En multifjärrkontroll är tänkt att ersätta alla dina fjärrkontroller du har liggande hemma. Du kan exempelvis trycka igång blurayspelaren, tv:n och hemmabioanläggningen på en enda knapp om du vill kolla på film. Konceptet är smart eftersom vi får allt fler prylar i tv-bänken. Det är då inte särskilt kul att hela ytan på soffbordet tas upp av fjärrkontroller. Hellre en enda som är minst lika bra, helst bättre, än de du redan har.

Det finns en uppsjö olika modeller i olika prisklasser och vi tog in fem av de mest intressanta för att testa dem.


Klicka på faktatabellen för att få upp den i större format.

Logitech Harmony One
Inte lättast men läckrast

Tillverkare: Logitech, www.logitech.se
Pris: 2 200 kronor
Info: Teknikmagasinet.se

Harmony One är verkligen en stilren fjärrkontroll. Bygget andas kvalitet trots höljet i plast. Pekskärmen i färg längst upp bidrar till den känslan. Vikt- och formmässigt ligger den dessutom stadigt och bekvämt i handen och knapparna avger bra respons när vi trycker på dem.

Installationen går smidigt trots att språket hoppar lite mellan svenska och någon annan nordisk variant. Nästa steg är att konfigurera kontrollen vilket görs på samma sätt som med alla Harmony-modeller, via datorn skriver du in alla dina prylars modellbeteckningar och vilka prylar som ska ingå i olika aktiviteter (makron), som att titta på dvd.

Det tar en stund att lära sig Harmony One. Här finns mängder av knappar och dessutom en pekskärmsmeny. Men ger du den lite tid inser du snart att knapparna är logiskt placerade så att du snabbt hittar dem när du ska se en rulle eller lyssna på lite musik. Pekskärmen är ett ypperligt komplement. Den har ett enkelt gränssnitt med tydliga rubriker som ”Titta på dvd” eller ”Lyssna på musik” vilket gör att alla som kan läsa i familjen också vet var de ska klicka.

Laddar enheten gör du i en dockningsstation med samma form som kontrollen. Snyggt Logitech!

+
Superenkelt gränssnitt i pekskärmen
Stöd för många prylar
Skön form och bra tyngd

-
Tar en stund att bli varm i kläderna

Betyg: 8

Philips Prestigo SRU8008/10
Bästa budgetfjärren

Tillverkare: Philips, www.philips.se
Pris: 800 kronor

Bygget är av plast men det lite negativa intrycket vägs upp av den sköna tyngden ihop med gott studs i knapparna. Vi gillar att Philips valt att göra de vanliga navigationspilarna till ett skrollhjul för att ge det mer funktionalitet. Vi bläddrar snabbt fram och tillbaka bland tillverkarna när vi ska ställa in våra prylar tack vare hjulet.

Philips multifjärrkontroll kräver ingen dator för att du ska komma igång, allt sköts istället via fjärrkontrollen direkt i dess skärm. Du väljer vilken typ av pryl du ska lägga till och bläddrar bland olika tillverkare och modeller. Det är faktiskt grymt mycket smidigare än man först kan tro. Tyvärr finns inte menyerna på svenska.
Finns inte just din pryl i listan kan du programmera in den ändå genom att ta fjärrkontrollen till prylen du vill ha in och installera den genom att sätta kontrollerna nos mot nos vilket vi inte har några problem med i vårt test.

+
Tydlig färgskärm för installationen
Enkel att komma igång med
Prisvärd

-
Saknar svensk meny

Betyg: 8

Logitech Harmony 525

Smart men småseg

Tillverkare: Logitech, www.logitech.se
Pris: 900 kronor
Info: Teknikmagasinet.se

Dra av lite mer än 1 000 kronor från priset på Harmony One och ut kommer 525. Samtidigt försvinner dockningsstationen för laddning av batteriet, pekskärmen i färg och de sköna knapparna.

Trots det ringa priset är det dock en rätt spejsat formgiven kontroll som ligger bra i handen. Placeringen av knappen för aktiviteter ligger lite illa till längst upp men i övrigt är knapparna smart placerade för användaren.

Ett blått bakgrundsljus ser till att du hela tiden har koll på vad du klickar på oavsett hur mörkt du har det i rummet, och vi gillar att det finns en stor knapp titulerad Glow som tänder bakgrundsljuset när vi vill.

När du använder 525 måste du tänka på att inte trycka på för många knappar på en gång. Kontrollen kan vara lite seg så låt hellre kommandot ta sin lilla tid, annars lägger du fler knapptryckningar på kö och allt blir ett stort kaos i slutändan.
Men i övrigt är den enkel att använda och skärmen har ett enkelt gränssnitt med tydliga rubriker, så som det brukar vara med Logitechs multifjärrkontroller.

Oavsett diverse svagheter så är detta en mycket prisvärd kontroll sett till vad du får för pengarna.

+
Skärm
Dedikerad knapp för bakgrundsbelysning
Lätt att lära sig

-
En aning seg
Köar kommandon

Betyg: 7

Logitech Harmony 900
Räcker längre

Tillverkare: Logitech, www.logitech.se
Pris: 3 700 kronor

Den dyraste fjärren i testet kommer även den från Logitech och utseendemässigt går det knappt att skilja den från Harmony One. Men det finns en del väsentliga skillnader på andra håll.

En stor skillnad är att det medföljer radiomottagare till 900. Radiomottagarna används för att förstärka signalen så att du exempelvis kan ha skåpsluckan stängd men ändå kontrollera enheterna som står på insidan av dörren. Detta gör dels att vi kan använda kontrollen på större avstånd än övriga fjärrkontroller i testet och dels att vi kommer åt enheter som står gömda bakom skåpsluckor och annat. Funktionen är superenkel att komma igång med och fungerar klanderfritt under testet.

Precis som Harmony One så medföljer en laddare vilket vi tycker är ett stort plus i kanten. Men till det här priset känns det samtidigt som en självklarhet.

Men motiverar dessa skillnader ett pris på nästan 1 500 kronor mer? Vi tycker inte det. Behöver du inte RF-systemet med radiomottagare och hela paketet kan du lika gärna köpa Harmony One.

+
Pekskärm i färg
Enkelt och välfungerande RF-system

-
Dyr

Betyg: 7

Sony RM-VL610T
Billigast är inte bäst

Tillverkare: Sony, www.sony.se
Pris: 550 kronor

Priset för den absolut fulaste fjärrkontrollen i testet går till Sony och rektangulära RM-VL610T. Här saknas den moderna skärmen som övriga kontroller har och formmässigt upplevs den som klumpig. För att spejsa upp den skickar Sony med två underdelsskal så du kan byta färg men det hjälper inte när överdelens gråsvarta plast är allt man ser.

Till och med knapparna upplevs plastiga och ger ett lealöst motstånd vid nedtryckning. Första intrycket är således billigt, men det är den ju också.

V610T kan hantera upp till åtta prylar. Men har du andra prylar än Sonys hemma blir det genast krångligt. För här finns ingen digital guide som hjälper dig igenom processen. Istället får du ett häfte med produktkoder till olika tillverkares prylar som du ska knappa in på kontrollen, och utbudet är inte direkt grandiost. Hela installationen känns omständlig och jobbig och vi är glada när denna del av testet är över.

När du väl fått in de prylar som ska styras är det dags att skapa kombinationer av prylar. Vill du ha en knapp som är för dvd-tittande måste du trycka ett kommando som gör att fjärrkontrollen lär sig din kombination och därefter trycka på de prylar som ska ingå, i detta fallet tv, dvd-spelare och hemmabiosystemet. Men det här tillvägagångssättet fungerar faktiskt helt okej.

Till kontrollen medföljer ingen laddare utan det är vanliga batterier som gäller.
På den positiva sidan vill vi lägga till att fjärrkontrollen reagerar snabbt, något som nästan är ovanligt nuförtiden. Något gränssnitt är inte att tala om eftersom den saknar skärm, men upplägget av knapparna känns igen från vanliga kontroller. När du lärt dig programmeringsknapparna är den inte svår att använda och den fungerar då utmärkt, men för ett par hundralappar mer får du en betydligt bättre multifjärrupplevelse.

+
Du kan byta underskalet
Snabb

-
Få produkter som stöds
Jobbig att komma igång med
Plastig och klumpig

Betyg: 5