Systemkameran vinner ständigt ny mark, och mängder av amatör- och semesterfotografer har valt att ta steget upp från den gamla kompaktkameran. Anledningen är ofta helt enkelt att systemkameran ger bättre bilder, och många av dessa kameraköpare fotograferar uteslutande i det gröna autoläget. Det är mot den målgruppen Nikon siktar med nya, slimmade och superenkla D3000.

Inbyggda guider
Den tydligaste blinkningen till amatörfotografen är det nya Guide-läget på funktionsratten. Här kan du välja vilken situation du står inför och få en kort förklaring till vilka inställningar du bör använda, därefter väljer kameran helt enkelt dessa. Det hela är mycket enkelt, men det är ju inte en jätteskillnad mot att välja ett motivprogram från funktionsratten. Däremot finns också korta beskrivningar av hur du exempelvis gör bakgrunden oskarp i porträttbilder, en lektion som många kan ha glädje av.

D3000 är ganska exakt lika stor som gamla D40, och väger också ungefär lika mycket. Det handlar alltså om en mycket liten systemkamera som lätt får plats i en liten väska, men som också kan vara besvärlig att hantera för den som har lite större händer. Ett fåtal knappar och reglage sitter utspridda på baksidan, medan de flesta viktiga funktioner nås lättast via den tydliga informationsskärmen.

Bildskärmen har visserligen bara 230 000 pixlar, men är ljusstark och lättläst med sina tre tum. Tyvärr är den inte vinklingsbar, och vad värre är för den som tagit steget från kompaktvärlden, kameran saknar såväl Live View som videofunktion.

Nu med elva punkter
D3000 delar en del egenskaper med D60, som till exempel tiomegapixelsensorn. Kameran levererar bilder med fin kontrast och mättade färger, och bruset är inget större problem ens vid iso 1600. Maximal känslighet fås vid iso 3200, men i detta läge går det inte att bortse från det störande bruset. Precis som i D60 är ljusmätningen en aning osäker liksom den automatiska vitbalansen.

Liksom Nikons andra billigare kameror saknar D3000 också fokusmotor, vilket kräver att du använder objektiv med inbyggd motor om du vill slippa fokusera manuellt. Autofokusen är annars riktigt bra med elva punkter som är förhållandevis snabba i vändningarna.

Det rekommenderade priset för D3000 är cirka 5 500 kronor, lägg till ungefär en tusenlapp för det 18-55 objektiv vi testat kameran med. Och som en sikta och skjut-kamera i systemformat fungerar den utmärkt, den är lätt att använda och ger bra bilder.

Men avsaknaden av Live View och videofunktion ger poängavdrag, och kan säkert skrämma iväg potentiella köpare.


+
Liten och smidig
Inbyggda guider
Billig

-
Saknar Live View och video
Lättanvänd

=
D3000 är onekligen enkel och tar fina bilder, om än inte i toppklass, och är både liten och nätt. Tyvärr har Nikon snålat in på sådant som Live View och videoinspelning.

BETYG
Storlek/form: 8
Bildkvalitet: 8
Funktioner: 6
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 7


Totalt: 7

Fakta


Pris:
5 490 kronor (endast hus)
Tillverkare: Nikon, www.nikon.se

Upplösning: 10,2 megapixel, 3872 x 2592
Skärm: 3,0 tum, 230000 pixlar
Sökare: Pentaprisma, 95 % täckning, 0,80x förstoring
Minne: SD
In/utgångar: Usb, AV
Mått: 126x97x64 mm
Vikt: 485 g exklusive batteri