Jag har tagit steget och installerat Windows 7 på pc:n hemma, och jag gjorde det innan jag hunnit få en överblick över vad alla betatestare tyckte. Lite på chans helt enkelt.

Och det blev en positiv överraskning. Min trötta gamla bärbara Dell-burk med 1,2 gigahertz Ultra Low Voltage-processor fick nytt liv och helt plötsligt blev den användbar igen efter att ha stått och samlat damm i över ett år... det vill säga efter det att jag installerade Windows Vista på burken.

Jag hade köpt till lite mer minne och uppgraderat till 1,5 gigabyte och i min enfald trodde jag det skulle räcka till att driva Vista bra nog för att jag skulle kunna surfa och ordbehandla med datorn.

Tji fick jag. Efter någon vecka insåg jag att detta inte var en dator att räkna med och jag orkade aldrig gå tillbaka till Windows XP igen och lägga en halv dag på att tanka ned en oändlig rad av uppdateringar från Windows Update.

Strax innan Windows 7 kom släppte också Apple sin nya version av Mac OS men namnet Snow Leopard.

Här handlar det mer om små detaljer som förbättrats men efter att jag uppgraderat en inlånad Macbook Pro fick jag plötsligt 20 gigabyte mer utrymme på hårddisken samtidigt som Finder blev märkbart rappare.

Äntligen har det vänt, nya operativsystem behöver inte göra datorerna segare. Äntligen behöver jag inte köpa ny dator, eller ens mer minne, för att uppgradera.

Nu hoppas jag bara att den här utvecklingen håller i sig och att alla de små smarta freewareprogram jag tidigare använt i mina pc-burkar snart kommer i Windows 7-kompatibel version.

+
802.11n-standarden är spikad. Det tog bara åtta år...

-
Vad hände med wireless usb? Var är prylarna?

Mikael Lindkvist
Datorredaktör
mikael.lindkvist@idg.se