Labyrinth Lite

Teeter v2
Labyrinth Lite
Utvecklare: Ilabs
Beskrivning: Labyrintspel
Pris: gratis
Har du spelat sönder HTC:s inbyggda klassiker Teeter? Eller har du helt enkelt inte en lur från HTC? Labyrinth lite är samma typ av gyrostyrt labyrintspel som Teeter, faktiskt med bättre känslighet än föregångaren. Lite trist är det att de demobanor som finns snabbt tar slut, men å andra sidan finns det en funktion som gör Liteversionen värd din tid. Via utvecklarens hemsida kan du nämligen göra egna banor och ladda ner.

+
Ruggigt bra kontroll

-
För få banor om du inte skapar egna

Xgalaga

Galagatumme
Xgalaga
Utvecklare: okänd
Beskrivning: Rymdshooter
Pris: gratis

Så mycket mer klassiskt än Galaga blir egentligen inte spel. Just den här versionen är dessutom gjord med en hel del kärlek gentemot originalet. En kul detalj är stödet för Scoreninja, en app du laddar ner separat, som låter dig ladda upp dina poäng till Scoreninjas server. Visserligen är onlineuppladdning av poäng inget nytt, men det känns som en extra service att få det mot Scoreninja.
Kontrollen baseras enbart på styrkulan, både rörelse och skott. Det betyder visserligen grym kontroll, men efter ett par minuter har du en grop i tummen som sitter kvar ett tag, och dessutom kramp.

+
Grymt välgjort

-
Autofire är ett krav för att inte paja tummen helt

Robo Defense Free

Inta försvarspositioner
Robo Defense Free
Utvecklare: okänd
Beskrivning: Tower defense
Pris: gratis

Vem var det som påstod att gratisspel var simpla? Visst, Robo Defense saknar en hel del djup gentemot giganterna i genren, men utmaningen är det inget fel på. Gratisversionen har visserligen bara en bana (rektangulär gräsplätt) som fiender strömmar in på från ett håll och som du ska stoppa från att nå din bas som ligger på andra sidan, men det duger gott för ett gratisspel.

Utöver uppgraderingar under matchen samlar du även achievements och dina inspelade poäng kan bytas mot uppgraderingar och nya försvarstorn till senare matcher. Fullversionen är ett givet köp när betalapps kommer igång.

+
Förvånansvärt djupt och utmanande

-
Gratisversionen har bara en bana

Papi Jump/River/Missile/Catch/Pole

Mångsidig boll
Papi Jump
Utvecklare: Sunflat
Beskrivning: Minispel
Pris: gratis

Papi är en liten rosa boll som fått huvudrollen i en hel bunt minispel från Sunflat. Varje spel tankas ner separat, men samtliga håller samma nivå för att få plats i ett test. I Jump använder du gyrot för att styra en vilt hoppande Papi längs en vertikal bana, River använder samma gyro för att guida den lille gynnaren nerför en flod. I Missile, Catch och Pole drar du med fingret längs skärmens nedre del för att skjuta missiler, fånga hamburgare eller se till att Papi håller balansen. Extremt enkla spel med lika enkel grafik, kanske är det just därför de fungerar så bra som kortare tidsfördriv.

+
Extremt simpla upplägg

-
Du orkar inte spela dem i timtal direkt

Light Racer

Telefon-Tron
Light Racer
Utvecklare: Battery Powered Games
Beskrivning: Masken/racinghybrid
Pris: gratis
Alla som någon gång sett filmen Tron vet vad det handlar om. Bränn iväg på din cybercykel som lämnar en färgad vägg efter sig och få motståndaren att köra in i den för att vinna. I gratisversionen går det visserligen bara att spela mot två datorstyrda motståndare, men det räcker långt ändå. Styr gör du med styrkulan, vilket faktiskt är ganska svårt bara det. Kanske inte världens bästa Tron-simulator, men helt okej i små doser.

+
Reflextränande som få

-
Inte världens bästa kontroll

Doom

Retroöverdos
Doom
Utvecklare: ID Software ursprungligen, konverterare okänd
Beskrivning: FPS
Pris: gratis

Gamla klassiska Doom finns det väl ingen som har missat? Spelet har konverterats riktigt vackert till Android och dessutom kan du tanka ner några extra banor om originalet inte skulle passa dig. Här har ägare av en HTC Dream (G1) fördel eftersom de kan styra med tangentbordet, alla andra får nöja sig med styrkulan och ett virtuellt styrkors för att ta sig fram. Just den kackiga styrningen gör att det mer är en minnesstund för svunna tider än något du ägnar seriös tid åt, men retro räcker ganska långt.

+
Det är Doom, nuff said

-
Utan tangentbord är styrningen ganska kass

Bonsai Blast

Stämningsansökan om 3, 2, 1...
Bonsai Blast
Utvecklare: Glu
Beskrivning: pusselspel
Pris: Gratis

Okej, grodan är borta och Inca-temat har bytts mot ett asiatiskt sådant, men i övrigt är det till punkt och pricka det gamla goda pusselspelet Zuma som döljer sig bakom titeln. Färgade bollar rullar i en bana mot ett hål och med ett gigantiskt armborst ska du skjuta likadana bollar för att para ihop minst tre av samma färg för att få bort dem.

Här ligger större fokus på powerups och hinder i banan, men det är fortfarande Zuma, och det är vi glada över.

+
Grymt pusselspel med grym anpassning för pekskärm

-
Tar upp ruskigt mycket plats (över 6 Mb)

Superyatzy

Bärbart sällskapsspel
Superyatzy
Utvecklare: Endgame.dk
Beskrivning: Tärningsspel
Pris: gratis

Sällskapsspel konverterat till valfri form av digital plattform är en ganska bespottad genre, antagligen för att konverteringen gjorts på en kvart och helt enkelt suger i de allra flesta fall. Utöver den initiala förvirringen över att det handlar om maxiyatzy, alltså sex tärningar istället för fem, är Superyatzy faktiskt ett av undantagen.
Upp till fyra spelare kan delta, däribland även tre datorstyrda spelare om du skulle sakna vänner. I all sin enkelhet fungerar faktiskt gränssnittet riktigt bra och för längre resor kan det vara en effektiv tidsdödare.

+
Datorstyrda spelare hör inte till vanligheterna i den här genren

-
Bitvis känns gränssnittet lite väl basic

Abduction

Hoppande kossor
 Abduction
Utvecklare: okänt
Beskrivning: Plattformsspel
Pris: gratis

Tyckte du att Papijump var i allra simplaste laget? Då finns Abduction som ersättare. Du spelar som en namnlös ko som blivit kidnappad av utomjordingar. Som alla vet börjar kossor utföra halsbrytande jättehopp så fort något dylikt händer, så din uppgift är att styra den hoppande kossan på en vertikal bana med hjälp av gyrot.
Till skillnad från Papijump finns ett helt gäng powerups och bonusar och faktiskt även ett äventyrsläge med ett gäng banor. Är den här typen av spel din grej kan du helt enkelt inte bli missnöjd.

+
Ruskigt simpelt att lära sig

-
Drar ganska mycket systemresurser för ett spel ritat i Paint

Hackysack

Play ball!
Hackysack
Utvecklare: Iaan Labs
Beskrivning: Bollspel
Pris: gratis

Fruktansvärt simpelt, men helt vansinnigt beroendeframkallande. Tryck på bollen för att kicka upp minibollen i luften, fortsätt trycka på den för att hålla den i luften så länge som möjligt. Är inte Hackysack din grej kan du alltid tanka ner en version med en fotboll också. Ett perfekt exempel på ett spel du lär dig på en nanosekund men ändå sitter med en livstid för att bemästra.
Definitivt det enklaste spelet i testet, men mest beroendeframkallande.

+
Helt sjukt beroendeframkallande

-
Laggar till någon gång ibland

Fler tips på appar att testa i vårt megatest