Sony fortsätter med sin tavelramsdesign och lyckas denna gång göra det otroliga, Z5500 är både snygg och är inte en kopia av något som redan finns. Den smala mörkgrå ramen ger ett exklusivt intryck men tittar man bakom den så hittar man en lika ful baksida som alltid.

Att Sony äntligen följt trenden och byggt in internetfunktioner, dlna-stöd och filmspelare gör den också intressant.

Grym bild
Men vi börjar med de vanliga tv-funktionerna, något Sony alltid har varit bra på, och Z5500 följer samma mönster. Bilden har ett mycket svagt rödstick (knappt synbart) men ger oss utöver det väldigt naturliga färger med bra filmkänsla. Vill man så kan man också lätt fixa till färgerna med riktigt bra inställningsmöjligheter. Men överlag levereras tv:n riktigt bra inställd direkt ur kartong vilket är bra för de som inte brukar pilla så mycket själva.

Skärpan är något sämre än i andra Sony-apparater men detta vägs upp av rörelsehanteringen som är av högsta klass, så länge man ställer in den rätt. Detta gäller även svärtan, efter lite pillande blir den i princip så bra som det går på en vanlig lcd-tv utan ledbelysning.

Tv-mottagaren kunde ha varit bättre även om vi sett betydligt sämre, starka färger flyter lätt ut en aning och gör allt småsuddigt. Annars är uppskalningen väldigt bra vilket gör dvd-tittning till en fröjd.

Brister i utförande
Extrafunktionerna är tyvärr en besvikelse. Visst har den nätverksstöd (bara trådat) och lyckas hitta våra dlna-enheter snabbt men sedan ska man kunna använda dem bra också. Mediaspelaren kan spela film vilket börjar kännas som ett måste i den här prisklassen men när vi väl kopplar upp tv:n mot vår NAS så upptäcker vi att filstödet är katastrofalt och i princip oanvändbart. Musikspelaren är dessutom som vanligt hos tv-apparater rätt sunkig vilket gör bildvisningen till det enda trevliga med dlna-stödet.

Samma sak gäller de andra nätverksfunktioner tv:n är utrustade med. Vi hittar lite widgets (inte Yahoo Widgets som de flesta andra märken använder) som gör att vi kan läsa rss-flöden med mera men överlag går det ungefär lika segt som när tekniken introducerades för ett år sedan. Det tycker vi inte är acceptabelt och ger helt enkelt denna funktion underkänt.

Detta är en utmärkt tv på många sätt men de halvdana nätverksfunktionerna drar ner betyget en del. Hade de fungerat bra hade vi inte tyckt priset var farligt alls men nu känns det aningen högt för vad du får. Och trots att detta är en av de bästa apparater Sony släppt på väldigt länge missar den det riktiga toppbetyget.

Bild: Robert Eldrim, Medljus+
Riktigt bra färger
Bra uppskalning
Bra rörelseskärpa

-
Dåliga nätverksfunktioner
Aningen högt pris

=
Den här tv:n levererar riktigt bra bild men nätverksfunktonerna får Sony bakläxa på.

BETYG
Form/design: 8
Bildkvalitet: 8
Funktioner/Anslutningar: 7
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 5


Totalt: 7

Fakta

Pris: 22 390 kr
Tillverkare: Sony, www.sony.se

Tv-typ: Lcd
Storlek: 46 tum
HD-Ready: Ja, 1080p
Upplösning: 1920x1080
Tv-mottagare: DVB-T & DVB-C
Mpeg4: Ja
Ljud: 2 x 10 W
Anslutningar: 4 hdmi, komponent, vga, 2 scart, komposit, optisk ut, stereo ut, usb, hörlur
Kontrast: 100 000:1 (dynamisk)
Ljusstyrka: i.u
Strömförbrukning: 154 W (tillverkarens uppgift)
Mått (utan fot): 958 x 596 x 86 mm
Vikt (utan fot): 17,9 Kg