Apple har skördat enorma framgångar med sin App Store, så att mer eller mindre varenda tillverkare av mobiler vill ha sin egen butik med program och spel är inte så konstigt.

Android har givetvis en egen butik också, fylld med appar från både Google själva, riktiga mjukvaruföretag och dessutom glada amatörer som gör program de själva vill använda.

I dagsläget får vi svenska bara tillgång till gratisapplikationerna, men inom kort ska även vi kunna betala för applikationer.

Öppet och ogranskat
Den stora fördelen gentemot exempelvis Apples App Store är friheten. Här finns inget allsmäktigt organ som granskar applikationerna innan de kommer upp, utan det är istället upp till användarna att flagga program som olämpliga. Först därefter kan de komma att plockas bort från Market. Det innebär total frihet för dig som användare. Gillar du inte den inbyggda webbläsaren? Fixa en ny. Surar du över att inte kunna skicka bilder och andra filer över blåtand? Installera en app för det så löser sig allt.

De allra flesta funktioner går att ersätta med en handfull andra alternativ om du så önskar, utan att du behöver svära åt något moderföretag som är livrädda för att deras egna program ska konkurreras ut av något annat.

Det finns dock en ganska stor nackdel med Market: Allt visas inte. För att bibehålla någon form av överskådlighet är det en hel del program som inte finns i Markets listningar, även om de dyker upp när du söker på dem eller länkas till dem. För att råda bot på detta har det dykt upp ett par alternativa butiker som speglar hela innehållet i affären, bland annat Cyrket.

Där kan du hitta nya appar och sedan länkas till Market via en så kallad qr-kod (se testet på Barcode Scanner här nedan för att få reda på hur det funkar).

Med detta sagt finns det inte så mycket annat att göra än att gå vidare till själva testet, vi har plöjt igenom hundratals program och satt betyg på de 100 bästa.


De 10 bästa spelen
Robo Defense Free
Än så länge är inte spelmarknaden någon huvudprofil för Android, särskilt inte i Sverige där vi inte får betalapplikationer förrän i oktober. Trots det finns det en hel del gratis guldkorn.
Läs mer

De 10 bästa kommunikationsapparna

Ett av Androids paradnummer. Är du inte nöjd med exempelvis telefonboken är det bara att installera en bättre applikation för ändamålet.
Läs mer

De 10 bästa underhållningsapparna

Precis vad det låter som. Kategorin fullständigt svämmar över av soundboards och prylar som kan vara kul i högst tio sekunder, men trots det finns det några riktigt användbara prylar här.
Läs mer

De 11 bästa multimedia-apparna

Android som multimediamaskin är i utgångsläget ärligt talat värdelös. Efter fem minuter på Market är det dock en helt annan historia.
Läs mer

De 9 bästa produktivitetsapparna

Givetvis finns det mer än bara nöjesprylar på Market. Allt för att underlätta ditt arbete finns givetvis också.
Läs mer

De 10 bästa referensapparna

Med en mobil som är uppkopplad konstant är det busenkelt att hitta svar på vilken fråga som helst, ännu lättare blir det med en applikation för ändamålet.
Läs mer

De 11 bästa gratisverktygen

Finns inte en speciell funktion inbyggd i Android? Med största sannolikhet finns hjälp på Market.
Läs mer

De 9 bästa gratisapparna för sociala nätverk

Ständigt uppkopplad betyder ständig åtkomst till sociala nätverk. Passar inte ett sätt står det tusen åter att hjälpa dig med det.
Läs mer

De 10 bästa nyhetsapparna

Oavsett om du vill hålla dig uppdaterad i jobbet eller för nöjes skull finns mänger med applikationer som sköter det åt dig.
Läs mer

De 11 bästa livsstilsapparna

Här syns det tydligt att det inte finns många spärrar för vad du får lägga ut på Market. Allt från Augumented reality till sökning i systembolagets register går att hitta.
Läs mer