3d har under de senaste åren blivit ett allt vanligare ord inom filmindustrin. Från ena hållet har det snackats om att tekniken är ett grepp från biograferna att få bukt med de dalande besökarantalen genom att erbjuda något nytt (även om det inte är speciellt nytt), precis som färgfilmen en gång i tiden.
Den andra sidan av saken är givetvis att det är nya prylar som äntrar scenen för oss prylnördar att dregla över.

Redan idag kan du som bekant se ett antal olika biofilmer (mest datoranimerade familjefilmer) i 3d med hjälp av progressiva glasögon. Just biofilmerna är det område som kommer att vara tydligast 3d-anfrätt inom den närmaste framtiden. Både Pixar och Dreamworks har sagt att alla deras datoranimerade rullar från och med nu kommer att släppas även i 3d.

Framåt jul dyker som bekant även James Camerons Avatar som satsar stenhårt på just 3d-tekniken.

Avatar

Bred front 2010
Just nu finns det inte speciellt mycket prylar för hemmabruk för 3d-fantasten att tillgå. I sina respektive hemländer har några tv-tillverkare släppt 3d-skärmar, men det är först framåt slutet av året och under 2010 som de kommer dyka upp på bred front på våra breddgrader.
En viktig teknikförutsättning är HDMI version 1.4 som kommer att börja dyka upp i tv-apparater inom kort. Utöver en rad sedvanliga förbättringar ska gränssnittet nu även stödja överföring av 3d-film.

Under IFA-mässan regnade det nyheter om 3d-skärmar från tv-tillverkarna. Sony och Panasonic verkar satsa hårdast i dagsläget, där den senare är nära knuten till Avatar för att göra reklam för tekniken.
Sony å andra sidan har inte bara ett par Braviaskärmar på gång med 3d, i en uppdatering som ska släppas under 2010 kommer även Playstation 3 att stödja 3d. Stödet ska omfatta alla spel till konsolen och vilken 3d-tv som helst ska kunna användas.

Skärmarna från båda tillverkarna kräver speciella glasögon för att fungera. I Sonys fall handlar det om högupplösta brillor som öppnar och stänger höger respektive vänster lins i hög hastighet för att lura ögat, vad sådana kommer kosta om du vill ha filmkväll med ett gäng polare är däremot inte känt, men det låter inte billigt.

Även Panasonics skärmar använder sig av samma teknik. Bland annat JVC kör på en annan strategi, nämligen med progressiva glasögon, precis som dagens biofilmer använder sig av för att visa 3d.

Oavsett om det handlar om progressiva brillor eller glasögon med slutare i tillhör den här tekniken dock forntiden, eftersom ungefär samma teknik använts sedan tidernas begynnelse. Det som istället är på gång är skärmar som kan köra ut 3d utan att du behöver tramsa med några glasögon. På biomarknaden är bland annat Steven Spielberg långt framme i utvecklingen av glasögonlös teknik. Givetvis kräver det nya projektorer i de biografer som ska visa filmerna, så ett antal år framöver får vi stå ut med glasögonen.

På hemmamarknaden är Philips längst fram i utvecklingen av 3d-skärmar utan behov av glasögon. Nackdelen är givetvis priset, då deras första skärm kommer gå loss på ungefär 250 000 kronor.

Hologram på gång
Det stora problemet än så länge är dock inte skärmarna eller vilken teknik som kommer att användas. Bevisligen är tv-tillverkarna redan igång med det hela, problemet ligger istället i utbudet. Än så länge snackas det bara om filmer, medan vanliga tv-sändningar inte finns med i planerna än så länge. I USA uppmärksammades halvtidsreklamen under Superbowl tidigare i år eftersom den innehöll två reklamavsnitt med 3d. Innan sändningarna hade det delats ut gratisbrillor av den klassiska rödgröna typen för att tittarna skulle få uppleva det hela.

Trist nog är det inte mycket mer konkret som sagts om 3d i vanliga tv-sändningar än så länge, annat än att det brittiska tv-bolaget Sky planerar att starta en dedikerad 3d-kanal under nästa år, och likaledes brittiska Channel 4 kommer att experimentera med 3d-program under hösten, vilket dock inte är något nytt, det minns alla som någon gång i barndomen sett 80-talsklassikern TV-Piraterna..

Om sisådär fem-tio år kommer förhoppningsvis 3d via en platt skärm att kännas förlegat och uråldrigt, eftersom det är då som 3d-hologram planeras dyka upp. Utvecklingen har kommit en bit på vägen, men de experimentella produkter som hittills skruvats ihop har en uppdateringshastighet på några minuter, vilket är ganska långt ifrån vad vi kan acceptera för rörlig bild.

Fler användningsområden
Ett sätt att avnjuta 3d redan idag är via datorn. Bland annat Nvidia erbjuder sin så kallade 3D Vision med vissa grafikkort. Konceptet bygger på progressiva glasögon och fungerade helt okej när M3 testade det. Precis som i tv-branschen har många tillverkare av datorskärmar 3d i tankarna, ett rykte säger att Acer har ett par laptops på gång med 3d-skärmar som dessutom ska kunna ge 3d-effekter i vanliga 2d-filmer.

Den lite udda mobiltillverkaren KDDI kunde för ungefär ett år sedan skryta med att vara först ut med en 3d-display för mobiltelefoner. Än så länge har tekniken inte dykt upp hos någon av de större tillverkarna här hemma (men Hitachi har doppat tårna i vattnet med modellen Wooo H001), men troligen lär vi få se något exemplar med 3d-skärm under Mobile World Congress i februari då det har alla förutsättningar för att bli nästa stora grej i mobilvärlden.

Till Iphone har det släppts ett speciellt fodral med ett filter över skärmen och ett tillhörande program som låter dig plåta två bilder i snabb hastighet och sedan sätta ihop dem till en 3d-bild. Resultatet uppges vara komplett värdelöst, men med lite tid kan lösningar som dessa vara ett alternativ innan 3d-skärmar slagit igenom på bred front.

Kamerabranschen är inte helt oväntat med på noterna även de, för något måste ju spela in materialet vi förväntas titta på. Bland de stora tillverkarna har Panasonic visat upp en kamera med dubbla linser som både spelar in i full hd och, därav de dubbla linserna, även i 3d.

På stillbildsfronten är Fujifilm tidiga ute med en ganska stor kompaktkamera med dubbla linser och en inbyggd 3d-skärm som inte kräver glasögon för att fungera. Vi testade den som hastigast på IFA-mässan, med ett ganska mediokert resultat. (FinepixReal 3D W1 & Real 3D V1 var inte bättre vid det riktiga test-tillfället heller...)

3d har även dykt upp i webbkameror med dubbla linser under det senaste året, för de tillfällen då du önskar att dina videokonversationer borde ha haft mer djup.
Trots att tekniken funnits i mer än hundra år är det alltså först nu som den ligger i startgroparna för att bli riktigt stor.
I precis alla lägen där en skärm används snackas det 3d och under nästa år kommer det fullkomligen regna produkter som skryter om att klara av tekniken som utan tvekan är framtiden.