Jimmie Lovenborn är en filmälskande lagerarbetare på 32 år från Strängnäs. Han och hans fru har precis köpt sitt första radhus och i och med det bestämde sig Jimmie för att hans filmintresse äntligen kunde få ta lite plats.

Sedan en tid tillbaka hade han surfat runt mycket på minhembio.com och kollat in olika byggen som folk gjort hemma. Där föddes idén till att bygga en egen hemmabio.

- Sedan ska det ju se lite snyggt ut också så frugan går med på det, då blev det inbyggt, säger han.


Till vänster ser du hur det såg ut när Jimmie inledde byggandet av sitt hemmabiorum, till höger ser du resultatet.

När de flyttade in bestämde sig Jimmie för att göra slag i saken. För att få det att se snyggt ut har han byggt en ny vägg framför den gamla och på så sätt skapat en ram kring tv och hyllor. Själva tv:n hänger alltså på den gamla väggen och är samtidigt infälld i den nya. Han har även byggt in den elektroniska rullduken vilket gör att den inte syns när den inte används.

Noggrann planering
För att lyckas med konststycket inledde han arbetet med att skapa en ritning av hur han ville att det skulle se ut. Till och med längden på rummet var ju viktig eftersom projektorn kräver en viss kastlängd för att du ska kunna få en viss storlek på bilden.

- Man funderade ju ett tag, jag hade aldrig byggt något förut. Nu skulle jag skruva reglar, mäta och få det rakt. Man vill ju att det ska hålla mer än ett år, säger han.

När planen var klar började Jimmie regla upp den blivande väggen. Därefter fästes gipsskivor på reglarna och som avslutning spacklade, slipade och målade han.

- Det är mer jobb än man tror. Jag fick i och för sig barn i samma veva, men det tar tid och man ska låta det ta tid, säger Jimmie.

Prylarna i bygget
Väggbygget tog ungefär två veckor men drömmen började redan för två år sedan när han köpte sin förstärkare, en Yamaha RX-V661. Därefter har det rullat på med tekniken och efter att hemmabiobygget blev klart kan han stoltsera med en hel hög prylar.


TV-bänken är fylld med prylar. Här ser du PS3 Slim och Yamaha-recievern.

Digitaliserade filmer lagras på en Western Digital-NAS och skickas från hans dator till hans Playstation 3 Slim som i sin tur spelar upp filmen direkt på hemmabioduken eller 42-tummaren. En hdmi-splitter ser till så att hans spelkonsol kan skicka bild till två skärmar. PS3:an används även till att spela upp film på vanlig skiva.

Med så mycket prylar i tv-bänken behövs det en fläkt som drar ut värmen. Inuti bänken sitter det därför en datorfläkt som ser till att temperaturen hålls på en behaglig nivå.

Mörkläggning sker genom vanliga mörka gardiner från Ikea. Det fungerar enligt Jimmie bra förutom mitt på dagen då ljus kan sippra igenom, dock inte så att det stör nämnvärt.

Ljud som kickar
Däremot blev ljudet lite klurigt. Eftersom det är ett radhus kunde han inte dundra på på full volym. En buttkicker löste det problemet. Buttkickern är placerad under soffan där den skickar ut vibrationer som gör att personer i soffan upplever basen som starkare än vad den faktiskt är.

Allt styrs via multifjärrkontrollen Harmony 525.

- Det är jättesmidigt med Harmony-kontrollen. Man får ange aktiviteter själv och så startar den upp allt man lagt in i den aktiviteten, säger han.

Han har köpt till en PS3-adapter för att multifjärrkontrollen ska fungera ihop med hans Playstation 3 och han har en rf-mottagare stående inne i skåpet så att han får bra kontakt med prylarna.

Allt som allt har bygget, inklusive inköp av alla prylar, gått på någonstans runt 60 000 kronor utspritt på två år. Men Jimmie känner sig riktigt nöjd med vad han åstadkommit för de pengarna.

Hans hemmabiorum är alltså komplett. Men det finns ju fler rum i radhuset och Jimmie har fått blodad tand.

- Nästa stora bygge blir ett ljudsystem som strömmar musik i alla rum. Men nästa inköp blir nog en Sony Ericsson Aino. Man kan koppla ihop den med PS3:an, sedan kan man styra konsolen genom telefonen. Det vore skönt att kunna sitta på altanen och byta låtar med mobilen.

--------------------------------------------------------------------------------------

Var med du också
Vill du också vara med och visa upp ditt bygge eller någon bra lösning du hittat i ditt digitala hem? Tveka inte att kontakta Elina på elina.blom@idg.se.

Fakta


Namn:
Jimmie Lovenborn
Bor: Strängnäs
Ålder: 32 år
Arbetar som: Lagerarbetare

Jimmies prylar

Ljud
5.1-ljudsystem
Yamaha RX-V661 receiver
Audio Pro-högtalare
Buttkicker

Bild
Projektor: Optoma HD700X med elektronisk rullduk
TV: Panasonic PX80 42 tum
HDMI-splitter: Hama

Uppspelare:

Dator: Acer 5632 med PS3 Media Server installerat
Konsol: Playstation 3 Slim

Lagring
NAS: Western Digital

Kontroll
Multifjärrkontroll: Harmony 525 med PS3-adapter och RF-mottagare