Sedan Pioneer hoppade av platt-tv-tåget har det varit förvånansvärt tyst från den japanska tillverkaren, men så mitt i semestertider fick vi in deras nya blu-ray-spelare för test.

Den heter BDP-LX52 och med en prislapp på 7 990 kronor hade vi naturligtvis höga förväntningar på maskinen.Priset syns på utsidan

Spelaren är välbyggd, fronten är exempelvis gjord av solid aluminium och fjärren går inte att jämföra med plastiga varianter från konkurrenter i det lägre prissegmentet. På baksidan sitter standarduppsättningen av kontakter, har du behov av analog 5.1-utgång, eller koaxial s/pdif ut, då är detta inte spelaren för dig.
Genom hdmi-utgången kan BD-LX52 dock skicka ut alla moderna ljudformat avkodade och klara, inklusive DTS HD Master Audio.
Ethernetkontakten används för uppdatering av programvaran i spelaren och usb-kontakten för lagring av BD Live-innehåll. Vill du spela upp filmer från din digitaliserade samling är det skivor som gäller, tyvärr, och den inbyggda Home Media Gallery-funktionen känns gammal och oanvändbar.

Maskinen tar en halv minut på sig att starta (kallstart), därefter får vi vänta lika länge när vi matar i en blurayskiva. Lite väl segt för att vara 2009 och även dvd-hanteringen går långsamt.

Grym bild och kanonljud
För att kunna se någon skillnad i bildkvalitet från blu-ray-material krävs en stor tv, vi använde Samsungs dyraste led-modell, UE-46B7070. Vi körde våra testfilmer på Pioneerspelaren sida-vid-sida med LG:s BD370-maskin, en blu-ray-spelare i 2 000-kronorsklassen. Båda spelarna ger fenomenal kvalitet på högupplöst material med ytterst lite skillnad. Pioneerspelaren gav lite bättre kontrastomfång i bilden men det var bara i vissa mörka scener det syntes. När vi växlar till dvd-material ser vi att Pioneerspelaren skalar upp bilden grymt bra, betydligt bättre än tv:n och ett strå vassare än LG-spelaren.

Även ljudet håller toppklass, både när vi spelar välproducerade cd-skivor och blu-ray-film där vi låter spelaren avkoda de nya hd-formaten. Men audiofiler med dvd audio- eller sacd-titlar i hyllar kommer att bli besvikna då BDP-LX52 inte kan spela dessa skivtyper.

Som vanligt hos Pioneer finns generöst med inställningsmöjligheter. Knappen ”Video adjust” leder till en separat inställningsmeny för bland annat färgåtergivning, brusreducering, lipsync och vit- och svartpunkt. Synd bara att svenska inte finns som språkalternativ.

Grym bild och ljud alltså, men att släppa en spelare i den här prisklassen år 2009, utan nya finesser som dlna, Youtubeklient och mediaspelare (värd namnet) känns underligt och Pioneer målar in sig allt mer i entusiasthörnet. För är du beredd att betala ordentligt mycket mer för en aning vassare bild och ljud, då är den intressant för dig.

Annars är en spelare i 2-3 000 kronorsklassen med mer finesser ett bättre val då det ska väldigt mycket till för att du skall se och höra skillnad.


+
Gedigen
Mycket bra bild och ljud

-
Dyr
Snålt med finesser
Seg skivhantering

=
Pioneers spelare ger suverän bild och mycket bra ljud från våra skivor men tillverkaren har halkat efter när det gäller funktioner och priset är för högt.

BETYG
Design/form: 7
Bildkvalitet: 10
Funktioner/anslutningar: 6
Användarvänlighet: 6
Prisvärde: 3


Totalt: 6

Fakta

Pris: 7 900 kr
Tillverkare: Pioneer, www.pioneer.se

Uppspelningsformat: Bluray, dvd-video, cd-audio, AVCHD, divx, mp3, wma, jpeg
Anslutningar: Hdmi, komponent, komposit, analog stereo, optisk s/pdif, usb, ethernet
Ljudformatstöd (HD): Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio Essential, DTS-HD High Resolution Audio
BD-Profil: 2.0
Bonusview: Ja
BD Live: Ja
Strömförbrukning: 32 W / 0,3 W (drift/standby)
Vikt: 3,6 kg
Mått: 420 x 83 x 287 mm