Även om HTC G1/Dream funnits till försäljning i staterna sedan ett år tillbaka är det inte förrän nu som det faktiskt börjar röra på sig när det kommer till nya Androidlurar. Även om vi i Sverige inte kommer få se samtliga av de utlovade 15-20 lurarna innan årets slut kommer vi åtminstone ha ett par alternativ innan nyår. Samtidigt börjar operativet leta sig utanför mobilmarknaden och in i fler andra produkter.

Mobiltelefoner

HTC Magic

Den första Androidmobilen i Sverige. I mycket är det samma telefon som G1, men utan det utskjutbara tangentbordet. Processorn är även nedklockad till 384 megahertz för att spara batteri, trots att det faktiskt är samma som sitter i Hero. I dagsläget kör Magic Androids ursprungliga gränssnitt, men HTC har lovat att Sense ska portas till luren inom kort (vilket du redan kan göra om du vill fulhacka).

+
Numera ganska billig

-
Saknar hörlursplugg, Sense och har en sämre kamera

Läs hela testet av HTC Magic.

HTC Hero

Premiärmodellen för HTCs eget gränssnitt Sense, och vilken premiär sen! Luren grundar sig i Magic, men har en processor som inte är nedklockad (528 megahertz), hörlursplugg och en bättre kamera. Vi är riktigt besvikna på att kameran saknar belysning, men det är å andra sidan den enda egentliga nackdelen. Sense visar verkligen hur pass bra det kan bli när tillverkare lägger på sina egna skal över Android.

+
Det mesta

-
Fotolampa/blixt saknas

Läs testet av HTC Hero

Samsung I7500 Galaxy

Med säljstart precis när som helst (första budet var att den skulle släppas här i juni, numera är det september) är Galaxy en riktigt intressant Androidlur. Den är först ut med fotolampa till kameran, vilket annars varit plattformens största nackdel, och den är även först med oled-pekskärm. Något trist dock att Samsung inte utvecklat en Androidversion av Touchwiz, utan bara kör på originalgränssnittet.

+
Fotolampa och oled-skärm

-
Inget nytt och spännande gränssnitt

Läs test i vårt megatest av 22 mobiltelefoner.

HTC Tattoo

Android modell budget om vi får tro HTC. Budget i Androids fall innebär 3 900 spänn, vilket du nästan kan få en Magic för. Med Tattoo får vi ändå Sense och en hörlursplugg, men även en fm-radio. Just radion är Tattoo faktiskt först ut med i Androidsammanhang och det ska bli spännande att se hur den fungerar.

+
”Billig”, Sense och radio

-
Osäkert hur Sense funkar med billigare hårdvara

Läs hela testet av HTC Tatoo

Sony Ericsson Rachael/X3

Seriöst Sony Ericsson, det har läckt ut så pass mycket om den här luren att det inte ens är roligt längre. Vi vet att ni utvecklat ett nytt gränssnitt som ser ruggigt coolt ut. Vi vet att den kommer ha en Qualcomm-processor på en gigahertz. Vi vet att det finns hörlursplugg, att skärmen är på fyra tum, att kameran är på åtta megapixel och att den kommer att vara en Xperia (X3?) när den släpps i början på nästa år. Det enda vi saknar är en pressrelease som faktiskt säger att allt det där officiellt.

+
Grymma specifikationer
-
Ingen officiell information.

Läs test av Sony Ericsson X10

LG GW620

Att LG skulle ge sig in i kampen om Androidköparna visste vi sedan länge, men turerna kring vad det är för en typ av telefon har varit många. Nyligen utannonserade dock LG sin GW620 som är företagets första Androidlur. Den har utskjutbart qwerty-tangentbord och en skärm på tre tum, utöver det har inga mer detaljerade specifikationer släppts. Dock ska den ha ett eget gränssnitt, som vi gissar på blir något i stil med en Androidanpassad S-class som sitter ibland annat Arena.

+
LG gör sjukt bra gränssnitt, vilket lovar gott.

-
Släpps endast på ”utvalda marknader” under 2009. Sverige är sällan en utvald marknad.

Läs testet av LG GW620

Motorola Cliq

Jupp, Motorola lever fortfarande. Nyligen utannonserade de sin första Androidlur Cliq, som specifikationsmässigt är förvillande lik HTC Hero. Skillnaden är att Motorola lagt på sitt eget gränssnitt över operativet, kallat Motoblur. Gränssnittet ska köra hårt på att integrera kontakter med mail/twitter/facebook/IM-klienter/röksignaler… okej kanske inte det där sista, men ni hajar poängen.

+
Motoblur ser lovande ut

-
Osäkert om den kommer hit.

Samsung I5700 Galaxy Lite

Samsungs tolkning av vad som är ”budget” skiljer sig lite från HTC. Galaxy Lite sägs nämligen vara utrustad med oled-skärm även den, vilket garanterat trissar upp priset.

I övrigt är det designen och kameran som förändrats, den senare bantad till 3,2 megapixel. Bortsett från det är detaljerna väldigt sparsmakade gällande den här modellen.

+
Oled i en budgettelefon? Låter för bra för att vara sant…

-
… så hur billig blir den?

Läs test av Samsung Galaxy I5700 Spica

Archos phone tablet

Tydligen var Archos väldigt nöjda med resultatet i och med mediaspelaren Archos 5 (se nedan) och gör därför om den till en mobil/surfplatta också. Den har en i sammanhanget stor skärm på 4,3 tum och hel hel hög mediafunktioner under skalet. Dessutom är plattan begåvad med en processor på en gigahertz och sedvanliga telefonfunktioner utöver allt det vi kan vänta oss av en Archosspelare redan från start.

+
Första renodlade multimedialuren med Android

-
Kan nog bli väldigt dyr.

Övriga produkter

Archos 5

Archos kombinerade mediaspelare/surfplatta är först ut bland ”övrigt-segmentet” och för inte bara med sig en helt ny produkttyp, utan även en helt ny del av Market. Appslib är avdelningen för produkter med skärmar större än fem tum (trots att Archos 5 ”bara” har en 4,8 tum stor skärm). I övrigt finns stöd för 720p-avkodning, 3d-spel, Flash och hårddiskutrymme på maximalt 500 gigabyte. Med Archos sedvanliga tillbehör kan du även använda den som mobil tv, videoinspelare och mycket annat.

+
Grym multimediapryl

-
Med lite otur är Appslib ganska innehållsfattigt i början

Läs test av Archos 5

Odroid

En bärbar spelkonsol med 600 megahertz processor och Android kanske inte är helt fel?

Enheten har hårdvaruacceleration för 3d och ska även gå att koppla till din tv via hdmi. Som alltid med spelenheter från mindre asiatiska tillverkare kan vi räkna med en uppsjö av emulatorer som funkar till maskinen också.

Trist nog verkar tillverkaren inte ha mycket till designteam och vi vet ännu inte om vi kommer få se Odroid i Sverige.

+
Spelkonsol med Android? Tja, varför inte

-
Ful som stryk

Glass: The Android-based Platform Enabling Desktop Smartphones for Business

Okej, enheten heter inte allt det där, utan det är bara plattformen, som dessutom är Androidkompatibel. Telefonen/Voip-maskinen/videokonferensmaskinen kör i alla fall en mjukvaruplattform som är baserad på Android, men som synes rejält ombyggd för sitt syfte. Tyvärr finns ingen info i dagsläget utöver att enheter kan skryta med en åtta tum stor skärm.

+
Hemtelefoni blev genast High tech igen

-
Taskigt med info

Andra heta rykten

När det gäller Android på övriga plattformar handlar det mestadels om rykten just nu. Iriver sägs ha en mediaspelare på gång med operativet som bas, antagligen en billigare konkurrent till Archos 5.
Creative har utvecklat OEM-plattformen Plazma, som grundar sig i Android. Tanken är att plattformen snabbt ska kunna implementeras i allt från mediaspelare till mobiler och gps-enheter, men än så länge finns inte mycket mer än rykten.

Android X86 är ett hobbyprojekt som syftar till att kunna köra Android på en x86-baserad dator (på ren svenska, typ vilken processor som helst från AMD, Intel eller Via). Än så länge finns det i testversion, men det kan öppna upp för nya möjligheter.

Ett sånt rykte är att Acer har en minidator på gång som kör Android. Varför Acer skulle vilja lägga ner tid på att bygga om Android för minidatorer när Chrome OS står för dörren vet vi inte, men den som lever får se.

MIPS technologies kanske inte säger gemene man speciellt mycket. De har i alla fall utvecklat en version av Android för deras system, vilket betyder att vi snart kan se den gröne lille gynnaren i allt från tv-apparater till spelkonsoler.


Det här är är en del av M3:s Androidspecial (2009):
Del 1: Det här är Android
Del 2: Android - inte bara mobiler
Del 3: Så hackar du din Androidlur
Del 4 Megatest av 101 Android-appar