De stora nyheterna under Nokia world har givetvis varit att få titta närmare på N900 och Netbooken Booklet 3g, men det var inte allt som Nokia utannonserade.

Xpressmusic är dött, länge leve X
X3 och X6 är Nokias två nya musikmobiler. I och med dem har produktgruppen Xpressmusic och de stundtals förvirrande sifferkombinationerna gått till de sälla jaktmarkerna. Istället kommer de att ha kvar produktnamnen och enbart använda dem som en indikator på hur pass avancerade de är. I det här fallet är X6 toppmodellen i serien och precis som med bilmodeller kommer det att dyka upp en annan X6 under nästa år med uppdaterade specifikationer.

X6 i sig är en fortsättning på 5800, den här gången med kapacitiv skärm och både uppdaterad och uppsnabbad mjukvara. Telefonen saknar minneskort, men levereras istället med 32 gigabyte inbyggt minne.

En annan nyhet är att den enbart kommer att säljas med musiktjänsten Comes with Music, det vill säga Nokias tjänst för fri nedladdning av musik. Det gör att operatörer inte behöver vara inblandade längre för att du ska kunna använda tjänsten som det varit tidigare.

Luren i sig känns smidigare och betydligt bättre byggd än föregångaren, men om den är snyggare är nog mer en individuell uppfattning (undertecknad och plastsilver går inte riktigt ihop).
Utan abonnemang kommer luren att kosta ungefär 5500 kronor, vilket kan kännas lite högt för en 5800 med ny design, mjukvara och en kamera på fem megapixel, men å andra sidan har du fri tillgång till all musik som säljs via Nokias musikaffär.

Lillebror X
X3 är budgetmodellen som skippar pekskärm och kör på slajdfunktion istället. Formspråket känns igen från storebror X6, men resten är mer eller mindre hämtat från tidigare Xpressmusic-telefoner med slajddesign.

X3 kommer att släppas både som lös mobil och med Comes with music. Utan musiktjänsten landar priset någonstans runt 1 500 kronor, vilket känns riktigt överkomligt för den här typen av telefon.

N97 minimerad

N97 Mini jämfört med föregångaren

Nokia N97 mini möttes av tveksamma applåder när den presenterades i morse. Mycket beroende på att vi känt till luren under någon månad och sett såväl bilder och specifikationer som ett fullskaligt test av telefonen redan.

Mini har tagit bort styrkorset och minskat ner minnesmängden från 32 gigabyte till åtta. I övrigt är det samma telefon som vi testade i våras men numera inriktad mot folk som värdesätter ständig kontakt till sociala nätverk snarare än att vara först med det senaste och fetaste i teknikväg (även om N97 inte riktigt uppfyllde de kraven i jämförelse med hur N95 gjorde det när den lanserades).

S40 med Ovi

Ganska tyst utannonserad under sommaren fanns 3710 Fold uppe för visning. Det är en billigare vikbar telefon som är företagets första Series 40-lur med de allra flesta Ovi-tjänsterna inbyggda från start, mest noterbart Ovi Store.

Luren i sig kändes både stor och ganska plastig, men med en hel del formspråk taget från 6600 fold som vi fortfarande har riktigt goda minnen ifrån.

Bland de andra nyheterna som nämndes och som vi kommer få veta mer om under morgondagen är bland annat Symbiananpassade versioner av Microsoft Office som är på väg ut på marknaden.