Uppdatering: Klockan 14.30 idag får vi en privat visning av telefonen och återkommer med första intryck.

Igår fick vi reda på att mobiltelefoner med Windows Mobile 6.5 ska utannonseras i mängder innan 7 oktober-releasen av operativsystemet. Anledningen till att vi nämner detta är för att Xperia X2 är en av dessa.

Förutom ett helt nytt operativsystem kommer den även få en rejält uppdaterad kamera. 8,1 megapixel sitter inopererat i nykomlingen, den har både autofokus, bildstabilisator och 16 gångers digital zoom. Kameran var något vi fann undermåligt i X1 så förhoppningsvis har Sony Ericsson styrt upp detta i och med denna uppdatering.

Bilderna får du upp på den 3,2 tum stora skärmen som har en upplösning på 480x800 pixlar. Självklart sitter qwerty-tangentbordet kvar och du hittar dessutom en tv-utgång. Telefonen är dlna-certifierad.

Bland nyheterna i mjukvaran hittar du ett gäng nya paneler. X2 kommer förinstallerad med 14 stycken men du kan addera 16 stycken till. Den har även en ny SlideView-funktion. Det innebär att dina favoritaktiviteter sparas i en egen listning så att du snabbt kan komma åt dem. Samtidigt visas missade samtal, ny e-post och sms upp i samma listning.

Xperia X2 beräknas dyka upp i under fjärde kvartalet, gissningsvis i oktober i samband med lanseringen av Windows Mobile 6.5. Priset ska landa på knappt 6 000 kronor om allt går som det ska, alltså lite billigare än vad X1 var när den lanserades. Men priset är inte helt satt ännu så håll tummarna för att det stämmer.