Ingen kan ha undgått den hysteri som pågått de senaste åren kring onlinespel. Rubrikerna skriker om allt från spelberoende till spelglädje. Det är en debatt som troligen aldrig kommer dö ut, men oavsett vilken sida som vinner så kan man inte förneka att det är något visst med e-sport och gemenskapen som uppstår på vägen. Vi visar hur du blir en av dem.

E-sport innebär alltså att du spelar spel, ofta datorspel, mot andra på nätet eller (om du är riktigt duktig) på plats vid lan-turneringar med sikte på att vinna matcher och tävlingar och slutligen bli bäst. Det är förstås sjukt roligt att börja, och har du inte testat att köra o-organiserad multiplayer över nätet borde du göra det, oavsett om du vill bli proffs eller bara ha kul. När du har grundkunskapen kan du börja leta dig in på själva ”scenen”, det vill säga organiserad mark.

Du tävlar i lag eller ensam, det beror lite på vilket spel du valt. Men oavsett om du vill spela i lag eller är ensamvarg så måste du börja i någon ände.

Välj din nisch

Steg ett är självklart att hitta ett spel du tycker om. Tänk dig att det är som med vilken annan sport som helst, vissa gillar fotboll medan andra tycker bättre om tennis. Du måste testa dig fram för att hitta din ”favoritgren”.

Spelen som regerar är främst Counter-strike, World of Warcraft, Call of Duty och självklart orsaken till allt detta e-sportande… Quake, spelet som väckte e-sporten till liv. Läs lite professionella recensioner av spelen, snacka med folk, se om det finns något demo att ladda ner och känn sedan efter vad du tror skulle passa dig.

Vill du ligga i framkant så förutspår många bedömare att fps-spelet Modern Warfare 2, som släpps senare i höst till både pc- och konsolmarknaden, kan bli nästa stora grej i e-sportvärlden. Men till slut är det scenen själv – de som spelar, och publiken - som bestämmer vilka spel det kommer att bli prestige och stora prissummor kring på lång sikt. Ett exempel är när Quake 4 skulle lanseras som ny tävlingsplattform. Efter något år stod det klart att alla föredrog Quake 3 i stället, och vips förpassades det nyare spelet till e-sporthistorien medan det gamla gjorde comeback.

Pc gäller
När du hittat ett spel du tror du kan hålla dig fäst vid i ett par år så är det dags att se över din utrustning. Du behöver en dator som pallar driva spelet och en Internet-lina som täcker de krav som spelet ställer. Hårdvarukraven finns listade på spelet och det brukar finnas rekommendationer för bandbredd på onlinespelens sajter.

Tangentbord och mus är fortfarande huvudredskapen för professionella e-sportare med pc:n som plattform, men konsolfronten blir allt större med tiden. En intressant detalj är att de riktiga proffsen rekommenderar att du använder en gammal tjock datorskärm, eftersom platta motsvarigheter inte är lika snabba i vändningarna. Har du en crt stående i förrådet kan det vara dags att damma av den.

Även om du inte träningsspelar hemma med optimala grejer är det värt att ha i minnet att i princip alla professionella turneringar spelas med gemensam hårdvara som arrangören står för. Dels ger det lika förutsättningar till alla spelare, och dessutom är det en fördel att du slipper släpa med hela datorpaketet

När det handlar om first-person-shooter och andra precisionskrävande genrer så ska du tänka på att inte sätta dig i en sits där du får eftersläpningar eller hack i uppkopplingen. Då är du körd när det står mellan dig och en likvärdig. Det tar nämligen någon millisekund för dina tangentnedslag att registreras och färdas över halva jordklotet, du vill inte försämra de utsikterna. Kör med nätverkskabel mellan datorn och routern för bästa möjliga förbindelse.

Pengarna hägrar
Ska du spela ett spel som kräver samarbete är det dags för dig att skaffa ett lag, men det är inte alltid det lättaste. Har du några polare som vill haka på kan ni bilda ett lag själva. Annars hittar du enklast lagkamrater i själva spelet. Var inte rädd för att ta kontakt, det är så du lär känna framtida vänner och motståndare.

Turneringar kan se olika ut. De kräver alltså att du reser och spelas via LAN, local area network, medan det även finns många mindre tävlingar som är förlagda online.
Matchreglerna ser självklart också olika ut, varför göra det enkelt? Reglerna varierar beroende på vilket spel du valt och vad för typ av turnering det är. Många gånger är de dock baserade på tid eller mest poäng. Ett exempel är att du i en Quake-turnering kan tävla individuellt eller i lag, i olika grenar som CTF (Capture the flag) eller TDM (team deathmatch).

Där det finns sport och turneringar finns det också priser att lägga vantarna på. I Sverige vinner du oftast prylar men det händer att du vinner pengar med, de stora pengarna hittar du i de internationella turneringarna.

Den absoluta eliten bland spelare kan kamma hem sponsringskontrakt från företag i utbyte mot att de exempelvis bär deras logotyp på tröjan eller använder deras prylar under olika event. Återigen, tänk dig traditionell sport och hur det fungerar där. Efter karriären kan du, om du har ett starkt varumärke och sinne för marknadsföring, kanske göra som den svenske Counter-Strikelegenden HeatoN och börja designa egna speltillbehör i samarbete med någon tillverkare.

Lär känna dina motspelare

Blev det för mycket för dig? Då kanske du helt enkelt ska börja med att kolla på några matcher innan du ger dig ut på slagfältet. Det finns flera spännande turneringar att följa. Vill du hitta de absolut bästa spelarna så har du de Olympiska Spelens motsvarighet ”World Cyber Games”, den europeiska ligan ”Electronic Sports League” eller ”Gamescon”. Är du redan datornörd så kanske du planerar att åka till nästa upplaga av Dreamhack, passa då på att uppleva Sveriges mest penningstinna e-sporttävling live.

I många av fallen kan du följa matcherna live via webb-tv och i vissa fall även via vanlig tv. TBGF TV är en organisation som ofta befinner sig på plats och ger dig live-video av matcherna. Här är en bra plats att börja eftersom det är gratis för dig. De håller även på att bygga upp ett bibliotek där du ska kunna se gamla matcher.
Ett annat företag som visar webb-tv är ESL TV, men där får du räkna med att betala om du vill se matcherna i grym kvalitet. Lågupplöst video finns att se gratis.
Sammandrag av klassiska bataljer från olika turneringar finns även i massor på Youtube.

Skjut och kör
När du kollat allt du behöver och känner dig redo att klättra mot toppen är det upp till dig att vinna eller försvinna. Nu gäller det att träna, träna och återigen träna. Ju duktigare du blir desto mer intressant blir du för andra lag och spelare, kanske hittar du en sponsor som fixar bättre hårdvara till dig eller betalar dina resor till turneringar runtom i världen.
Till slut kan du, med sjukt mycket träning och en hel del talang, ha nått den absoluta toppen. Du tjänar kanske till och med tillräckligt med pengar på ditt spelande för att göra det på heltid.

Men, ett sista tips att ha i åtanke innan du hoppar av plugget för att samla frags: Se till att du alltid har en plan B. Idag är det knappast fler än 30 personer i Sverige som till större delen livnär sig på e-sport, och ytterst få klarar av att hävda sig i världseliten efter att ha nått 25-årsstrecket. Som tur är kommer du att ha kul ändå.

Fakta

Här är ett gäng länkar för dig som vill veta mer om e-sport och hitta egna tävlingar.

Nyheter/community

Rakaka.se
Svensk nyhetssajt som bevakar den svenska och internationella e-sportscenen.

Fragbite.com
Stället för dig som vill ha järnkoll på Counter-Strike

Playzeek.com
Jättelikt spelforum om framför allt Counter-Strike med 300 000 medlemmar världen över.

GosuGamers.net
Svenskdriven sajt som framför allt bevakar världens största e-sportspel Starcraft.

Gotfrag.com
USA:s största e-sportsajt

Scforall.com
Ytterligare en sajt som bevakar den koreanska e-sportscenen.

Bevakning

Tgbf.tv
Sändningar, nyhetsshower och intervjuer från den internationella e-sportscenen

Esl.eu/events_and_tv
Här streamas västvärldens största e-sportturneringar.

Gomtv.net
Koreanska Starcraft-ligan live (engelska kommentatorer).

Youtube.com
När du har läst in dig lite på ämnet kan du lätt söka upp klassiska spelbataljer här.

Stjärnorna

Sk-gaming.com
Världens största e-sportlag med säte i Tyskland

Fnatic.com
Ett av världens mest framgångsrika lag med många svenska kopplingar

Teameg.net
Största e-sportlaget i Nordamerika

Spela själv

R60.org
Stor e-sportcommunity med många mindre turneringar i olika e-sportspel

Thefragarena.com
Nystartad sajt där du betalar för att spela Counter-Strike och för en chans att ta hem potten.