Blurayförsäljningen går trögt som sirap och det är svårt att förstå varför när man själv levt med tekniken ett tag. Blurayfilm ser grymt mycket bättre ut än standardupplöst sådan. Det snackas om att kvaliteten är hela fem gånger bättre eftersom bluray innehåller fem gånger så mycket information per tidsenhet. Och många av dagens blurayspelare gör dessutom ett utomordentligt jobb med att skala upp dina gamla dvd-filmer.

En annan fördel som tekniken har är möjligheten till extramaterial och interaktiva tjänster. Filmer med funktionen Bonusview har exempelvis olika typer av extramaterial, det kan vara allt från regissörskommentarer till grafik som dyker upp i filmen.
Blurayspelare med stöd för BD Live kan spela upp extramaterialet och dessutom finns det i vissa fall möjlighet att via Internet få tag på mer extramaterial i form av exempelvis spel och ringsignaler. Men in Black på bluray innehåller till exempel en frågesport för flera spelare.

- Det verkar som om BD Live kommer mer och mer. Sony Pictures har redan 120 titlar med tekniken och har haft sex miljoner besök på hemsidan, säger Anders Appelqvist som är VD på Elektronikbranschen.

Han berättar även att man nu ska introducera Movie IQ som ska ge ännu mer information, ett slags Wikipedia för den film du köpt. Du kopplar bara din blurayspelare till nätet och sedan ska du kunna få tag på en massa rolig information som musiken i filmen eller vilka andra filmer en viss skådespelare medverkat i.

Långsam ökning
Trots alla fördelar och bakåtkompabilitet med både dvd- och cd-skivor har bluray haft svårt att vinna svenskarnas hjärtan. Bengt Ernstsson, statistikansvarig på Elektronikbranschen, ser dock en ljusning i år.
- I viss mån har det lossnat och fler leverantörer säljer flera olika modeller. Prognosen är 55 000 under detta år och efter juli har vi nått cirka 20 000, säger han.

Mycket har nog berott på priset på blurayspelarna. Jämfört med dvd-spelarna så har dessa legat väldigt högt, men den skillnaden krymper allt mer. Den billigaste blurayspelaren kostar i skrivande stund 1 500 kronor enligt Prisjakt. Inget superhögt pris att betala för bra bild.

Utbudet av filmer har också legat försäljningen till last. Men nu går det till och med att hyra bluray-filmer på bensinmacken.

Blurayfilm på skiva eller högupplöst på nätet

Däremot är det ingen idé att du köper en blurayspelare om du inte äger eller tänker slå till på en HDTV, för att se högupplöst film måste du ju ha en skärm som klarar det. De tv-apparater som säljs idag är dock hd-skärmar så när du byter ut din tv kommer du inte undan, högupplöst film och TV är framtiden.
Den stora frågan är därför inte om du ska slå till på högupplöst över huvud taget. Frågan är istället hur du vill ha det serverat, blir det i form av fysiska skivor eller blir nedladdning och strömmad film det stora i ditt hem?
Det finns argument för och emot bägge alternativen.

Filmtjänsterna på nätet växer och blir allt fler allt eftersom vi får snabbare bredbandslinor i hemmen. Till hösten kommer Xbox Live-användare kunna hyra och se strömmad hd-film från de största filmbolagen direkt i dashboarden. Då snackar vi ända upp till full hd-upplösning (1080p).
Men så ser det inte ut överallt. De stora filmtjänsterna på nätet saknar fortfarande högupplöst film i hyr- och köpvariant. Vem vill köpa och ladda ner en film i standardupplösning när man köpt en HDTV för 20 000 kronor?

Tyvärr är filmbolagen fortfarande i hög grad fast i stenåldern på den här punkten vilket gör att laglig film på nätet är långt ifrån sin fulla potential. Därför kan en blurayspelare vara en bra mellansatsning även för den som hellre laddar ner. På så sätt kommer din HDTV till användning medan du väntar.

Är du samtidigt sugen på en spelkonsol kan vi meddela att Playstation 3 har en grym blurayspelare inbyggd. Annars är LG BD390 en kompetent blurayspelare, du kan läsa vårt test av den här.