Det har hänt mycket på tv-fronten på senaste tiden, särskilt när man pratar priser. För mindre än två år sedan fick man lägga ut en halv förmögenhet på en full hd-tv medan vi idag tar 1080p som en självklarhet. Visst finns där apparater som fortfarande bara klarar 720 men när du kan få en bättre tv för de här pengarna känns det inte värt det att snåla ytterligare. Men frågan är förstås hur de här modellerna står sig i kvalitet mot de dyrare alternativen.

Toppmärken underpresterar
Något vi märkte under testets gång var att det är en helt annan spelplan när det gäller dessa budgetapparater. En av testets bästa apparater är en budget-tv tillverkad av turkiska Vestel och både Samsung och Philips som brukar ligga i topp i den dyrare klassen hamnar långt ner i rangordningen. Det är alltså inte så enkelt som att köpa utifrån varumärket.

Största skillnaden jämfört med dyrare modeller är först och främst funktioner. I den här prisklassen kan vi (än så länge) glömma nytänk som nätverksstöd och inbyggda mediaspelare. Men det finns även tre stora skillnader i bildkvalitet i överlag; eftersläpningsproblem, dåligt dynamiskt omfång och fula artefakter i bilden.

Även de apparater som ger fin bild på många sätt har oftast någon riktigt svag punkt. Men det är ingen tvekan om att standarden har höjts. När vi gjorde vårt senaste test av 10 000-kronors-tv var det våren 2007, de testade modellerna var på 32 tum och upplösningen måttliga 1366x768…


Sharp Aquos LC-42DH77S
Bästa bilden

Tillverkare: Sharp, www.sharp.se
Beskrivning: 42-tums lcd-tv
Pris: 8 890 kronor


Sharp har kommit upp sig riktigt bra på senare år och denna apparat, som störtdykt i pris sedan vi testade den för ett halvår sedan, är ett bra bevis på detta. Svärtan är riktigt bra med lcd-mått mätt även om led-teknikens genombrott ger ett tydligt försprång för dyrare modeller här.

Tv:ns största problem ligger i att det dynamiska omfånget inte är så stort vilket ger en väldigt överdriven kontrast som inte känns naturlig. Det är dock inte dåligt, bara mindre bra. Två andra nackdelar är det trista ljudet och ett litet rödstick i färgerna. Det krävs lite jobb med inställningarna att få ut det bästa ur denna tv.

Rätt inställd är dock DH77 bra på nästan allting. Några paradgrenar är rörelseskärpan, färgseperationen och brusreduceringen. Överlag är skärpan något denna tv är bra på. Den lyckas inte göra bilden knivskarp utan artefakter i bilden men den behåller skärpan på en behaglig nivå i alla situationer.

Det är bildbehandlingen som är denna tv:s främsta vapen och tillsammans med den låga prislappen gör det den till ett riktigt bra köp med klart bäst prestanda i prisklassen.

OMDÖME
Sharp ger oss en apparat som inte gör bort sig på nästan någon punkt. Med lite pill i inställningarna får man en ytterst kompetent tv

BETYG
Bildkvalitet: 8
Funktioner/anslutningar: 6
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 8


Totalt: 8.

Andersson A421FD PVR

Hög klass till lågt pris

Tillverkare: Andersson, www.netonnet.se
Beskrivning: 42-tums lcd-tv
Pris: 6 990 kronor


Testets näst billigaste tv kommer från Netonnets egna tv-märke Andersson men är byggd av världens största tv-tillverkare Vestel (som bland annat även gör alla Finlux apparater). Andersson brukar inte göra något större avtryck i våra tv-tester, men den här modellen är rena glädjechocken.

Tv:n har testets absolut bästa svärta och tvåan Samsung kommer inte ens i närheten, på denna punkt slår Andersson många betydligt dyrare modeller på fingrarna.

Visst kunde vi haft snyggare övergångar i de mörka partierna men det är ändå klart godkänt. Tv:n leverar överlag en snygg bild med bra kontrast och okej skärpa. Färgerna drar lite åt magentahållet men är i övrigt riktigt bra. Även bildbehandlingen jobbar på utmärkt när det gäller brusreducering, sammanflätning och uppskalning.

Den inbyggda tv-mottagaren bör undvikas då den lägger ett fult pastellfilter över allt och vi ser en hel del eftersläpningsproblem.
Menyn, den tveksamma byggkvaliteten och att vi endast hittar två hdmi-kontakter visar på att detta är en billig tv, men fördelarna överstiger helt klart nackdelarna.

En annan cool detalj, som vi gärna ser oftare, är att du via usb-porten kan spela in tv direkt till ett usb-minne för att sedan enkelt spela upp i tv:n igen eller på din dator.

Det är helt enkelt en riktigt bra tv och att den blir bästa köp är det ingen tvekan om då den är klart billigare än alla andra bättre modeller i testet.

OMDÖME
Denna budget-tv chockar oss och levererar en riktigt bra bild för ett väldigt lågt pris. Inbyggd PVR-lösning är en bonus.

BETYG
Bildkvalitet: 7
Funktioner/anslutningar: 8
Användarvänlighet: 5
Prisvärde: 8


Totalt: 8

Sony Bravia KDL-40V5500
Färgfantomen

Tillverkare:
Sony, www.sony.se
Beskrivning: 44-tums lcd-tv
Pris: 8 390 kronor

Sony brukar vara riktigt bra på en sak och det är färger, men å andra sidan brukar de vara väldigt dyra jämfört med konkurrenterna. Sony V5500 stämmer dock bara in på den första punkten. Färgerna är i samma klass som i de dyrare Bravia-modellerna, medan prislappen hålls på en rimlig nivå.

Att det sparats märks till en del ändå, när det gäller bildkvaliteten i övrigt klarar sig inte tv:n riktigt lika bra. Vi får en del eftersläpningar och en ganska ostabil bild överlag. Mycket brus, dålig uppskalning och mindre bra när det gäller snabba rörelser i bilden är vad vi får dras med.

På plussidan ligger dock som sagt färgerna men också svärtan, skärpan och menyerna är väldigt bra upplagda. Det finns bättre apparater i det här testet men du får rätt mycket tv för pengarna trots allt, mer sådant Sony!

OMDÖME
V5500 är en bra tv som ger grymma färger men det finns en del att anmärka på om bildkvaliteten.

BETYG
Bildkvalitet: 6
Funktioner/anslutningar: 7
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 6


Totalt: 7

LG 42LH4000
Seg i svängarna

Tillverkare: LG, nordic.lge.com
Beskrivning: 42-tums lcd-tv
Pris: 8 370 kronor

Efter många år av halvdana tv-apparater har nu LG kommit ifatt sin koreanska lokalkonkurrent Samsung, åtminstone i budgetklassen. LH4000 är på många sätt en riktigt bra tv som levererar en trevlig bild i många sammanhang.

Först och främst är detta testets mest lättanvända tv med en bra inställningsguide, snygga menyer och inbyggd manual. Den skalar också upp lågupplöst material förträffligt och ger en bra bild från den inbyggda tv-mottagaren. Vi har en okej svärta, bra skärpa och trevliga färger även om ett litet gulstick vi irriterar oss en del. Men det finns ett problem som drar ner helhetsintrycket av bildupplevelsen rejält; alla problem vid visning av snabba rörelser. Där försvinner skärpan en hel del i och med eftersläpningar och hackig bild.

Detta är å andra sidan det enda som tv:n inte klarar galant när det gäller bildkvalitet, men det märks så mycket (hela tiden, utom när bilden står stilla) att vi inte kan ge den något toppbetyg. Synd på en så bra tv i övrigt.

OMDÖME
LH4000 är riktigt bra på det mesta men när det gäller rörelser i bilden är den underkänd.

BETYG
Bildkvalitet: 6
Funktioner/anslutningar: 7
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 6


Totalt: 6

Samsung LE40B555
Snålar för mycket

Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Beskrivning: 40-tums lcd-tv
Pris: 8 990 kronor

Samsung brukar innebära toppklass, i de högre prissegmenten men här ser vi inte så mycket av storheten. Något som kännetecknat Samsungs lcd:er på senaste är riktigt bra svärta och B555 är inget undantag även om den får stryk av Andersson-tv:n. Men sedan är det slut på det roliga.

Budgettänket märks i en lite småojämnt belyst panel med väldigt mycket eftersläpningar. Vi kan inte heller röra skärpereglaget utan att bilden får fullt med fula fel och uppskärpningsartefakter. Nu är inte skärpan helt urusel med reglaget i botten men inte tillräckligt bra för att kunna kämpa i toppen i detta test.

Vi hittar heller inget 100 Hertz-läge på tv:n och uppskalningen är under medel.

Å andra sidan har vi fyra stycken hdmi, en bra fjärrkontroll, bra dynamiskt omfång och en del annat smått som räddar tv:n från totalt magplask.

Men till skillnad från Sony har Samsung tappat nästan all kvalitet vi förknippar med toppmodellerna i denna billigare apparat. Det måste finnas smartare sätt att spara.

OMDÖME
Samsung brukar innebära kvalitet, men i budgetklassen är de långt från kungatronen.

BETYG
Bildkvalitet: 5
Funktioner/anslutningar: 7
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 5


Totalt: 5

Philips 42PFL7404H
Snygg yta, halvdan insida

Tillverkare: Philips, www.philips.se
Beskrivning: 42-tums lcd-tv
Pris: 9 990 kronor

Philips kvalar precis in under prisgränsen och är en tusenlapp dyrare än de flesta konkurrenterna i testet. Tyvärr känns det inte som om vi får något extra för de pengarna, inte på insidan i alla fall.
7404 är en ganska alldaglig tv i snygga kläder. Den extremt tunna ramen och högkvalitativa fjärrkontrollen gör att den ser riktigt dyr ut. På insidan är det dock ingen fröjd, bilden vi får ut av denna apparat är grådassig med mycket rödstick i färgerna.

Den har dessutom riktigt svårt med gråskalorna och mörka filmer blir ofta en riktig plåga att se.

Den har även en tendens att överskärpa bilden så här gäller det att vara återhållsam i inställningarna, som dessutom är på tok för grova.

Några styrkor finns också, rörelsehanteringen och 100 Hertz-läget är i toppklass, och något Philips brukar vara duktiga på.

Detta är dock inte nog när allt lågupplöst material blir fullt med fula artefakter och högupplöst rätt grådassigt. Detta är helt enkelt en ganska tråkig tv och du kan få klart bättre kvalitet samtidigt som du sparar tusenlappar.

OMDÖME
En tv med snygg design men riktigt tråkig bild. Mer krut borde ha lagts på insidan.

BETYG
Bildkvalitet: 4
Funktioner/anslutningar: 7
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 4


Totalt: 5

Panasonic P42S10E
Imponerar inte

Tillverkare: Panasonic, www.panasonic.se
Beskrivning: 42-tums plasma-tv
Pris: 8 990 kronor

Panasonic kör på med plasmatekniken och står för testets enda plasmaskärm. Plasma innebär många nackdelar gentemot lcd men även fördelar. Bland annat brukar vi kunna se en bättre svärta med fler nyanser i mörka partier och väldigt mycket bättre rörelseskärpa.

Svärtan från denna skärm är dock i klass med de andra medelbra apparaterna och är absolut inget som imponerar även om gråskalor går fram bra. Färgerna är ganska behagliga men vi får olika små stick i alla färgtemperaturlägen. Dessa går inte heller att korrigera då tv:n det mesta av inställningar. Skärpan är inte speciellt bra, som vanligt hos plasma, även om många föredrar den mjukare bildupplevelsen. S10 har dock extra mycket problem då brusreduceringen måste maxas för att bli av med uppskalningsartefakter i lågupplöst material.

Rörelseskärpan behålls helt och hållet, men vi har stora problem med gröna och lila skuggor som följer svarta och vita objekt. Denna tv ger ändå en hyfsat trevlig bild om man gillar ”plasmastilen” men det finns massor av apparater som är bättre.

Man får inte heller glömma att plasman drar mer än dubbelt så mycket ström som de andra apparaterna i testet.

OMDÖME
Bilden blir relativt trevlig men saknaden av skärpa, svärta och en del problem med gröna skuggor drar ner betyget.

BETYG
Bildkvalitet: 6
Funktioner/anslutningar: 5
Användarvänlighet: 6
Prisvärde: 6


Totalt: 6

Finlux E850
Tunn

Tillverkare: Finlux, www.finlux.se
Beskrivning: 42-tums lcd-tv
Pris: 8 995 kronor

Detta är Finluxs nya Thinlux-modell och som namnet antyder är tv:n väldigt tunn, tunnast i testet till och med och riktigt stilren om än lite plastig.

Svärtan är långt ifrån bra och ligger i klass med Philips modell i detta test och det är ont om nyanser i mörka partier.

Annars är tv:n hyfsad på det mesta. Skärpan är okej och inget vi stör oss på. Färgerna har lite gröngult stick som inte går att bli av med men om man drar ner mättnaden en del så försvinner det och bilden blir riktigt angenäm.

Dock återfinns en del problem vi lågupplöst material där bildbehandlingen inte klarar av att hålla nere alla fel som uppstår och bilden blir ostabil. Något vi blir positivt överraskade av är dock tv:ns egenskaper när det gäller rörelseskärpa och eftersläpningar, här ligger den bland de bättre i testet.

Menyerna är dock fula som stryk och den inbyggda mediaspelaren är praktiskt taget oanvändbar.

Samma gäller också den inbyggda tv-mottagaren som smetar ut bilden på något konstigt pastelliknande sätt. Kan du leva med det är den en okej budget-tv, med skön formfaktor.

OMDÖME
Thinluxen glänser inte precis men med väldigt få ”fel” är det ändå en hyfsat prisvärd tv.

BETYG
Bildkvalitet: 6
Funktioner/anslutningar: 6
Användarvänlighet: 5
Prisvärde: 6


Totalt: 6

Swedx Camo SG40X5
Träsmak direkt

Tillverkare: Swedx, www.swedx.se
Beskrivning: 40-tums lcd-tv
Pris: 6 155 kr (med tillbehör)

Denna tv har ett ytterhölje i trä och levereras utan frontram, högtalare och fot vilket gör prissättningen lite svår men för priset ovan får du en komplett tv i billigaste konfigurationen. Anledningen till att dessa saker inte följer med är för att man ska kunna få tv:n som man själv vill.Vill du till exempel ha en röd tv kan du enkelt köpa en röd ram och klicka på apparaten. Vi vill faktiskt inte ha den alls.

Det enda positiva vi kan säga är att tv:n har hela fem hdmi-kontakter vilket vi gillar skarpt. Resten är deprimerande.
Skärmen har sjukt mycket ljusläckage och ger en väldigt grå bild. Något dynamiskt omfång är inte att tala om och skärmen får en väldigt överdriven kontrast. Färgerna har ett väldigt starkt rödstick som är omöjligt att få bort i inställningarna. Även skärpan håller lägsta klass och ger ett utsmetat intryck som dessutom blir värre vid rörelser. Rörelseoskärpa är en bättre beskrivning än rörelseskärpa.

Den här apparaten kan vi inte annat än varna för. Den är billig som tusan och det märks även på bildkvaliteten.

OMDÖME
Den må vara billigast i testet men den ger oss också överlägset sämst bild.

BETYG
Bildkvalitet: 1
Funktioner/anslutningar: 6
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 5


Totalt: 3

Fakta

Andersson A421FD PVR
Finlux E850
LG 42LH4000
Panasonic P42S10E
Philips 42PFL7404H
Samsung LE40B555
Sharp Aquos LC-42DH77S
Sony Bravia KDL-40V5500
Swedx Camo SG40X5

Så testade vi
Alla apparater genomgår en kalibrering för att ge trevligast bild i ett mörkt rum. Sedan testas alla modeller med både testskivor, dvd- och blurayfilmer. Strömförbrukningen mäts upp på en kalibrerad skärm med bluray igång. Användarvänlighet testas genom genomgång av menyerna, hur de är upplagda och hur snabba de är. Funktioner är ett samlingsbetyg för bland annat hur många hdmi vi hittar, om den har 100 Hertz-läge samt andra funktioner som pvr, internet och mediaspelare.

Bästa produkt
Sharp LC-42DH77S
Sharps tv har sjunkit mycket i pris sedan vi senast testade den och hamnar nu i en klass där den inte har någon konkurrent. Vissa andra modeller må vara bättre på vissa punkter men ingen är så komplett som DH77S.

Bästa köp
Andersson A421FD PVR
Anderssons tv må endast ha två stycken hdmi-kontakter men med bra bild, fantastisk skärpa, inbyggd pvr-lösning och cirka 2 000 kronor billigare än de flesta apparater i testet är det ett solklart bästa köp.