Viasat har hållit på ett bra tag med tv och började sina första satellitsändningar redan 1991. Trots detta har Viasat legat i lä när det gäller hd-kanaler om man jämför med den största konkurrenten Canal Digital. Medan Canal Digital började sända hd redan 2005 så dröjde det till januari 2008 innan Viasat lanserade hd. Till en början erbjöd Viasat tre stycken hd-kanaler, National Geographic HD samt de två egna nylanserade TV1000 HD och Viasat Sport HD.

Då det tog Viasat lite längre tid att lansera hd-kanaler slapp kunderna byta box i och med den nya komprimeringsstandarden och fick istället en box för både Mpeg2 och Mpeg4 från början. Företaget lanserade också från början två stycken boxar för att kunna erbjuda både en vanlig hd-box samt en med inspelningsmöjligheter.

Några månader senare utökade Viasat sitt utbud med SVT HD i tid för att ge kunderna möjlighet att se OS i hd-upplösning. Just sport har varit en stor del i att föra hdtv framåt.

Nästa nya kanal kom i oktober i fjol, MTVNHD är en sammanslagning av musikkanalen MTV och barnkanalen Nickelodeon.

Efter detta har det dock varit väldigt tyst från Viasats håll och nu ganska exakt ett år senare har tittarna fortfarande inte fått fler hd-kanaler. Om man jämför detta med vår andra sattelittvleverantör Canal Digital som för tillfället tillhandahåller tolv stycken hd-kanaler ser det lite fattigt ut.

Viasat menar dock att man valt en annan strategi.

– Vi är övertygade om att hdtv är här för att stanna och att det kommer att växa. Men att få välja vad man ska se när man ska se det, i dtv, är den väg vi väljer att gå då vi lyssnar på vad kunderna efterfrågar och vi märker en större efterfrågan på detta just nu, säger Karin Zingmark, presschef på Viasat.

ViasatOnDemand
Viasat lägger alltså krutet på on demand-tjänster, att låta kunderna se vad de vill ur tv-tablån när de vill, och även bara betala för exakt det material de verkligen vill se.

Och det är inget snack om att företaget har Sveriges bästa och mest utvecklade on demandtjänst. Viasat On Demand har samlat de flesta tv-kanalernas egna ”play”-tjänster tillsammans med sin egna TV1000 Play. Dessa finns tillgängliga på internet för vem som helst, förutom TV1000 Play som endast finns tillgänglig för Viasats kunder.

Dock finns det möjlighet att hyra film för vem som helst. Viasat har dessutom byggt in en funktion för detta i sin digitalbox så att man kan titta på on demand-tv utan att behöva en dator.

Dessa play-tjänster är tyvärr nästan helt och hållet i sd-upplösning i dagsläget.

Men i mars i år lanserade Viasat även TV1000 Play HD som snabbt lades till deras on demand-tjänst och gav kunderna möjligheten att se filmer on demand i hd-upplösning. Tyvärr är utbudet idag inte helt strålande och i dagsläget erbjuds endast 44 filmer i hd-upplösning.

– Vi är faktiskt den enda tv-operatören i Sverige som kan erbjuda hdtv via on demand, säger Karin Zingmark.

Detta stämmer förstås bara om man bortser från iptv. Men bland de traditionella tv-operatörerna är Viasat klart bäst på den här punkten i dagsläget.

Priser
Vill man få tillgång till Viasats hd-kanaler och on demand-tjänst för hd så får man teckna ett abonnemang samt köpa en hd-box. Självklart behöver du också ha möjligheten att sätta upp en parabol med fri sikt i söderläge.

Vill man ha tillgång till alla fem hd-kanalerna får man slå till på hela guldpaketet för 349 kronor i månaden plus 99 kronor i månaden för att lägga till hd-kanalerna. Att våga ta ut 99 kronor extra i månaden för ynka fem stycken hd-kanaler måste vi säga inte känns helt prisvärt.

Du får dock då också tillgång till Viasat On Demand direkt i digitalboxen, om du dessutom väljer att köpa den dyra boxen med pvr. Den boxen går lös på 7 995 kronor utan abonnemang, 1 995 kronor om du köper den när du tecknar. Den billigare boxen utan pvr-möjlighet och on demandtjänst får du på köpet vid abonnemang, annars kostar den 3 495 kronor.

För tillfället testas Viasats nya hd-box med ondemand inbyggt så förvänta er ett test på m3.se inom kort. Möjligheten att ha on demand-tjänster direkt i boxen är något vi verkligen gillar och vi hoppas mycket på den här boxen.

Vår slusats:
Viasat är kanske inte den bästa lösningen om man är ute efter tablåstyrd hdtv men företagets on demand-tjänst kan vara värd att ta en titt på ändå även om det fortfarande finns mycket utrymme för förbättring.