Vi möts upp utanför minibuss vid Motorolas kontor i Kista, Stockholm. Därifrån får vi åka en förutbestämd sträcka med bussen. Längs vägen har Motorolas personal satt upp två antenner som ska ge oss möjlighet att testa nästa generations mobila bredband, vi följer den spännande färden via Google Maps.

Vi har kommit hit för att testa lte-tekniken, eller 4g som den kallas. 4g (lte, long term evolution) är det nya mobila bredbandsnät som byggs i Sverige just nu. Signalöverföringen och själva mottagningen av signalerna skiljer sig väsentligt från det 3g-nät vi har idag och du kommer därför upp i mycket högre hastigheter.

Bussen är ett paradis för den pryltokiga. Tre datorer, fyra skärmar, en pc-tablet och diverse nätverksprylar finns utspridda i främre delen. Alla är uppkopplade till lte-nätverket via wifi vilket således innebär att de delar på anslutningen.

På ena skärmen visas ett obuffrat högupplöst (1080p) mpeg4-filmklipp, samtidigt körs tolv buffrade videoklipp på en annan skärm och på den tredje kan vi via Skype få en livebild över gatan utanför Motorolas kontor. HD-strömmen lånar cirka åtta megabit utav de fjorton vi har tillgodo nedströms. Det hackar till emellanåt, men inte så att det stör. Samtidigt sitter jag med en Archos-tablet och kollar videoklipp på Youtube.

Motorolas talesperson Tim Weston berättar att fördelen för konsumenten givetvis är den ökade hastigheten gentemot 3g. Han säger att det talas om 100 megabit hit och 200 megabit dit men att det handlar om konfigurationer och att en vanlig konsument kanske får ut cirka fyra gånger den hastighet de har med 3g om man ska vara realistisk. Men fyra gånger hastigheten är samtidigt ett säkert uttalande menar han.

En stor del handlar också om att operatörerna kommer få det bättre. Operatörerna har nämligen svårt att gå med vinst på grund av ökade mängder datatrafik men stillastående priser. Det blir helt enkelt för dyrt för dem att möta kraven. Med 4g kommer tekniken bli billigare för operatören och då gör det inget om datamängderna ökar för de kommer ändå tjäna pengar.

4g-prylar kommer dyka upp redan i början av nästa år. Först ut är donglar och andra nätverksprylar, Tim Weston tror dock inte vi får se några mobiltelefoner med 4g förrän tidigast år 2011. Sedan får vi ju inte glömma bort att nätet ska byggas klart också. Tills dess gör prylarna ingen nytta.