Smarta hem-begreppet har funnits i flera år men aldrig riktigt slagit igenom. Kanske för att det är för brett för att folk ska förstå de små möjligheterna i det stora. Men då är frågan, vad är ett smart hem? Det är lite upp till var och en att avgöra.
Grundtanken är att ditt hem hjälper dig i din vardag. Du ska kunna känna dig bekväm och avslappnad tack vare att tekniken avlastar dig. Ett enkelt exempel kan vara att ljuset tänds automatiskt när du kliver in genom dörren eller att din pekskärmsenhet i hallen håller reda på familjens kalender och busstider för ungarna. Men det kan även vara mer avancerade saker som att du via datorn styr och övervakar allt från rumstemperatur till besökare som ringt på dörren under dagen.
En bra grund för att lyckas med detta är att se till att dina prylar lever och umgås i symbios med varandra, det behöver inte ens vara svårt att få till. En bra början är att sätta upp ett kombinerat trådat och trådlöst hemmanätverk.
Allt som kan köras trådlöst minskar kablar över hela huset. Men vissa grejer, som strömmad video, behöver i många fall fortfarande köras via kabel för att ge bra kvalitet. Däremot kanske inte pekskärmsenheten i hallen har det behovet och då kan det vara skönt att slippa dra nätverkskabel dit.
Systemen som hjälper dig styra huset
Med hemmanätverket på plats är det dags att införskaffa prylar. Många färdiga system är väldigt dyra så innan vi går in på dem ska vi kolla på lite småfräcka grejer man kan göra själv även om man saknar programmeringskunskap.
Telldus usb-sändare Tellstick är exempelvis ett ypperligt alternativ för att slå av och på prylar i hemmet via din dator. Du behöver dock köpa till en fjärrstyrd strömbrytare till varje pryl du vill kunna styra.
Låt säga att du vill reglera lampan, kaffekokaren och brödrosten ute i köket, då köper du tre fjärrstyrda strömbrytare och ansluter dem till dessa. När du kopplat ihop strömbrytarna med prylarna du vill styra så installerar du programvaran som hör till Tellstick i din dator och därefter kopplar du in sändaren i datorns usb-port. Nu kan du stänga av och sätta på prylarna från soffan.
Telldus har fler fräcka prylar, bland annat en 3g router som gör att du kan utföra samma grejer som ovan nämnda men på mycket större avstånd. Du kan till exempel sitta hemma i Småland och dra igång värmen i sommarstugan i Norrland. Allt genom att skicka ett sms till routern.
Tellstick klarar av att styra hur många prylar som helst och är kompatibel med en massa olika märken och modeller. Men kolla ändå en extra gång så du får med dig rätt grejer hem. Själva sändaren kostar runt 700 kronor och mottagare hittar du för cirka 120 kronor styck. Och eftersom Telldus är ett projekt i öppen källkod, vem som helst kan hjälpa till att utveckla programmet och programtillägg, så är det en god idé att hålla koll på deras hemsida.
En annan riktigt cool produkt är Manodo Sbox, en pekskärmsenhet som fungerar som en informationsskärm i ditt hem. Den kopplas till en server och via den kan du sedan få upp tjänster och information. Rent konkret innebär det att du kan kolla när bussen går eller vad familjen har planerat för dagen direkt på en pekskärm. Du kan även övervaka din vatten-, värme-, el- och koldioxidförbrukning. Tack vare det kan du lära dig vad det är som kostar en massa hemma och vad du behöver göra för att minska dina utgifter.
Tjänster som tidtabeller, väder och kalender kräver ingen extra hårdvara. Däremot kan du behöva köpa till hårdvara till mer avancerade tjänster som larmövervakning och vattenmätning.
Sbox finns tillgängligt för hyresrättsföreningar men ska även komma ut på marknaden för hus- och bostadsrättsägare, förhoppningsvis inom ett par månader. Inköp och installation av enheten kommer då uppskattningsvis gå på runt 8 000-10 000 kronor. Därefter får du månatligen betala ett par tior om du valt att lägga till vissa tilläggstjänster. Upplägget är inte helt klart ännu.
Sedan finns det ju mer utbyggbara system som kräver en del kunskap av dig. Elko Living System är ett sådant där du hittar det mesta för ditt smarta hem. Hos dem finns produkter för en massa roligt, som att styra belysningen, övervaka husets ingångar, mäta temperaturen eller styra huset via sms.
Prylarna är inte jättedyra, de flesta av dem ligger runt 500-1000 kronor, men det blir dyrt i längden och själva grunden kommer gå på ett par tusen. Fördelen med systemet är att du kan bygga ut det allteftersom du har råd.
Ett annat system som fungerar ungefär på samma sätt är KNX. Även här kan du styra och övervaka ditt hem på en väldig massa sätt, exempelvis kan du öppna dina fönster automatiskt eller öppna dörren hemma via Internet eller sms. Allt beror på vad du själv känner att du har för behov och hur mycket pengar du är beredd att lägga ner.
För dig med lite mer pengar och lite mindre tid att pilla med saker kan det vara värt att investera i ett färdigt system. Creston, Jung och Gira är några av dem som finns på marknaden.
Oavsett vad du väljer att lägga pengar på vill vi avsluta med ett visdomens ord. Teknikutvecklingen går fort framåt så planera inför framtiden och lås inte in dig i ett system där du inte kan byta ut enstaka prylar.