Jag har precis blivit klar med ett stort test av så kallade mediaspelare. Testets fokus låg i och för sig på filmuppspelning då detta är vad de oftast används till. Men självklart testades också möjligheten av att använda dem som ljudbryggor och musikspelare, de heter trots allt mediaspelare.

Nu visade det sig dock att alla spelare i testet utom en hade mer eller mindre urusla musikfunktioner vilket jag inte kan förstå alls. Köper man en liten låda som heter mediaspelare så vill man väl kunna använda den för att spela mediafiler?

Alla spelarna tar de flesta musikformaten men kan antingen inte spela playlists, sortera på artist eller liknande, eller så spelar de bara en låt i taget och du måste starta låt efter låt manuellt.

Och de två vanligaste mediaspelarna i våra hem, Xbox 360 och Playstation 3, är inte mycket bättre. Hur svårt kan det vara att bygga en mp3-spelarfunktion som är minst lika bra som den billigaste mp3-spelaren för några hundralappar?

En av spelarna i testet (Netgear EVA9150) klarade sig bra och kunde fungera som en hyfsad ljudbrygga. Den klarade det mesta som en vanlig musikspelare kan och gjorde det med ett relativt trevligt gränssnitt (även om det inte är någon Squeezebox). Den hade dock ingen egen display vilket inte är optimalt då tv:n måste stå på även om man bara vill lyssna på musik.

Jag vill ha så få produkter som möjligt och det innebär att jag inte vill ha en filmspelare, en musikspelare med mera. Ge mig en allt-i-ett-lösning, funktionen finns ju redan finns där även om den för tillfället suger. Sedan har vissa mediaspelare inbyggd nas så varför inte slänga in en router också? Och varför inte en bra inspelningsfunktion och grym webläsare?

Gustav Andersson
Ljudredaktör

+
Spotify till Iphone!!!

-
Mediaspelarnas bedrövliga ljudfunktioner.