Mycket har hänt på mediaspelarmarknaden sedan vi gjorde vårt senaste jämförande test för ganska exakt ett år sedan. Antalet modeller har fullkomligt exploderat i spåren av Popcorn Hours framgångar, och vi har fått tips om nya märken och modeller var och varannan vecka.

De flesta av dessa är dock ganska ointressanta då de inte ens klarar 1080p, eller så är de i princip samma spelare som de vi redan testat, med ett aningen annorlunda yttre. Även de stora kända märkena har insett att allt fler överger de fysiska formaten och därför satsat stort på mediaspelare. Tyvärr är många av dessa bristfälliga i antingen filstöd eller funktioner, en av dem har dock kvalificerat sig för detta test och det är Netgears Eva 9150.

Vi har även sett både tv-apparater och blu-ray-spelare med inbyggda mediaspelare och fler är på gång. Detta är helt enkelt bland de hetaste just nu.

Htpc är kallt
Ett alternativ till dessa mediaspelare är förstås att ställa en dator vid tv:n. Detta är ett helt klart mycket mer kraftfullt alternativ då man har enorm valfrihet och kan få datorn att spela i princip alla codecs och format som finns.

Dock är detta ett dyrare och mer komplicerat alternativ med en hel del nackdelar också. Vi har på grund av detta valt att inte ha med några former av htpc-lösningar i det här testet. Är du ändå intresserad av att ha en htpc rekommenderar vi programmet Xbox Media Center (XBMC) som en bra lösning. Vill du veta mer om hur du kommer igång med XBMC kan du gå in på vår systersajt digitalahemmet.m3.se där du hittar en fullständig guide.

Något det här testet visar oss är att trots denna explosion av mediaspelare så har inte speciellt mycket hänt. Mediaspelarna är fortfarande ungefär lika instabila och har gränssnitt som ser ut att vara hämtade direkt från 1990-talet (med något undantag).



BÄSTA PRODUKT

Netgear EVA9150
Kompetent klumpeduns

Tillverkare: Netgear, www.netgear.se
Beskrivning: Mediaspelare
Pris: 4 500 kronor (med 500 Gb HDD)

Vi har sett tidigare mediaspelare från Netgear utan att charmas, men nu har de skärpt till sig ordentligt. EVA9150 skiljer sig mycket från de andra spelarna i testet, mest uppenbart genom att den är är lika stor som en fullstor dvd-spelare (bara Popcorn Hour C-200 kan konkurrera där). På framsidan hittar vi en lucka för att enkelt byta den interna hårddisken vilket uppskattas. Spelaren är väldigt snabb i hanteringen, det är milsvid skillnad mot NMT-spelarna, och den har ett av de mer utvecklade gränssnitten i testet och känns till och med riktigt användarvänlig. Det tar dock en liten stund innan vi börjar förstå hur inställningsmenyerna är uppbyggda.

Detta är testets enda spelare med trådlöst nätverk inbyggt, det är dessutom den snabbaste varianten, 802.11n.

Roligast är att EVA9150 är den enda spelaren i testet vi aldrig lyckas få att krascha. När vi lagt till vår NAS som nätverksdisk hittar spelaren den enkelt och spelar upp i princip allt perfekt, bortsett från vår filmfil med ogg-ljud som vi inte får ut ljud i.

Utöver att vara den mest kompetenta filmspelaren är även musikfunktionerna bra och den går att använda som ljudbrygga. Den innehåller dessutom en kompetent rss-läsare, internetradio och annat kul som faktiskt går att använda riktigt bra.

Det rekommenderade priset känns en aning högt, men det går att få tag på den här spelaren för en tusenlapp mindre, och då känns den som ett riktigt prisvärt alternativ. För här snackar vi faktiskt klasskillnad.

Omdöme:
EVA9150 är dyr och stor men också funktionsrik och riktigt bra. Solklar vinnare i testet.

Form/Design: 6
Filstöd: 8
Funktioner: 9
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 6


Totalt: 8



BÄSTA KÖP

Dvico Tvix HD M-6500

Kompakt åldring
Tillverkare: Dvico, www.dvico.com
Info från: Canman, www.canman.se
Beskrivning: Mediaspelare
Pris: 2 500 kronor

Mycket har som sagt hänt på mediaspelarfronten men vår gamla favorit Tvix M-6500 (som vann vårt förra jämförande test för precis ett år sedan) är densamma, om än en tusenlapp billigare än då.
Det första vi tänker på är den väldigt långa uppstartstiden, något man inte vill ha när det är dags att se på film. Därefter möts vi av ett snyggt gränssnitt som tyvärr är lite krångligt ibland, som när du behöver leta fram en liten gömd repeat-knapp för att kunna byta vilken källa man ska spela upp filerna från.

Tråkigt är också att du inte kan koppla upp den mot din nas eller annan upnp-server. Det enda sättet denna spelare kan strömma filer är från en dator med programmet Netshare installerat, vilket känns omodernt idag.

Men visst har Tvixen sina ljusa sidor också. Filstödet håller bra klass överlag, även om de senaste wmv-formaten stöds lite halvkasst, och ogg-ljud fungerar inte i videofiler. Det händer ett par gånger att maskinen buggar ut helt och hållet och låser sig när vi matar den med fel filformat.

Spelaren är exemplariskt snabb i alla menyer och vid buffring. Detta märks särskilt vid spolning där Tvixen spöar alla konkurrenter lätt. Sen ska vi inte heller glömma displayen i fronten som är riktigt skön att ha och utnyttjas bättre än i Popcorn Hour.

Tvixen är bra på många sätt, särskilt när det gäller snabbheten och filstödet. Men vill du ha många funktioner och en spelare som är en självklar del av nätverket, bör du leta någon annanstans.

Omdöme:
Snygg, snabb och inte alltför dyr. Men nätverksfunktionerna lämnar mycket att önska.

Form/Design: 8
Filstöd: 8
Funktioner: 3
Användarvänlighet: 6
Prisvärde: 6


Totalt: 7



Popcorn Hour C-200

Gamla, sega popcorn

Tillverkare: Syabas, www.popcornhour.com
Info från: Abtech, www.abtech.se
Beskrivning: Mediaspelare
Pris: 3 695 kr

När den första Popcorn Hour-modellen A-100 dök upp förändrade det vår syn på vad vi kunde förvänta oss av en mediaspelare. Helt plötsligt fanns nu en spelare som tog alla filer vi slängde åt den och som var så cool att vi knappt visste vart vi skulle ta vägen. Det var ett och ett halvt år sedan och på den tiden har mycket hänt.

Stor spelare
Vi har sett en uppgradering i form av Popcorn Hour A-110 samt ett helt gäng kopior och andra kompetenta spelare med samma plattform och chip. Plats på scen för avkomman.

C-200 är flera gånger så stor som A-110 och klumpigheten känns inte motiverad trots en stor och välkommen display på framsidan och ett fack där du enkelt kan stoppa i en andra hårddisk (eller en blu-ray-spelare) utan att öppna hela spelaren.
Tar vi en närmare koll på baksidan så är det inte mycket som har hänt. Komponent, komposit, s-video och hdmi är de alternativ som finns för att skicka ut bildsignalen, precis som på föregångarna.
På ljudfronten har vi numera förutom den optiska utgången även en koaxial och på datasidan finns två usbportar, plus två extra på fronten.

Inuti finns ett lite förfinat gränssnitt (med betoning på lite) och en ny processor, detta märker vi dock inte av alls under användandet. Spelaren tar fortfarande alla filformat vi skickar till den men är också lika seg, vilket vi kunde bortse ifrån 2008, men inte nu när betydligt kvickare spelare sitter i tv-apparater och blurayspelare.
Även om gränssnittet är uppiffat känns det ologiskt upplagt, och fjärrens knapp-placeringar hjälper oss inte.

Frånsprungen
Filstödet är fortfarande i toppklass, och liksom föregångaren spelas allt upp allt med väldigt bra bild- och ljudkvalitet. Det är fortfarande i första hand som en filmvisare som Popcorn Hour är relevant.

Musikspelningen är bättre än förut men långt ifrån bra. Även om du kan använda displayen för att navigera i musikbiblioteket med tv:n avstängd är det sjukt otympligt, och du kan inte göra spellistor direkt i spelaren, även om befintliga playlistfiler stöds.
Har du ingen playlist måste du fortfarande välja och klicka varje låt som ska spelas, det är inte 2009.

Stabiliteten är inte heller klockren, tyvärr lyckas C-200 precis som med alla tidigare modeller och kopior krascha ett antal gånger under testets gång. Något som bör nämnas i sammanhanget är dock att mjukvaran i testmaskinen var en betaversion och att det kommit en nyare version efter att detta test gick i tryck.
Den lyckas ganska bra med extrafunktioner som Youtube-stöd, Flickr-bilder och webbradio.

Som NAS blir den helt okej, med två interna hårddiskar (numera stöds NTFS-formaterade diskar) och alla usb-portar.

Men inte mycket har hänt, samtidigt som konkurrensen hårdnat, och det skiljer för lite mot den betydligt mindre A-110 för att motivera det höga priset. Ska det här entusiastmärket överleva kampen mot de stora aktörerna krävs mer.

Omdöme:
Vi älskar tanken bakom Popcorn Hour, men nya C200 är på väg att bli frånsprungen av konkurrenterna.

Form/Design: 5
Filstöd: 10
Funktioner: 7
Användarvänlighet: 4
Prisvärde: 3


Totalt: 5



Zyxel DMA-2500
Liten och seg

Tillverkare: Zyxel, www.zyxel.se
Beskrivning: Mediaspelare
Pris: 2 300 kronor

Detta är den helt klart minsta och plastigaste spelaren i testet och ger oss inte speciellt bra vibbar från början. Något vi saknar är också en usb-port på framsidan vilket känns som om det borde vara standard numera.

Spelaren startar dock upp relativt snabbt men sedan möts vi av ett gränssnitt som är så sjukt fult att vi knappt vet vart vi ska ta vägen. När vi sedan börjar knappa runt lite i menyerna blir vi nästan galna på hur segt det är.

För den tålmodige så är detta en okej maskin. Fjärrkontrollen är bra jämfört med de andra spelarna kan presentera och den smidiga storleken är helt klart ett plus. Utöver det klarar också Zyxels mediaspelare av att spela de flesta filer vi har, även de mer ovanliga formaten. Spelaren har även en bra internetradiofunktion och möjligheten att se på Youtube-filmer (något vi dock inte lyckas med utan att spelaren dör). Strömningen från vår nas fungerar klockrent vilket är ett stort plus. Tråkigt är dock att vi inte kan montera in en hårddisk i själva spelaren.

Omdöme:
Detta är en okej spelare men inte mer, segheten är svår att bortse ifrån.

Form/Design: 7
Filstöd: 9
Funktioner: 4
Användarvänlighet: 3
Prisvärde: 5


Totalt: 5



CMI Syvio-200

Instabil Popcornklon

Tillverkare: CMI, www.cmicable.com
Info från: MyChoice, mychoice.no
Beskrivning: Mediaspelare
Pris: 2 200 kronor

Syvio-200 liknar på många sätt den klassiska Popcorn Hour A-100 och A-110 men med en lite mer renodlad design. Med andra ord, den är inte speciellt snygg någonstans. Samma gäller även innanmätet som i princip är identiskt med alla andra NMT-plattformens spelare.

Detta innebär ett fult gränssnitt som är lite småsegt och ologiskt (även om segheten inte kommer i närheten av den hos Zyxels spelare).

Spelaren använder det väl beprövade Sigmachipet SMP8635 vilket gör att filstödet är riktigt bra även om vi gärna hade sett att spelaren kunde mixa ned dts-ljud och skicka ut det som stereoljud via hdmi.
NMT-plattformen borgar för bra filmspelare men vad gäller musikspelning är den i princip oanvändbar. Vi lyckas även få spelaren att krascha ett antal gånger under testet så helt stabil kan vi inte säga att den är.

Tre stycken usb-kontakter och de inbyggda nas-funktionerna är dock något vi gillar. Syvio-200 är en relativt bra NMT-spelare men hela plattformen behöver en rejäl ansiktslyftning för att kännas modern.

Omdöme:
Relativt billig med grymt filstöd, men även här är segheten påtaglig.

Form/Design: 3
Filstöd: 9
Funktioner: 6
Användarvänlighet: 4
Prisvärde: 6


Totalt: 6


Elektron EHP-606 mini
Uppfräschad yta

Tillverkare: Elektron, www.elektron-china.com
Info från: Tekmata, www.tekmata.se
Beskrivning: Mediaspelare
Pris: 2 400 kronor

Liksom Syvio:n är denna spelare baserad på andra genrationens NMT-plattform och är därför väldigt lik många andra spelare i specifikationerna. EHP-606 har dock en helt egen design vilket vi gillar då många andra ser ut som stryk. Inte för att denna är vacker men sjukt mycket snyggare än dess släktingar i alla fall, och den gör inte direkt bort sig i tv-bänken.

Några skillnader utöver detta finns dock att hitta. Elektron har samma hemska gränssnitt och är lika seg som sina kusiner men den är betydligt stabilare än Syvio:n. Allt är dock inte väldesignat, usb-kontakterna har flyttat till sidan av spelaren vilket vi har svårt att förstå skälet till. Vi hittar också en vga-utgång på baksidan, fast hur nödvändig den är kan man tvista om.

Utöver detta så är det inte mycket olikheter och det innebär alltså ett bra filstöd i en seg, och lite ålderdomlig förpackning.
Nätverket fungerar stabilt och vi hittar de klassiska funktionerna som ftp-server och nas-möjligheter.

Omdöme:
Lite snyggare skal än de flesta NMT-spelarna, men lika seg.

Form/Design: 5
Filstöd: 9
Funktioner: 6
Användarvänlighet: 4
Prisvärde: 6


Totalt: 6


Alternativen
Som vi påpekade innan har väldigt mycket hänt i mediaspelarvärlden. Bland annat att fler och fler hemmabioprodukter kommer med inbyggda spelare. De två mest intressanta produkterna i denna kategori är Samsungs led-tv B7070/7050 och LG:s blu-ray-spelare BD390. Båda dessa produkter har fullfjädrade mediaspelare med såväl nätverk och mkv-stöd. Då dessa dock har andra funktioner som huvudsyfte valde vi att inte jämföra dem med de andra spelarna i testet men vi har vill ändå ge en inblick i hur de står sig jämfört med de renodlade mediaspelarna.

Samsung UE-46B7070
Integrerat äger

Tv:n har två stycken usb-kontakter varav en klarar av att koppla på en hårddisk. Om man inte vill lägga över sina filmer på usb-minnen eller externa hårddiskar så har även tv:n en ethernetport och möjlighet till trådlöst nätverk som tillval. Vi upplever dock lite kompatibilitetsproblem även om det fungerar med vår NAS.

Vad gäller filstödet har Samsung-apparaten näst intill lika bra stöd som de bästa dedikerade spelarna i testet vad gäller videocodecs. Tyvärr så har den lite mer problem med audiocodecs och kan inte koda av dts-kodat ljud. Den har även lite problem med undertexter även om det i det stora hela fungerar.

Gränssnittet är ett av de bästa och snabbheten är i särklass, här händer saker verkligen direkt när man trycker på knappen. Detsamma gäller också när man ska spola i filmer.

Det enda problemet vi ser med den (och det är i och för sig inget litet problem) är att möjligheten till att spola i filmerna försvinner när man kör över nätverk. Detta är väldigt synd på en annars riktigt bra spelare och vi förstår verkligen inte hur detta kommer sig då tv:n både har ett bra nätverksstöd i övrigt och buffrar snabbt.

+
Snabb
Utmärkt gränssnitt
Bra videostöd

-
Brister i filstödet för ljud
Kan inte spola vid nätverksströmning

LG BD390
Prisvärt dubbelspel

LG:s senaste blurayspelare ligger bara strax över de flesta dedikerade spelarna i pris men ger oss ändå hög kvalitet. Här hittar vi möjligheten att spela upp mediafiler från både en usb-ingång och det inbyggda nätverket (både trådat och trådlöst).

LG-spelaren har ett helt okej filstöd och pallar de flesta vanliga format inklusive x.264 i mkv-containers. Matar man den dock med lite mer ovanliga codecs blir det lätt lite problem, i praktiken är detta dock försumbart. Roligt är att den utan problem klarar av vår mkv-fil med dts-ljud.

Liksom Samsung-tv:n har även BD390 ett snyggt gränssnitt som spöar det mesta när det gäller de dedikerade spelarna. Den fungerar även väldigt snabbt och klarar av att spola bra och enkelt, även över nätverket. På den punkten är det bara Tvixen som klår LG-spelaren.

Lägger man till att BD390 har 7.1 analogt ut med mera samt är en fullfjädrad och riktigt bra bluray-spelare är det inget snack om saken att det inte blir mer prisvärt än såhär. Finslipar LG bara lite på filstödet och kanske slänger in en hårddisk så är det ett enormt hot mot marknaden för dedikerade mediaspelare.

+
Snabb
Bra handhavande
Prisvärd

-
Filstödet är inte perfekt


Konsolen som mediaspelare
Ett vanligt alternativ till dedikerade mediaspelare är att använda sin spelkonsol. Då pratar vi först och främst Playstation 3 och Xbox 360. Dessa fungerar väldigt bra för de lite mindre kräsna användarna men de har också ett antal begränsningar som gör att de inte på något sätt går att jämföra med de andra spelarna vi testat.

Båda maskinerna har möjligheten att strömma media direkt från en NAS eller en dator. PS3:an kan göra detta både trådat och trådlöst direkt ur kartong medan 360:n saknar trådlös möjlighet om man inte köper till en (svindyr) nätverksdongel. Vill man inte strömma sina filer går det att koppla in usb-minnen i konsolernas varsina två usb-portar.

Det största problemet med maskinerna är dock det taskiga filstödet. Det är väldigt lika i båda och erbjuder i princip bara de absolut vanligaste formaten, och du kan stöta på problem även där om filerna är kodad med en förlegad codec eller liknande. Om vi försöker bortse från det så finns det även mycket bra med PS3:an och 360:n.

Gränssnitten är riktigt snygga och snabbarbetade vilket inte är en lyx bland mediaspelare. PS3:an har det helt klart bättre av de två och är även aningen snabbare att ha att göra med. PS3 har dessutom en inbyggd blurayspelare vilket inte ska bortses från.
I höst lanseras en ny butik för att enkelt kunna strömma film och musik till sin Xbox 360. Den har även möjligheten att agera som Media Center Extender vilket betyder att den helt enkelt flyttar över funktionerna hos din dators mediacenter till din tv. En nackdel med Xboxen är dock den sjukt höga ljudvolymen från dess fläktar vilket kan vara enormt störande.

För många räcker konsolernas mediaspelaregenskaper men för oss som kräver lite mer är de inte ett alternativ; om man inte även har en dator som står på vill säga vill säga. Tillsammans med lite kunskap och programvara (framför allt Tversity) kan man få datorn att agera server för alla dina mediafiler som konsolerna sedan strömmar från. Det ger möjlighet till transcoding och innebär att datorns mediaserver i realtid kodar om mediafiler i ”okänt” format till ett format konsolen klarar av att spela upp. Detta gör att konsolerna helt plötsligt kan spela upp allt som din dator kan, med nackdelarna att möjligheterna att spola blir ytterst begränsade och att problem med ljudsynk och andra småproblem kan förekomma.
Har man dock en spelkonsol, vill ha en mediaspelare som tar lite mer ovanliga format men inte har råd att köpa en riktig dedikerad spelare är detta ändå ett alternativ som är värt att överväga.

Fakta

Alla spelare är testade med ett helt gäng olika mediafiler för att se hur pass bra filstöd de har. Dessa filer är uppspelade från både usb-minne, hårddisk och över nätverk från en NAS (trådat på alla, trådlöst på de som klarar av det).

Vi har även matat alla spelare med korrupta filer för att se hur stabila de är eller om de har tendens att hänga sig vid problem. Gränssnitten har synats noga och likaså alla extratjänster som erbjuds i de olika spelarna.

Bästa Produkt: Netgear EVA9150. Dyr och stor, men överlägset bäst på ljud och i toppklass för film. Inbyggt n- nätverk är ett plus

Bästa köp: Tvix HD M-6500. En lite äldre spelare som sjunkit rejält i pris och fortfarande har respektabelt filstöd och ett bra gränssnitt.