Jag älskar böcker. Jag älskar den fysiska kontakten mellan fingrar och pappersark, känslan av att vända blad och – när texten är bra – för varje bläddring föras djupare och djupare in i en ny värld, oavsett om det handlar om en grundlig genomgång av Mötley Crües allra kladdigaste minnen eller onda sagor om genomkorrumperade Londonpoliser (ja, jag läser The Dirt och The Business Of Dying parallellt just nu).

Sedan älskar jag prylar också, för att inte tala om min gränslösa kärlek till träd, så det vore verkligen roligt om jag kunde förmå mig att älska e-boken också. Konceptuellt är det ju klockrent; en enda bok som med ett späckat sd-kort rymmer många gånger mer text än alla bokhyllor i min lägenhet (fast jag älskar en välfylld bokhylla också), en ljusstark skärm som raderar ut behovet av en läslampa, en bläddringsfunktion som gör risken för att skära sig på papperet obefintlig.

Men de få e-böcker som hittills passerat testlabbet – och det var ett bra tag sedan sist – har knappt skrapat på ytan av vad en sådan produkt borde vara 2009, och frågan är när det blir bättre. Nu kommer nästa läsargeneration, men Sverige verkar inte vara en prioriterad marknad. Det verkar fortfarande oklart om Amazons hajpade Kindle någonsin kommer till Sverige. Sony Reader-serien som baseras på e-ink-teknik ska uppgraderas med en pekskärmsmodell (eller, som det bör heta i sammanhanget, ”blädderskärm”), men inget är säkert där heller.

Kanske är det Apple vi får hoppas på. I skrivande stund går ryktena i världpressen om en sju- till tiotums ”Ipod Touch XL” som ska lanseras i januari, och som bland annat beskrivs som en dedikerad Kindle-dödare. Det vore faktiskt något att se fram emot.

Mattias Källman
Prylredaktör

+
Prisras på Rock Band-instrumenten!
-
Jag väntar fortfarande på en Voddler-invite.