Du har en hdtv, en spelkonsol och en hd-box till digital-tv:n. Nästa inköp blir en mediaspelare. Och ju mer du samlar på dig desto fler kablar blir det. Vill du se högupplöst material via alla prylar kommer det vara en rejäl hdmi-kabelhärva som sträcker sig fram och tillbaka bakom din hdtv. Och visst hade det varit skönt att slippa dem? Det är just vad du gör om du har prylar märkta Wireless HD, alltså prylar som kan överföra hd-material trådlöst.

Vi trodde att 2009 skulle bli året som trådlös hdmi slog igenom, att det var då vi skulle få se konsumentprodukter på marknaden. Men det som skulle dyka upp, som sändar-mottagar-paketet Belkin Flywire, dök snopet nog aldrig upp.

Anledningen till att vi gissade på 2009 som ett trådlöst hdmi-år är för att standarden blev klar i början av förra året, alltså för mer än 1,5 år sedan. Det vi kallar för ”standarden” är riktlinjer för vad trådlösa hdmi-produkter ska klara av att göra och hur de ska genomföra det. Wireless HD:s standard säger att produkterna ska kunna skicka video i full hd-upplösning, 1080p, och okomprimerat flerkanalsljud från en pryl (exempelvis en mediaspelare) till en annan (exempelvis en tv). Räckvidden ska ligga på tio meter. För att klara detta är det 60-gigahertzbandet som gäller.

Även tillverkarna uppskattade våren 2009 som ett logiskt datum för lansering på bred front. Men våren kom och gick utan att vi såg några wireless hd-produkter.

Jämför denna situationen med den för 802.11n, eller den senaste upplagan av wifi som det kallas. Om du tar en snabb titt i vilken välkänd elektronikkedja som helst så kan jag lova att du hittar en uppsjö produkter märkta ”n-standard”, kolla bara på antalet n-routrar som lanseras varje månad. Vi kan då tillägga att 802.11n-standarden inte ens är spikad ännu. Förhoppningsvis blir den det till hösten men det är inget som är säkert ännu.
Med andra ord har trådlös hdmi en standard men inga produkter och 802.11n har hundratals produkter men ingen färdig standard. Logiskt?

Minst en produkt i år
Trådlös hdmi har helt enkelt tagit väldigt långt tid på sig. Det har delvis att göra med att överföring av video trådlöst är komplicerat, filerna är gigantiska och både bild och ljud ska synkronisera med varandra. Ovanpå det kan du lägga till att det är högupplöst video som trådlös hdmi ska klara av och du inser snabbt problematiken.
Därför kör man fortfarande med kabel när det ska strömmas film i hemmanätverket. Det handlar då om standardupplöst film som strömmas, där finns samma problem om än i mindre skala.

Men bli inte jättedeppig nu, loppet är långt ifrån kört. Det kommer dyka upp produkter i Sverige som är stämplade Wireless HD och det kommer inte dröja ett decennium. I år ska du exempelvis hitta Panasonics plasma-tv Z1 i butik och den ska klara standarden enligt tillverkaren, och på IFA-mässan i Berlin nyligen visade Philips upp boxar som strömmar trådlöst mellan till exempel digitalboxen och tv:n. När ytterligare produkter som blurayspelare och liknande dyker upp märkta med samma logotyp kan du börja dra lite smått på smilbanden.

Just idag kan du alltså inte överföra högupplöst film trådlöst eftersom produkterna saknas. Men ett par prylar är på väg i butik, kanske redan innan årsskiftet men definitivt under 2010. Då borde även fler tillverkare ha följt i deras spår även om prylarna lär vara ganska dyra till en början. Och året efter det kanske prylarna sjunkit i pris så pass mycket att den breda massan kan köpa dem. Ny teknik är alltid dyrt, men priset sjunker snabbt.