Igår gick Sony officiellt ut med sin bantade version av Playstation 3. PS3 Slim, som den heter, har en 45nm-version av cellprocessorn istället för den 65nm-variant som sitter i den större modellen. Den nya cellprocessorn har gjort två saker, dels har den sänkt konsolens strömförbrukning och dels har den sänkt priset.

Samtidigt meddelade Sony att företagets numera ”gamla” PS3 ska få samma prissättning som PS3 Slim. Det innebär en prissänkning från 399 till 299 euro i hela Europa, 299 euro motsvarar cirka 3100 kronor. Prissänkningen skulle ha skett igår och samtidigt skulle vi sett de billigare priserna bland PS3 Slim-erbjudandena. Men i Sverige har det inte hänt ett dugg sedan dess.

Vi ringde upp Nordisk Film som ansvarar för import och försäljning till återförsäljare av konsolen i Sverige.
- Vi på Nordisk Film har sänkt vårt utpris enligt Sonys riktlinjer. 4 500 kronor har varit ett normalpris på den gamla modellen hos återförsäljarna, senast jag kollade låg det på 3 800 kronor vilket innebär att det sänkts även där, säger Daniel Gustafsson på Nordisk Film.

På frågan om varför priset på gamla Playstation 3 och nya PS3 Slim ser så annorlunda ut jämfört med resten av Europa nämner han momsen som en orsak, 25 procent moms är mer än genomsnittet, men den största anledningen finns hos återförsäljarna enligt Daniel.

- Det handlar om att Sverige inte har rekommenderade återförsäljarpriser vilket betyder att vi inte bestämmer vad återförsäljarna ska ta för pris. Men också att den prisbild vi haft har varit konstlad vilket gjort att många av dem gått med förlust, säger han.

Priset på runt 3 800 kronor för PS3 Slim ska därför vara mer anpassat efter svenska förhållanden. Enligt Daniel Gustafsson har Nordisk Film sänkt sitt utpris så pass mycket att återförsäljarna nu har en vinstmarginal.

Den gamla modellen av Playstation 3 har utgått hos återförsäljaren Discshop men PS3 Slim listas för cirka 3 800 kronor, det är då förhandsbokning som gäller eftersom den inte lanseras förrän 1 september.

- Den vanligaste frågan vi får just nu är varför den inte kostar 2990 kronor som det var sagt. Jag har precis skickat ett mejl till Nordisk Film. Vi behöver en mall som vi kan skicka till våra kunder som svarar på den frågan, säger Johan Haeggström på Discshop.

När vi frågar honom om priset får vi veta att det är satt efter Nordisk Films utpris.

- Rekommenderade utpriset ska ligga runt 3 000 kronor men med det inköpspris vi fått från Nordisk Film så kan vi inte köra på det, säger han.

Kontentan blir att Nordisk Film tycker de satt ett rättvist pris som ger marginal åt återförsäljarna och stämmer överens med Sonys pressrelease, medan återförsäljarna menar att de inte kan sänka priset eftersom Nordisk Film inte håller det riktpris som satts upp av Sony.

Samtidigt pågår en protest på speltidningen Levels forum. Där talas det om import som ett billigare alternativ. Vad som blir av protesterna är svårt att säga men priserna som är satta är de nya priser Sverige kommer få se. I alla fall fram tills Nordisk Film och återförsäljarna kommer överens om något annat.