Orb är en applikation till Iphone och Ipod Touch som gör att du kommer åt hemmets mediabibliotek var du än är så länge det finns Internet. Hur skönt vore det inte att komma åt all sin musik under resan hem från jobbet eller se en film på tåget utan att behöva byta filformat och föra över den till din enhet.

Installera och mappa
Börja med att söka upp och köpa OrbLive i App Store så att du har det installerat på din enhet. Betalvarianten kostar 75 kronor men det finns även en gratisvariant för att testa, om du är osäker på om detta verkligen är något för dig. Oavsett vilken du väljer att ladda ner ska du därefter starta applikationen och följa instruktionerna, det inbegriper att även ladda ner och installera det i din primära dator.

När installationen är klar ska du se till så att du kommer åt hela ditt mediabibliotek. Som standard kommer Orb att välja dina mappar under Mina Dokument, exempelvis Min Musik för din musik. Har du ditt mediabibliotek någon annanstans så måste du ställa in detta själv i Orbs konfiguration, det låter svårare än vad det är.

Längst ner till höger bör du efter installationen i datorn se en grön ikon med texten ”orb” på. Högerklicka på den och välj Konfiguration. I rutan som öppnas kommer du se en flik som heter Media, klicka på den.

Det du ser framför dig nu är alla mappar som Orb hämtar video, musik, bilder och dokument från. För att lägga till en mapp väljer du Lägg till, kom ihåg att trycka på Lägg till under rätt filtyp så att du inte lägger videomappen i musikbiblioteket eller tvärtom.
Leta rätt på din mapp i trädstrukturen, markera den och klicka på OK. Nu sköter Orb resten av jobbet.

Om ditt mediabibliotek befinner sig på en nätverkshårddisk och denna inte syns under Den här datorn i utforskaren så måste du mappa upp den innan du kan lägga till mappar från den. När du mappat upp den kommer du kunna se din nätverkshårddisk i samma lista där du letade mappar tidigare.

Du mappar upp din nätverkhårddisk genom att klicka på Anslut nätverksenhet i övre menyn, kör du XP ligger detta alternativ under Verktyg. I rutan som dyker upp skriver du in din nätverkshårddisks server- och resursnamn. I vårt fall heter den hemmaNAS. Och eftersom vi har två hårddiskar i vår enhet men bara en med musik så väljer vi således den med musik, Volume_1. Bredvid mapp-rubriken skriver vi därför \\hemmaNAS\Volume_1 och klickar på slutför.
Om du har skrivit rätt namn ska din nätverkshårddisk synas under Den här datorn och du kan gå vidare till nästa steg. Fungerade det inte bör du se över så du skrivit rätt namn på din enhet och rätt resurs.

Listmania
För att enkelt skapa spellistor med Orb ska du nu dubbelklicka på dess ikon längst ner till höger i din dator. Detta kommer att ta dig till din egen Orb-profil på nätet.

Förstasidan som du möts av kan ses som ett litet axplock av alla dina filer. För att redigera spellistor och annat klickar du på Öppna program och väljer den mediatyp du vill pilla med. I vårt fall väljer vi att öppna Ljud.

Till vänster ser du nu din trädstruktur, i mitten syns din musik och till höger finns möjlighet att skapa spellistor. Välj den mapp du ska hämta musik ifrån i trädstrukturen, välj en låt och dra över den till ytan till höger. När du är nöjd med din spellista döper du den till något passande i rutan för Ny titel och klickar därefter på Spara.

Äntligen är installationen och konfigurationen av Orb klar och du är redo att njuta av ditt mediabibliotek var du än befinner dig (så länge det finns Internet såklart). Slå på din Iphone eller din Ipod Touch och starta applikationen.

Orb inifrån

Gränssnittet är smidigt så fort du lärt dig hitta i det. I botten navigerar du mellan dina olika mediatyper. Ska du se på film väljer du video, vill du lyssna på musik väljer du Audio och ja, du hajar nog grejen.

Väl inne i ett menyalternativ får du upp en lista. Du kommer upptäcka en gemensam nämnare och det är att varje menyalternativ har en undermeny som innehåller Playlists och Folders, övriga alternativ kan se lite olika ut. Under Folders hittar du de mappar vi lade till tidigare under konfigurationen av Orb och under Playlists hittar du dina spellistor om du gjorde några sådana. Det finns egentligen inga konstigheter med själva navigeringen, den är logisk. Testa dig fram så kommer du lära dig på ett kick.

Problem med att spela upp filerna?
Fungerar inte uppspelningen kan du behöva öppna port 80 och port 554 i din router. Du gör det genom att skriva in din routers ip-adress i ditt webbläsarfönster. I inloggningsrutan skriver du in ditt användarnamn och ditt lösenord. Har du inte ändrat dessa så brukar de vara något i stil med admin/admin. Kolla upp vad som gäller för just din router.

Väl inne i routerns gränssnitt är dina val beroende av märke och modell på din router. I vårt fall hittar vi Port Forwarding under Avancerade inställningar. Här skriver vi in port 80 och port 554, ip-adressen som söks är densamma som för den dator du har Orb installerat på.
På www.portforward.com/ kan du välja din router och därefter programmet Orb för att få en specifik och enkel beskrivning av hur du går tillväga med just din router.