När avancerade telefoner presenteras är det inte ovanligt att någon lustigkurre frågar om det går att ringa med den nya produkten. I fallet med N900 är de faktiskt en berättigad fråga i och med att tidigare surfplattor faktiskt saknat en telefondel (och därmed har vi haft svårt att se hela poängen med dem). N900 har en inbyggd telefondel, vilket gör det till företagets första surfplatta som du kan ringa vanliga samtal med.

Samtidigt skjuter Nokia sig själva lite i foten under presentationen av luren. Enligt dem ska det nya sättet att se på mobila datorer ske i fem steg, där deras första surfplatta var det första steget. N900 är däremot bara steg fyra, så vi distraheras lite av att fundera på vad nästa steg ska bli, vilket tar udden lite ur nyhetsvärdet.


Webbläsaren stödjer flash fullt ut och är riktigt snabb

Nokia är också tydliga med att den Linuxbaserade Maemo-plattformen inte är något som kommer ersätta Symbian och Series 60 helt, utan den kommer att användas i just mobildatorerna medan Series 60 kommer att leva vidare i företagets vanliga smartphones.

It's what computers have become
Ovanstående slogan använde Nokia under presentationen av både N95 och N97, men nu även för N900. Faktiskt känns meningen mer berättigad till N900 än vad den gjorde till N97 som inte riktigt slog an på alla våra strängar.


Att växla mellan program är väldigt simpelt

N900 kör alltså linuxplattformen Maemo, precis som tidigare surfplattor. Skillnaden är att gränssnittet uppdaterats rejält och känns lite som avkomman mellan Android och Series 60. Det finns flera startskärmar att fylla med widgets, kontakter, bokmärken eller vad du nu känner för. Även om det exemplar vi testat är aningen slött och buggigt stundtals får vi ändå ett positivt intryck. När det väl fungerar går det riktigt fort och när vi väl lärt oss navigera i systemet känns det betydligt mer som en dator än en mobil.

Redan nu finns det en hel del applikationer att ladda ner och stöd för Ovi store utlovas också, dock inte med de program som redan skrivits för Symbian.


Bounce har aldrig sett bättre ut

Implementeringen av openGL visas bäst i spelet Bounce, som tidigare funnits i bland annat 5800. Den här gången ser det dock riktigt snyggt ut och det laggar betydligt mindre än tidigare utgåvor.
För linuxnördar går det även att ta sig ut i ett läge för textkommandon, så med rätt kunskap om ämnet kan du göra mer eller mindre vad du vill med N900.


Linux innebär givetvis att du kan knacka kommandon om så önskas

Svart klump
Bygget känns aningen plastigt, dock betydligt mindre än vad vi är vana vid hos N-telefoner från Nokia. Slajdfunktionen känns stabil, dock saknar vi nästan uppvinklingen av skärmen som fanns hos N97.

En ytterst positiv nyhet är däremot att Nokia tagit sitt förnuft till fånga och lagt ut svenska tecken som separata knappar igen, inte som hos N97 som saknade dem helt, eller som hos vissa E-telefoner där å-knappen saknades.


Nokia har åter igen hajat att vi gillar våra svenska tecken

Inom kort kommer vi att kunna testa luren fullt ut, men som arbetsverktyg och mobilt kraftpaket känns den redan nu betydligt intressantare än vad N97 gjorde.