När du bygger din egen mediacenterdator kallas den i korthet för htpc, det står för home theater pc. Fördelen med en htpc är att du kan bestämma allt från grunden och slipper vara beroende av firmware-uppdateringar från tillverkaren, dessutom kan du stoppa i tuffare hårdvara när du känner att den inte räcker till.
När du valt ut din hårdvara bestämmer du själv vilket skal den skall döljas av och på så sätt får du en mediaspelare som passar in på tv-bänken.
Hårdvara är dock inte gratis. Priset du får betala beror på dina behov. Det kanske räcker att installera ett mediacenter i någon av de burkar du redan har stående hemma, eller bara byta ut någon del för att få det att fungera smärtfritt. I så fall kan du komma riktigt billigt undan eftersom mjukvaran är gratis. Men vill du ha en riktigt grym mediaspelare, alternativt bygga en från grunden, så kan du räkna med ett par tusenlappar och minst ett par timmar i hobbyrummet.
Fördelen med en dedikerad mediaspelare, exempelvis Popcorn Hour, är att den är fullfjädrad redan när den anländer. Filformatstödet i den spelaren är riktigt bra om man bortser från musik, det är mer en filmspelare än något annat.
Men oavsett så finns det numera alternativ därute som faktiskt levereras med ett rejält filformatstöd. Det tillsammans med enkelheten i att bara springa ner till affären och köpa en färdigbyggd spelare som sedan fungerar som den ska när du kopplat in den gör att många skippar ett htpc-bygge.
Vad stoppar man i en htpc?
Först och främst måste du reda ut dina behov och video är egentligen det största kruxet. Har du en HDTV vill du säkerligen kunna se högupplösta filmer, det kräver mer av din dator än standardupplösta filmer. Här är det processorn och grafikkortet som styr hur bra flyt det blir i dina filmer, dessutom behöver du en hdmi- eller dvi-port.
Ska du se högupplöst bör du alltså satsa extra på dessa bitarna, även om en snabbare processor drar mer ström.
En stor del av de dedikerade mediaspelarna ute på marknaden levereras idag med stöd för högupplöst film så detta är inget unikt för en htpc. Du ska i så fall leta efter mediaspelare med inbyggt Sigma Designs 8634/8635-chipset.
Vill du kunna spela upp blurayfilmer kommer du även att behöva en bluray-läsare. Få färdigbyggda mediaspelare har bra filformatsstöd kombinerat med blurayläsare, Dune BD Prime är möjligen undantaget från regeln, så här har du ett stort plus med htpc.
Självklart vill du även ha stort lagringsutrymme. Välj en hårddisk med varvtal på 5400 per minut så slipper du en högljudd spelare, för när du spelar upp dina mediafiler vill du knappast höra ett störigt surr i bakgrunden. Vill du att den ska vara helt tyst ska du välja en solid state drive istället för en vanlig hårddisk, men dessa kostar fortfarande en hel del. Färdigbyggda mediaspelare bör du försöka testa för att utröna ljudnivån, det kan skilja en hel del mellan olika modeller.
För att kunna navigera behöver du antingen mus och tangentbord eller en fjärrkontroll. Med blåtand i din htpc kan du ansluta tangentbordet trådlöst och fjärrkontroller finns att köpa för ett par hundralappar.
Hos mediaspelare är det tvärtom, där är det fjärrkontrollen du använder i första hand men vissa har även stöd för tangentbord.
Utöver detta behöver du bland annat moderkort, kylningssystem och självklart strömaggregat. Rent teoretiskt kan man säga att ju tuffare hårdvara du har desto viktigare är kylningssystemet och ju mer du stoppar i burken desto större skal kommer du att behöva. Utred därför exakt vad du tänker använda datorn till och försök väga det mot storlek, verkliga behov och ekonomi.
Programmen som spelar upp ditt mediabibliotek
När du är klar med själva bygget, alternativt ombyggnationen av en äldre dator, kommer du att behöva mjukvara som spelar upp dina filer. Fördelen gentemot en färdig mediaspelare är att du själv väljer utseende på ditt gränssnitt.
Det finns nämligen en mängd olika program att välja mellan och alla har sina för- och nackdelar. Två av dessa är Windows Media Center och XBMC Media Center.
Windows Media Center följer med Vista Home Premium och Vista Ultimate vilket innebär att du kanske redan sitter med ett färdigt mediacenter hemma.
WMC går smidigt att få igång och samlar lätt ihop alla mediafiler du har i datorn. Nackdelarna med det är det usla filformatsstödet och problemet med att få in externa undertexter. Det kräver exempelvis en del datorkunskap om du vill kunna spela upp högupplösta filmer i mkv-container. Du kan läsa en fet guide om WMC här.
XBMC Media Center är annars ett gratisalternativ som fungerar oavsett vilket operativsystem du stoppar i burken. Det bygger på öppen källkod och utvecklas ständigt. Fördelen är att du inte behöver oroa dig särskilt mycket över filformat eftersom det mesta följer med programmet. XBMC går att installera direkt i datorn men du kan även installera det på en usb-sticka och köra det den vägen.
Var noga med att välja rätt version beroende på vilket operativsystem du har. Tänker du köra direkt från en Mac finns det en vidareutveckling av XBMC som kallas för Plex men det är ett annat team som står bakom, många Macanvändare är riktigt nöjda med den versionen. Tycker du XBMC verkar spännande så hittar du en fullsmockad guide om det här.