E-flite Blade MCX
Liten men supercool

När vi har testat billiga microhelikoptrar slutar de oftast trasiga i papperskorgen efter vi den hårda vägen har insett att de inte går att styra. Därför var det riktigt kul att sätta klorna i denna modell som har helt andra styrmöjligheter.
Den går otroligt snabbt att lära sig och med lite övning kan vi landa nästan exakt där vi vill och hovra stillastående i luften. Själva tycker vi att vi är riktiga proffs efter bara någon timmes flygtid. På vägen dit får förstås helikoptern sig ett gäng rejäla smällar men detta utan en skråma. Även batteritiden är godkänd med beröm.
Vill du flyga radiostyrt så blir det inte mycket roligare än så här, i alla fall om du inte vill tömma bankkontot helt.


Betyg: 9

Vad: Proffsig microhelikopter 
Info från: Hobbex
Pris: 1 495 kronor


Tauch Panzer III
Styr, sikta, förgör

En 35 centimeter lång radiostyrd pansarvagn med fungerande kanon låter som en sann prylnördsdröm. Den är gedigen, skjuter soft airgun-kulor upp till 25 meter, har ljud- och rökeffekter och ser riktigt bra ut.
Visst är den även kul att köra med men den lite småsega styrningen och den långsamma farten är helt klart lite av dealbreakers. Det stoppar den från toppbetyg men vi gillar den ändå, det är fortfarande en radiostyrd tank som kan skjuta(!). Vill man ha en tank så vet vi ingen coolare men för dessa pengar hade vi nog väntat oss lite bättre fjärrkontroll.


Betyg: 6

Vad: Pansarvagn med soft airgun-kanon
Info från: Hobbex 
Pris: 1 395 kronor


XPV Extreme Performance Vehicle
Långdistansflygning

Ett radiostyrt flygplan med extrem räckvidd och möjligheten att själv lyfta från marken låter ju grymt coolt, och det är precis vad XPV Extreme är. Problemet var att hitta ett ställe där vi kunde testa planet utan att riskera att det hamnade på ett tak eller på en bilväg men ett närbeläget flygfält fungerade perfekt.
Den är lite svårstartad från marken i blött underlag men soliga sommardagar är den klockren. Vi testade lyft separat på en mindre trafikerad väg och bara batteriet är fulladdat sticker planet snabbt upp i skyn, bäst funkar det i motvind.
Efter lite övning gick det förvånansvärt bra att styra i sidled och den utlovade räckvidden på 100 meter stämmer väl med verkligheten, det blev några långa promenader på det vid testtillfället rätt leriga fältet.
Fantastiskt coolt, men se upp: lite av glädjen förtogs av att laddaren kortslöts redan dag två då batteriet förmodligen blivit fuktigt.


Betyg: 8

Vad: Radiostyrt flygplan
Info från: Mr Gizmo
Pris: 895 kronor


Radiostyrd amfibiebil
Kör hårt!

Har du stått och gluttat på grannens sportbil? Nu kommer grannen stirra avundsjukt åt ditt håll istället, för bara 375 spänn. Den här radiostyrda monstertrucken har grymt hög vill-ha-faktor och den är precis lika cool som den ser ut. Sjukt bra hastighet, tål att köras hårdhänt i vatten och på asfalt. Små hjul vid bakljusen fångar upp monstertrucken om den stegrar över. Den är lite plastig i utförandet men plasten klarade samidigt rejäla smällar under en helkul testsession, så det gör inget.
Den är inte perfekt, fjärrkontrollen känns billig och inte helt genomtänkt, med knappar som kan fastna. Men det har vi överseende med till det här grymma priset.


Betyg: 9

Vad: Vattentålig radiostyrd monstertruck
Info från: Mr Gizmo
Pris: 375 kronor


Stock Cars Racing Team
Kraschkurs

Idén är suverän. Två radiostyrda bilar där passagerarna flyger ut när de krockar, först utan passagerare förlorar. Våra extrema tävlingsinstinkter börjar gå på högvarv direkt när vi sätter igång bilarna. Men ganska snart upptäcker vi att det är väldigt svårt att träffa varandra på rätt sätt. Problemet är att man måste träffa ett gäng knappar på bilens sida för att skicka iväg passagerarna. Fronten och baken fungerar tyvärr inte, vilket leder till långa matcher. Vårt testexemplar började också krångla redan efter 20 minuters krockande. Men vi kan inte låta bli att älska konceptet ändå.


Betyg: 7

Vad: Radiostyrda bilar med katapultstolar 
Info från: Coolstuff
Pris: 349 kronor


Silverlit Skybot Attack
We are the robots!

Skybots är små fllygande robotar bestyckade med ir-kanon. Du och din motspelare flyga omkring medan ni försöker skjuta ner varandra. Tekniskt är det inget nytt, de fungerar exakt som vanliga små microhelikoptrar och är byggda i ett frigolitliknande material.
Styrförmågan är minst sagt instabil och att träffa varandra är inte lätt. Men det går med tur, och tålamod. Betyget hade blivit högre om inte batteritiden varit så snål och om inte rotorbladen måste justeras efter varje krasch.


Betyg:6

Vad: Flygande duellrobotar
Info från: Teknikmagasinet och Hobbex
Pris: 699 kr (TM), 795 kr (Hobbex)


Silverlit Wingmaster I-bird
Smakar fågel

”Radiostyrd fågel”, visst låter det corny. Men efter bara några sekunder bakom spakarna på ir-kontrollen blir även den värste fågelfobiker hopplöst förälskad. I-bird flaxar omkring som en riktig fågel och varje gång vi släpper gasen störtdyker den, fast på ett elegant fågellikt vis. Och till skillnad från andra prylar av typen ladda ”25 minuter, kör fyra” så laddar vi gång på gång på gång, utan att tröttna.
Med radiokontroll hade det varit en tia. Ir ger bara en räckvidd på fem meter och är det alltför ljust ute tappar vi kontakten. 


Betyg: 8

Vad: Ir-styrd flygande fågel
Info från: Teknikmagasinet
Pris: 399 kr


HBX Driftingbil
Mini-streetrace

Den är stor. Den är snygg. Den går utav bara h-vete! Den här grymma bilen blev snabbt en favorit på redaktionen och körde bokstavligen i cirklar om konkurrenterna. Permanent fyrhjulsdrift och sköna däck av gummi parat med explosiv kraft gör bilens väghållning vansinnigt rolig (läs helt obefintlig) och att köra i åttor eller drifta är en enkel match som väcker barnet i varje testförare.
Det enda som är synd med den är att batteriet tar slut alldeles för fort så köper du denna kan det vara en god idé att köpa några extra! 


Betyg: 8

Vad: Radiostyrd driftingbil
Info från: Teknikmagasinet
Pris: 999 kr


Arttech Cessna
Haverivarning

Det här flygplanet levereras i en gigantisk kartong och innan du är redo för en flygtur måste du limma ihop några delar. Lite småpill men inget du inte fixar även om du har tummen mitt i handen.
Bruksanvisningen är riktigt dålig men efter en kvart var de båda reglagen för att styra höjd och sidledsmanövrering kopplade till planets bakdel. Landningsställen funkar inte för att lyfta från gräsmatta men det går bra att få iväg planet genom att hålla i det och gasa på max.
Och planet sticker snabbt iväg högt när vi testkör på flygfältet en solig försommarkväll. Vi får snabbt kläm på styrningen och så länge det inte blåser är det ganska enkelt att styra Cessnan.
Landningen är dock lite knepig och innan vi tömt första batteriladdningen lyckades vi krascha planet totalt (bortom limtubsräddning). I och med att vi råkade landa planet med nosen först (vi skyller på kastvindar...) knäcktes det framtill samtidigt som vingen gick av på mitten.
Konstruktionen känns överlag en aning bräcklig så har du inte stenkoll på landningen bör du räkna in en hel del reservdelar och lim i budgeten. Att flyga är planet är dock riktigt kul och den gedigna kontrollen fungerar klockrent!


Betyg: 6

Vad: Radiostyrt flygplan
Info från: Teknikmagasinet
Pris: 999 kr


Victory EP 700 RTR
Plastbåt som flyger

Det var med viss skepsis vi packade upp Victory-båten, den såg helt enkelt inte alls lika tuff ut i verklighet som på bild. Det riktigt lyser plast om både båten och styrkontrollen.

Men när vi väl sitter på bryggan med båten i vattnet glömmer vi snabbt det första intrycket. De dubbla propellrarna ger bra skjuts i vattnet och båten nästan flyger fram över vattenytan tack vare att den är förhållandevis lätt. Motorn är dessutom kraftig nog för att reda ut mindre vassproblem och med en räckvidd på 100 meter kan du åka läskigt långt från strandkanten (vi vågade testa som mest cirka 60 meter och det gick bra...).

Vi lyckades åka omkring med det steglösa gasreglaget konstant i botten i omkring 10 minuter innan motorn började kännas slö och det var dags att leta upp ett eluttag. Båten är helt klart värd en femhundring även om kvalitetskänslan är genomgående låg.


Betyg: 7

Vad: Radiostyrd båt
Info från: Teknikmagasinet
Pris: 499 kr


Radiostyrd Ducati
Se upp i svängen!

Vi mc-frälsta går snabbt igång på denna och den sköna metall-känslan lovar gott när vi plockar upp den ur kartongen. Att föraren vickar på rumpan när man startar den får oss att brista ut i skratt men sedan när vi ser hur smidigt föraren rör sig i svängarna är det faktiskt rätt coolt! Det går ganska fort att lära sig kontrollen och man får en kul stund och mycket uppmärksamhet från folk i omgivningen.

Om vi ska anmärka på något är det den usla svängradien samt att vi gärna hade sett att den gick något fortare. Eller... mycket fortare!


Betyg: 6

Vad: Radiostyrd motorcykel
Info från: Hobbex
Pris: 795 kronor