Google sky

Se på stjärnor

Utvecklare: Google
Beskrivning: AR-stjärnkarta
Pris: Gratis

Perfekt exempel på enklare applicering för AR-konceptet (förstärkt verklighet). Genom att antingen använda gps, triangulering eller dina egna platsdata får du upp en bild över den stjärnhimmel du har ovanför dig.

Välj sedan hur detaljerad information du vill ha och börja utforska. Undertecknad kan ur fritt minne ungefär två stjärntecken, så när en stjärnhimmel väl är synlig är Sky klockrent. Enda nackdelen är att vartenda stjärntecken är på engelska, vilket kan vara lite knöligt om du lärt dig de svenska namnen.

+
Fungerar klockrent

-
En svensk version hade varit uppskattad

Wapedia

Wikipediakunskap

Utvecklare: Taptu
Beskrivning: Uppslagsverk
Pris: Gratis

Visst, du kan komma åt Wikipedia från den inbyggda webbläsaren, eller från Opera om du vill göra det snabbare, men med en dedikerad app för det hela blir det betydligt smidigare. Utöver det förväntade som "did you know"-artiklar, språkinställningar och den vanliga sökfunktionen bjuder Wapedia även på en stor samling fristående wikis, allt från recept till en G.I Joe-wiki. Snabbt, enkelt och välanpassat till gränssnittet.

+
Snabbt

-
Borde finnas en sökfunktion som inkluderar alla wikis

Color Dictionary

På tillväxt

Utvecklare: Social & mobile inc
Beskrivning: ordbok
Pris: gratis

I grunden är Color Dictionary inte mycket att hurra över, men genom att ladda ner någon eller några av de tjugotal ordböcker, översättningar eller plugins som finns på Market och installera dem får du snabbt en riktigt kompetent ordbok. Trist nog finns inte svensk översättning än, men allt från synonymordböcker till wikipedia-plugins står redo till ditt förfogande, och allt är helt gratis.

+
Grym ordbok med rätt tillägg

-
Svensk översättningsfunktion hade varit trevligt

Elements

Överdos i grundämnen

Utvecklare: Ben Greer
Beskrivning: Grundämnen
Pris: Gratis

Kemister, biologer och alla former av glada amatörer ser direkt nyttan med det här programmet. Precis som skaparen säger innehåller varje grundämne mer information än vad du någonsin kommer behöva. Det är bara att rulla fram till rätt ämne med styrkulan och klicka för att få upp en smått vansinnigt detaljerad information av ämnet.

+
Enkelt och informationsfyllt

-
Betalversionen innehåller ännu mer information

StudyDroid Flashcards

Plugghästen

Utvecklare: Dan B
Beskrivning: Gloskort
Pris: Gratis

Är du studerande så kommer du oundvikligen att råka ut för fenomenet att plugga till en tenta eller liknande. Med flashcards kan du skriva in en fråga på ena sidan av "kortet" och svaret på andra sidan. Skapa ett frågepaket med hur många frågor du vill och börja plugga, antagligen fastnar något på vägen också medan du skriver frågorna.

En extremt enkel app som gör precis vad den förväntas. Som om inte det vore nog kan du skapa ett konto på utvecklarens hemsida, tanka ner färdiga kortpaket därifrån och synka dem med programmet.

+
Lättanvänd

-
Det skulle gå betydligt fortare om korten gick att skapa på hemsidan också

Allakartor

Vart är stranden?

Utvecklare: Netdev
Beskrivning: Områdessökning
Pris: Gratis

Svensk applikation som samlar cafékartan, sushikartan, wifikartan, badkartan, campingkartan, kyrkokartan och vandrarhemskartan under ett tak.

Genom antingen triangulering eller gps får du med ett klick reda på exempelvis var närmaste sushihak finns i form av en lista med namn och avstånd. Klickar du på ett resultat får du mer information om det valda objektet och även eventuella användarrecensioner. Det enda tråkiga är ämnesbegränsningen, för det här borde finnas för alla typer av ämnen.

+
Snabb

-
Lite få ämnen

Week number widget

Vad är det för vecka?

Utvecklare: Increment.dk
Beskrivning: Veckowidget
Pris: Gratis

Åtminstone vi nordbor har en ovana att dela in året i veckonummer, något åtminstone jänkarna har hoppat över. Resultatet är att väldigt få kalenderapplikationer har någon som helst möjlighet att visa veckonummer.

Med den här widgeten får du upp en 1x1-ruta med just veckonumret och ingenting annat. Klockrent för oss svenskar i alla fall.

+
Enkel veckovisning

-
Visar bara aktuellt veckonummer

Kooaba

Shazam för allt annat

Utvecklare: Kooaba
Beskrivning: Bildsökning
Pris: Gratis

Allt du läst om framtidens annonskampanjer där du plåtar streckkoder och annat trams är härmed fullständigt onödigt. Dra igång Kooaba, plåta exempelvis en poster eller ett spelomslag och låt Kooabamagin göra sitt.

Efter att ha klurat ut vad det är du plåtat skickas du till utvecklarens hemsida med produktens titel, grundläggande info och direktlänkar till Amazon, Youtube, Google och en hel drös andra prylar.
Hur det funkar vet vi inte, men funkar gör det och det är asgrymt!

+
Helt makalöst

-
Ganska USA-inriktat, hittar ganska få helsvenska prylar

OHMdroid

Macgyvers polare

Utvecklare: Alejandro Cerda jr
Beskrivning: Ohmberäknare
Pris: Gratis

Pysslar du mycket med elektronik i antingen jobbet eller på fritiden är det här en trevlig liten app. Istället för att tvunget komma ihåg vad de olika färgstrecken på resistorerna står för kan du enkelt skriva in färgerna i OHMdroid och få svaret på en gång.

En perfekt liten reservhjärna för alla hobby-Macgyvers där ute alltså.

+
Snabb och enkel

-
Konvertering åt andra hållet hade varit trevligt också

Irish slang

Foostering!

Utvecklare: Kolor Design PTY
Beskrivning: Dialektal ordlista
Pris: Gratis

Okej, all form av referensmaterial är inte till för att du ska kunna dryga dig med en massa besserwisserkunskaper, vissa är bara på rent skoj.

Irish slang är precis vad det låter som. Ett irländskt slangord i fetstil följt av en förklaring på vanlig engelska. nackdelen är att alla ord är ordnade i en gigantisk lista utan en tillstymmelse till sökfunktion eller inställning.

+
Kul att förvirra folk

-
Ingen sökfunktion

Fler tips på appar att testa i vårt megatest