Toshiba har inte varit någon speciellt stor spelare på tv-marknaden i Sverige men då de nu har flaggat för en hårdsatsning här känns det väldigt relevant att testa deras nya apparater. Först ut är Toshiba Regza XV635DN vilken utseendemässigt inte är något som drar till sig blickar.

Den sobra design som möjligen ska utstråla elegans utstrålar i dagens läge mest känslan av billigt. Den är inte ful men det finns apparater där det känns som om betydligt mer tanke lagts bakom designen.

Bra menyer

När vi först slår på tv:n så möts vi av något väldigt trevligt, riktigt bra och snygga menyer som är väldigt användarvänliga. En del av intrycket förtas av fjärren som inte är helt klockrent upplagd. Vissa knappar, som menyknappen, borde verkligen fått mer utrymme än vad de har fått.

På baksidan hittar vi det mesta i anslutningsväg och på sidan av apparaten finns även en någorlunda användbar usb-port. Regza spelar inte bara upp foton och musik från minnet utan också film, tyvärr är filstödet begränsat till lågupplösa Divx/Xvid-filer.

Luddigt värre

Nya funktioner i all ära, men det viktigaste i en tv är fortfarande bildkvaliteten och här finns det tyvärr en hel del att anmärka på. Svärtan är inte i toppklass, skärmen belyses jämnt men tyvärr släpper panelen igenom lite för mycket ljus.

Denna tv har dock en nackdel som är betydligt värre än lite dålig svärta, och det är skärpan eller rättare sagt avsaknaden av skärpa. Vi har inte sett en tv misslyckas så på den punkten på ett bra tag utan påminns mest om de lite luddiga bilderna vi fick från våra gamla crt-apparater.
Vissa personer kan säkert gilla detta då det döljer mycket av de fel som återfinns i exempelvis en vanlig tv-sändning men vi gör det inte. Särskilt inte när uppskalningen fungerar så dåligt att det ändå uppstår fula artefakter vid varje rak kant i bilden.

Vi ska inte säga att tv:n är direkt dålig då den presterar bra i flera andra av våra testmoment men den är absolut inte imponerande i våra ögon. Detta är nog mer lcd-apparaten för den som egentligen gillar plasma och tycker lcd överskärper bilden, men ändå vill dra nytta av fördelarna med formatet. Men känner du inte igen dig i den beskrivningen så är det knappast värt att tänka mer på den här modellen.
Detta är en medmåttlig tv med en väldigt speciell bild som kanske kan passa en väldigt liten skara personer men vi skulle aldrig köpa den, utan hoppas på skärpning framöver från tillverkaren. Bokstavligt talat.


+
Bra menyer

-
Väldigt oskarp
Dyr

=
Gillar du bilden på din gamla crt kan detta vara den perfekta tv:n för dig. Annars finns det bättre val för lägre pris.

BETYG
Form/design: 5
Bildkvalitet: 4
Funktioner/Anslutningar: 7
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 4


Totalt: 5

Fakta

Pris: 13 990 kronor
Tillverkare: Toshiba, www.toshiba.se

Tv-typ: lcd
Storlek: 42 tum
Upplösning: 1920x1080
Tv-mottagare: DVB-T och DVB-C
Ljud: 2 x 10 W
Bildanslutningar: 4 hdmi, komponent, vga, 2 scart, s-video. komposit, usb
Ljudanslutningar: Optisk, analog stereo ut, hörlur, analog stereo in
Kontrast: 50 000:1 (dynamisk)
Ljusstyrka: i.u
Uppmätt strömförbrukning drift/viloläge: 70W/17W
Mått (med fot): i.u
Vikt (utan fot): i.u