Canal Digital grundades 1997 och är numera Nordens största tv-distributör . På företagets hemsida går det också att läsa att företaget i någon form levererar tv till cirka 25 procent av Nordens hushåll.

Då är det inte heller konstigt att Canal Digital är ohotat störst när det gäller att leverera hd-kanaler till svenska folket. I huvudsak förknippar man Canal Digital med satellitsändningar vilket är huvudfokus i den här artikeln, men Canal Digital sänder även via kabeltv och iptv.

HD från rymden
2005 lanserade Canal Digital hd-tv via satellit med hd-kanalen C More HD men för oss konsumenter började Canal Digitals hd-historia den 23:e januari året efter. Det var den dagen leverantören för första gången erbjöd konsumenterna att köpa abonnemang med hd-kanaler. Självklart ingick C More HD men vi fick även med den europeiska kanalen HD1.

Dessa kanaler använde i likhet med de andra tidiga hd-kanalerna Mpeg2 som komprimeringstandard, något som snabbt ändrades till Mpeg4. Detta skedde redan till juni samma år då SVT och TV4 bestämde sig för att sända fotbolls-VM i hd i just Mpeg4-formatet.
Canal Digital gick då ut med att alla kunders boxar skulle bytas till nya varianter som klara den nya standarden och sedan dess är det Mpeg4 som har gällt. Tyvärr lyckades dock inte Canal Digital få ut den nya boxen innan fotbolls-VM. Men sport är fortfarande en stor del av hdtv-satsningen och det finns stora planer inför både kommande VM och EM i fotboll.

– Inför fotbolls-VM 2010 och fotbolls-EM 2012 ska vi genom ett samarbete med SVT och TV4 erbjuda alla matcher i turneringarna i hd på en egen kanalplats, säger Jenny Pedersén, PR- och informationsansvarig på Canal Digital.

Utbud
Efter lanseringen 2006 var dags att utöka det ordinarie utbudet av hd-kanaler. Den första november dök Discovery HD och Voom HD upp i rutan och sedan har det ökat ständigt. Idag har Canal Digital tolv hd-kanaler vilket är en mer än den närmaste konkurrenten Com Hem.

Kanalerna Canal Digital ger dig tillgång till för tillfället är SVT HD, TV4 HD, Animal Planet HD, Discovery HD, National Geographic Channel HD, Silver HD, Rush HD, History HD, Eurosport HD, BBC HD, Canal+ Film HD (före detta C More HD) och Canal+ Sport HD. Alla kanalerna utom SVT HD sänds med en upplösning på 1080i (SVT HD sänder i 720p).

Den senaste kanalen som lanserades var Animal Planet HD som dök upp i februari i år.

– Det står högt på vår prioriteringslista att utöka hd-utbudet och det kommer fler hd-kanaler inom en överskådlig framtid, säger Jenny Pedersén.

- Men jag kan tyvärr inte säga exakt när.

Listan gäller när du tar emot Canal Digitals tv-sändningar via satellit, i kabel-tv-utbudet saknas Eurosport HD. Detta är ändå väldigt bra då det länge varit ett måste med satellit för att få något hd-utbud värt namnet.

Något som blivit stort på senare tid och troligtvis mer och mer kommer ta över från vanligt tablåstyrt tv-tittande är tv on demand. Tjänster där du som tittare kan välja vad du vill se och när samt bara betala för det du verkligen tittar på. Canal Digital erbjuder detta via iptv och via en så kallad tv-biljett för deras sportkanaler. Tyvärr erbjuds för tillfället inget av dessa alternativ med hd-upplösning på några program.

– Att leverera on demand-tjänster även till de som har ett satellitabonnemang hos oss är på väg men vi vet inte när. Bortanför årsskiftet är det i alla fall men förhoppningsvis inte så långt bortanför, säger Jenny Pedersén.

Priser
Canal Digitals standardpaket via satellit med tio stycken hd-kanaler går på 209 kronor i månaden. Vill man dock även komma åt de två sista kanalerna (Canal+ Film och Canal+ Sport) får man punga ut hela 439 kronor i månaden.

Vad gäller boxarna så behövs självklart hd-boxar för att kunna ta emot dessa kanaler. Vad gäller satellit kostar den vanliga boxen (Sagem HD ITSD81) 3 595 kronor medan en box med inspelning (Sagem HD PVR 101-ST) kostar 4 995 kronor. Dessa boxar går dock alltid att få billigare i och med teckning av ett abonnemang.

PVR-boxen vann vårt stora test av hd-boxar för ett drygt år sedan även om det fanns detaljer vi störde oss på, som exempelvis det ruggigt fula gränssnittet som dock har snyggats till en hel del via en mjukvaruuppdatering.

I vilken annan kategori teknikprylar som helst hade ett så här gammalt test inte varit mycket värt men när det gäller digitalboxar händer det väldigt lite på väldigt lång tid. Detta är fortfarande en bra box (med digitalboxmått mätt) men prisnivån på boxar är fortfarande sjukt hög med tanke på att utvecklingen nästan stått stilla.


På innehållsfronten händer det dock desto mer, och enligt Canal Digital själva är kunderna med på noterna.

– En klar majoritet, till och med nästan alla våra nya kunder blir hd-kunder numera. Mycket tack vare att vi våren 2008 stoppade in hd-paketet i vårt vanliga familjepaket, säger hon.

Vår slutsats:
Canal Digital leder helt klart när det gäller att leverera hdtv till svenska folket så detta är helt klart värt att överväga. Tänk bara på att du måste kunna sätta upp en parabol med fri sikt åt söder för att det ska fungera.