Uppstarttider, Iphone 3G vs Iphone 3GS:

Shazam, uppstart: 3,8/2,6 sek sek
Pocket Guitar, uppstart: 5,7/3,3 sek
Kalendern: 2,5/1,2 sek
Safari, dn.se (wlan): 45,5/21 sek
Starta kameran: 3,1/2,6 sek

Spotify-applikation. Vi har sett en beta demonstreras på Youtube (korta.nu/bad5). I skrivande stund sitter Apple och tittar på programmet och vi håller tummarna på att det dyker upp i App Store. I så fall blir det kostnadsfritt för Spotify-användare med Premiumabonnemang.
Tomtom:s navigationsprogram. Tomtom for Iphone är på gång inom kort och köper du till en specialanpassad Iphonehållare kanske du kan kasta ut din gamla bilnavigator. Redan nu finns konkurrenten Navigons mjukvara att ladda hem för 659 kronor.
Videoredigeringsapp. Med medföljande programvara kan du bara trimma klipp, nu väntar vi på att mjukvarutillverkarna ska släppa program för att klippa ihop kortfilmer direkt i Iphonen. Vem hinner först?

Om du är sugen på en Iphone men tycker att den nya 3GS-modellen är för dyr kan det vara läge att slå till på Iphone 3G, förra årets modell, nu när det sjunker i pris. I och med 3.0-uppdateringen av mjukvaran åtgärdades många detaljer som saknades från början och telefonen blev samtidigt betydligt snabbare än innan. Här är de viktigaste nyheterna som kom i version 3.0:
- Klipp & klistra
- MMS-stöd
- Landskapsläge när du mejlar och sms:ar
- Spotlight (sökfunktion)
- Stöd för att använda din Iphone som modem
- Stöd för musikströmning via bluetooth.

Är du sugen på en Touchmobil men tycker att Iphone 3GS inte håller måttet på funktionssidan? Här de hetaste alternativen just nu:
HTC Magic, den första Androidmobilen som landat i Sverige. Gränssnittet håller nästan Iphoneklass och gillar du konceptet med styrkula kan det här vara ett ännu smidigare alternativ. Dessutom baserat på Open Source-operativ. En stark utmanare helt enkelt.
Omnia HD, Samsungs nya monstermobil med åttamegapixelkamera och extremt fet oled-skärm. Om inte den här telefonen är för stor för din smak kan den vara ett alternativ då den bjuder på brutalt mycket i funktionsväg. Den är dock inte lika smidig att använda och priset är i överkant.
Nokia N97, en mobil som bjuder på både pekskärm och utskjutbart minitangentbord. En grym musiklur med bra videostöd och 32 gigabyte minne precis som på Iphone 3GS. Telefonen är dock en aning seg och kameran håller inte toppklass, men ändå ett bra alternativ för den som vill kunna hala fram ett tangentbord.