Det digitala hemmet är sällan så trådlöst och smidigt som det var tänkt från början men DIR-685 är tänkt att göra livet enklare. Den inbyggda hårddisken gör routern till en nas där du kan lagra mediafilerna enkelt.

Eftersom hårddisken är inbyggd i routern slipper man göra en massa inställningar och de flesta nasfunktioner du behöver finns, som ftp-server, upnp-stöd och torrentklient.

Den 3,2 tum stora (lilla) lcd-skärmen kan visa text-tv-liknande nyheter via rss-flöden, dagens skämtserie eller dina egna och andras bilder från bland annat Facebook. Det sker via en lättadministrerad gratistjänst på nätet kallad Framechannel. Men att kalla det för en fotoram att ta i, för så roligt är det inte att titta på bilder när skärmen är så liten.

Touchknappar vid sidan av skärmen gör det lätt att navigera i de olika menyerna på skärmen och det fungerar ypperligt, liksom för att leverera tjusigt presenterade lokala väderprognoser.

Inbyggd och utbytar hårddisk
Hårddisken på vårt testexemplar var på 120 gigabyte men det kommer snart att vara möjligt att enkelt uppgradera den till en större. På baksidan av skärmen sitter två usb-ingångar som stödjer shareport-teknik och möjliggör inkoppling av en extern hårddisk, scanner eller skrivare till nätverket.

Tyvärr kunde vi inte testa detta då funktionen shareport inte fanns med på testexemplaret men ska finnas på plats när routern når butiken.

Med DIR-685 slipper man en hel del bekymmer som annars hör trådlösa nätverk till. Som att routern bör ha standarden 11n och inte det lite långsammare 11g om man tänkt sig titta på film i hd-kvalitet. Eller att man inte ska blanda komponenter med 11n och 11g då nätverket aldrig blir snabbare än dess långsammaste länk. Med 11n i hela nätverket och en router som sänder via fem gigahertz-bandet kan skillnaden i hastighet vara stor, särskilt i en lägenhet där många prylar slåss om utrymmet.

Surrar som en köksfläkt
Eftersom den lilla lådan jobbar så hårt och med så mycket behöver den kylas ner med jämna mellanrum. Då sätter den tyvärr också igång att låta som en mindre köksfläkt. Irriterande om man har DIR-685 på sitt skrivbord för att exempelvis komma åt att se Framechannel.

Trots att antennerna är interna är räckvidden klart godkänd (cirka 150 meter i utomhusmiljö med routern placerad vid ett fönster) och nätverksprestandan imponerar med upp till 120 megabit per sekund vid tio samtidiga filöverföringar.

Jämfört med den genomsnittliga routern så pryder DIR-685 sin plats på skrivbordet, och det medföljande stället gör att den står stadigt trots sladdarna på baksidan. En högpresterande, snygg och ändå inte alltför dyr kombinationslösning, som förebådar en ny tid för routern. Men skärmen hade gärna fått vara ännu större...

Bild: Robert Eldrim, Medljus


+
Bra router
Nytänk
Allt i ett-lösning

-
Skärmen kunde varit större

=
DIR-685 är en smart helhetslösning, snabb, stabil och den roligaste router vi testat, men det känns som om det finns utrymme för ännu fler förbättringar.

BETYG
Prestanda: 9
Funktioner: 7
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 8


Totalt: 8

Fakta


Pris:
3 000 kr
Tillverkare: D-Link,
www.dlink.se

Systemkrav: Windows Vista/ XP SP2/Mac OS X
Nätverk: IEEE 802.11n/ g/802.3/ 802.3u
Portar: 4 lan, 1 wan, 2 usb
Säkerhetsnycklar: WPA, WPA2
Skärm: 3.2 tum, 1,6 miljoner färger
Storlek: 160x125x25

Garanti: 1 år
Hårddisk: 120 Gb
Prestanda (kort avstånd): 1 stream: 40-60 Mbit/s
5 stream: 70-90 Mbit/s
10 stream: 80-120 Mbit/s
Räckvidd: Uppmätt: 150 m

Skriv- och läshastighet
Uppmätt:
S: 5,5 Mb/s
L: 9,92 Mb/s