Satellit-tv med parabolantenn har varit ett måste länge i tv-världen om man vill ha tillgång till hdtv men på senare tid har det ändrats. När det gäller hdtv via kabel är marknaden mer komplicerad än via satellit där de stora aktörerna är Canal Digital och Viasat.

På kabelfronten är Com Hem överlägset störst, men Canal Digital är med även i det här segmentet, och dessutom finns en mängd mindre aktörer, exempelvis har många svenska städer egna kabelnät.

Att ta emot satellitsändningar har sina begränsningar, då man måste ha en bra plats att sätta upp en parabol. Med kabel-tv slipper du detta omak men då krävs det att du bor i ett hus som är kopplat till ett kabelnätverk vilket inte alla hus är. Om du är sugen på att skaffa hdtv via kabel går det oftast väldigt lätt att kolla upp på de olika leverantörernas hemsida om just ditt hus är kopplat till deras nät.

Com Hem
Com Hem är Sveriges största leverantör av kabel-tv med ett nät som når cirka 40 procent av de svenska hushållen. Företaget är störst i storstadsregionerna eftersom många mindre städer har sina egna kabelnät.

Från början var Com Hem en del av det statliga Televerket och började med kabel-tv redan 1983 men bytte namn till Com Hem 1999. Vad gäller hd så var det i december 2006 som Com Hems kunder fick tillgång till hdtv via kabelnätet. Även här var Com Hem alltså tidigt ute vilket även avspeglas på kanalutbudet, som är klart godkänt.

De kanaler som erbjuds i hd via Com Hems nät är idag Discovery HD, Eurosport HD, History Channel HD, National Geographic HD, Silver HD och TV4 HD. Förutom dessa sex ”grundkanaler” så ingår också alltid SVT HD samt att det även går att utöka hd-sortimentet med både Canal Digitals och Viasats egna hd-kanaler, det vill säga Canal Plus Sport HD, Canal Plus Film HD, Viasat Sport HD och TV1000 HD. De senare kostar dock en hel del pengar.

Är man kopplad till ett Com Hem-nät kostar ett abonnemang med de vanliga hd-kanalerna 199 kronor i månaden vilket låter dig välja åtta valfria kanaler - hd-kanaler inkluderade. Om man sedan vill ha de sista fyra kanalerna blir prisbilden en helt annan. Då får man lägga till 249 kronor i månaden för Canal Plus-kanalerna och 179 kronor i månaden för Viasats kanaler.

– Vi försöker alltid leverera ett aktuellt och bra kanalutbud och vi ser att både teknik och efterfrågan går mot hdtv-hållet. Därför lanserade vi nu den 1:a september Silver HD men jag kan tyvärr inte ge något mer besked om när hd-utbudet utökas ännu mer, säger Maria Stråhle, pressansvarig på Com Hem, när vi frågar hur hd-utbudet kommer att utvecklas.

I slutet av 2008 kom Com hem äntligen med en hd-box med pvr-möjligheter och när vi testade den blev vi mäkta imponerade. Den var i likhet med tidigare boxar långsam som tusan men funktionerna vägde utan tvekan upp detta.

Den stora nackdelen och varför den inte fick en M3-rekommenderar-logga var det hutlösa priset på hela 3 995 kronor, plus ett 24-månadersabonnemang. Nu har prisbilden ändrats lite men den är fortfarande inte billig.

Canal Digital
Även Canal Digital sänder alltså via kabelnätet och erbjuder också här förstås ett helt gäng hd-kanaler.

– För tillfället får ett hundratusental hushåll kabel-tv av oss och den större delen av dessa är i södra Sverige, säger Jenny Pedersén, pr- och informationsansvarig på Canal Digital.

Canal Digital är alltså inte alls i närheten av Com Hems 40 procent, men är du en av dem som har tillgång till företagets kabel är det helt klart värt att ta en titt.

Canal Digitals baspaket kostar endast 35 kronor i månaden och till det kan du sedan välja till hd-paketet för ytterligare 99 kronor i månaden. Det gör att detta blir det i dagsläget billigaste sättet att få tillgång till ett någorlunda brett hdtv-utbud i Sverige.

I hd-paketet för kabel ingår nästan samma kanaler som det gör i leverantörens satellitabonnemang. För dessa 99 kronor får du SVT HD, TV4 HD, Animal Planet HD, BBC HD, Discovery HD, History HD, National Geographic HD, Silver HD och Rush HD. Det vill säga hela nio stycken hd-kanaler för endast 134 kronor i månaden.

Det här är mer en pris- och mängdnivå som vi på M3 börjar tycka är acceptabelt, bra jobbat Canal Digital.

Självklart kan du också här välja till mer exklusiva kanaler som Canal Plus Sport HD och Canal Plus Film HD. Dessa får du med på köpet om du tecknar Canal Digitals vanliga avtal för motsvarande sd-kanaler som går på 269 kronor i månaden för både film- och sportvarianterna.

Men när det kommer till boxpriser är de lika hutlösa som hos alla andra lösningar då en vanlig hd-box kostar 2 995 kronor medan en pvr-box ligger på 4 995 kronor.