Den senaste tekniken som används för att sända tv till svenska folket är så kallad iptv. Iptv skickar ut tv-sändningen via bredbandet istället för ett specialbyggt tv-nät som vanlig kabel-tv. Detta tar förstås bandbredd vilket tidigare har varit lite av ett problem både hos leverantörer och kunder.

Bredbandet har dock utvecklats rejält de senaste åren och bandbredden är inte längre ett stort problem, vilket har gjort att allt fler leverantörer erbjuder iptv till sina bredbandskunder.

Gammal standard

För att inte sluka alltför mycket bandbredd använder sig dessutom nästan all iptv sig av komprimeringsstandarden mpeg2. Denna standard är dock förlegad och förhoppningsvis får vi se det bättre formatet mpeg4 i framtiden. Georgi Ganev, vd på Bredbandsbolaget, menar att det inte finns något alternativ.

– I princip är övergången redan ett faktum, på vår nya plattform kommer i stort sett allt innehåll komprimeras i Mpeg4.

En sak som får ses som positivt i iptv-sammanhang är att då tjänsten levereras via internet finns det massor med möjligheter till utbyggnad av interaktiva tjänster. Störst bland dessa och också mest utbredd är tjänster för att se på tv när vi själva vill och slippa den där 1900-talsmässiga tv-tablån.

Några företag som erbjuder iptv via sina bredbandsnät är Telia, Bredbandsbolaget och Canal Digital. Vi hittar även ett antal mindre enskilda stadsnät där iptv skickas ut genom fibrerna.

Men hur ligger det till med hd-material via iptv? Detta är förstås det naturliga nästa steget i utvecklingen men innebär också återigen problem med bandbredden då material i hd-kvalitet förstås innebär större filer som tar betydligt mer plats i näten. Vi tar en titt på vad de tre stora företagen har att erbjuda.

Telia
Senast vi pratade med Telia om bolagets hdtv-planer över iptv var för ett och ett halvt år sedan. Då fick vi följande svar av Maria Hillborg vid bolagets presstjänst.

– Vi har tidigare kommunicerat att vi kommer att lansera hdtv under 2008 och vi står fast vid den tidsplanen. Men närmare uppgifter om var, i vilken omfattning och tidsplan sparar vi till lanseringen.

Så här i efterhand kan vi enkelt konstatera att det inte blev så då Telia än i dag inte levererar hdtv via iptv. Hög tid att ställa frågan igen, alltså.

– Just nu har vi ett marknadsprov till vissa fiberanslutna fastigheter och ser över möjligheten att erbjuda hd till alla lan-kunder säger Maria Hillborg.

– Vårt första test har lett till vissa lärdomar. Bland annat har vi anpassat infrastrukturen för distributionen av tv i vårt nät för att skapa en mer förutsättningsbaserad tjänstestruktur.

Ingen hdtv ännu, alltså, men vi vill ändå ge Telias iptv ett litet tröstpris för den välfungerande video on demand-tjänsten. Här hittar vi alla kanalernas play-tjänster som du får tillgång till i olika grad beroende på vilket kanalpaket du väljer.

Bredbandsbolaget

Bredbandsbolaget erbjuder kunderna Viasats olika kanalpaket via iptv ifall dessa inte har möjligheten att sätta upp en parabol. Detta bådar gott för möjligheten att få tillgång till hdtv både via ”vanliga” kanaler samt on demand.

Nu är tyvärr inte fallet så när man tar en närmare titt och inser att det som erbjuds är hela Viasats utbud minus just hd-kanalerna.
För tillfället är alltså Bredbandsbolaget inget att räkna med om man är ute efter hd-sändningar men enligt vd Geordi Ganev ska det bli ändring på det.

– Vi är i full gång med att utveckla en ny iptv-lösning där hd är en viktig del. Med Sveriges största lan-nät med hastigheter på 100 megabit och möjlighet till högre hastigheter i framtiden har vi goda förutsättningar för hd.

Även vad gäller on demand-tjänster ligger Bredbandsbolaget lågt för tillfället men här planeras det också satsningar i framtiden.

– Vi har en stor tilltro på interaktivitet för rörlig media via tv:n, datorn, mobilen och andra typer av enheter. Samarbetet med Voddler (en tjänst för filmströmning enligt ungefär samma princip som Spotify, reds anm) är ett första steg i vår satsning att bemöta kundernas behov och förväntan kring detta.

Canal Digital
Canal Digital har varit tidigt ute när det gäller hdtv både via satellit och kabel, så det är kanske ingen överraskning att bolaget är den enda större operatör som även erbjuder hd-material via iptv-tjänsten. Efter att ha genomfört testsändningar sedan slutet av 2007 lanserade Canal Digital hdtv via iptv till alla bredbandskunder.

– Det innefattar idag cirka 50 stadsnät som når över 200 000 hushåll. Sedan april i år erbjuder vi hd-sändningar via iptv till alla dessa kunder utan undantag, säger Jenny Pedersén, pr- och informationsansvarig på Canal Digital.

De kanaler som finns tillgängliga från början är SVT HD samt tillvalskanalerna Canal Plus Film HD och Canal Plus Sport HD. Det kanske inte är särskilt många kanaler, men å andra sidan är det de enda hd-kanaler som finns att tillgå via det här distributionssättet.
Vad gäller on demand-tjänsten så saknas tyvärr hd fortfarande och Canal Digital har ingen information att ge oss om vad som händer på den fronten.

Det som krävs för att du ska kunna se hdtv via Canal Digitals iptv är att du är bredbandskund hos bolaget, en box för 1 995 kronor (billigare vid nyteckning eller förlängning) samt minst ett grundabonnemang för 119 kronor i månaden. För det får du SVT HD, för de andra två kanalerna får du betala ytterligare 269 kronor till i månaden.

Framtiden får vänta
Två av de tre största aktörerna på iptv-marknaden har alltså inte kommit igång med hd-satsningen ännu, och den tredje har ett begränsat utbud. Kan det vara så att Sveriges bredband ännu inte är tillräckligt brett för att leverera hdtv?

En hd-sändning via bredbandet med komprimeringsstandarden mpeg2 (vilket är det som används för tillfället) tar upp en ungefärlig bandbredd på cirka 20 megabit per sekund. Byter man komprimering till det betydligt bättre mpeg4 (vilket de ”vanliga” tv-leverantörerna redan har gjort) kan man troligtvis halvera detta. Hdtv via bredbandet borde alltså inte vara en omöjlighet då många sitter med 24 megabit eller till och med 100 megabit per sekund.

– I vår tekniska lösning använder vi mpeg4 för hdtv och kommer gradvis att gå över till mpeg4 även för standardmaterial. Det skapar fina förutsättningar att leverera bra tjänster till fler kunder, säger Maria Hillborg på Teliasonera.

Bredbandsbolagets vd Geordi Ganev:
– Varje hd-kanal kräver ca 21 megabit per sekund idag vilket kan jämföras med en sd-kanal som drar cirka fyra-fem. Visst finns ett tak för bandbredden. Så utmaningen för oss blir att prioritera utbudet efter den begränsningen.

Vår slutsats
Iptv är en stark kandidat till att bli det format som tar över tv-sändningarna i framtiden. Mycket på grund av de stora möjligheterna för tjänster som låter dig se på tv när du vill.

Men vad gäller nutid och hdtv ligger iptv-utbudet väldigt långt efter både kabel och satellit. Samma sak gäller digitalboxarna som endast finns av de enklaste slagen utan inspelningsmöjligheter. Detta gör att iptv för tillfället inte är något speciellt bra alternativ för den som vill se på hdtv, men det kan hända mycket inom de närmaste åren.