Tar du emot tv via en antenn på taket så är det via det svenska marknätet. Sedan februari 2008 är hela detta tv-nät helt och hållet digitalt. Ett gäng fria kanaler skickas ut och för dem som vill ta emot dessa är det bara att fixa en antenn samt en digitalbox med DVB-T-mottagning.

Bland de fria kanalerna hittar vi bland annat SVT1, SVT2, TV4 och TV6. Vill man ha flera kanaler är det ett Boxer-abonnemang som gäller och då får man tillgång till ett större antal olika kanaler beroende på abonnemangsform.

Tv-kanalerna som skickas ut via det digitala marknätet samsas alla på ett fåtal frekvenser kallade muxar. För tillfället har vi sex stycken olika muxar som vardera klarar av att sända runt 22 megabit data vilket begränsar möjligheterna en hel del. Att sedan marknätets sändningar använder den föråldrade komprimeringsformen mpeg2 gör inte förutsättningarna bättre.

Detta gör att cirka fem till sju sd-kanaler får plats i varje mux. Planer att gå över till den nyare och bättre tekniken mpeg4 finns dock. Ett litet tips här för er som ska köpa ny tv och vill ha möjlighet att använda den inbyggda boxen i framtiden är att titta så att tv:ns box klarar av mpeg4-standarden.

För att sätta lite perspektiv på saken är det värt att nämna att en mpeg4-kodad hd-kanal i bra kvalitet ändå kan ta upp så mycket som 15 megabit.

Från test till allvar
Det begränsade utrymmet i muxarna gör det svårt för hdtv att slå i marknätet men visst händer det saker även där. Sedan den maj 2007 sänds testsändningar i den sjätte muxen. Hushållen i Mälardalen kan ta emot SVT HD via sin vanliga tv-antenn, förutsatt att de äger en hd-box.


Mälardalen är enda platsen där du kan få hdtv i marknätet i dag.

Testsändningarna görs i mpeg4-tekniken vilket är ett måste ifall vi ska få någon hdtv i marknätet. Nu har dessa testsändningar pågått i snart två och ett halvt år utan att det har hänt något mer, men än är inte hoppet dött, tvärs om.

Sveriges Television har föreslagit att hdtv-sändningar ska börja nästa år. I förslaget bereds två kanaler plats, med vardera 15 megabit utrymme. Det finns en lösning under utveckling för att komma runt utrymmesbristen. HDTV-kanalerna föreslås sändas över det just nu outnyttjade VHF-bandet (som når cirka 97 procent av Sveriges befolkning) vilket med den nya tekniken för digitala sändningar, DVB-T2, borde ge en sändningskapacitet på runt 30 megabit.

Nya boxar, please
Sedan testsändningarna började har det kommit ett flertal hd-boxar för marknätet, både med och utan pvr. Dessa boxar kommer dock inte att fungera när hdtv i marknätet kommer på riktigt. I alla fall inte om allt går enligt Sveriges Televisions förslag då den nya standarden DVB-T2 kräver en annan sorts boxar. Detta kan dock vara det enda sättet att få tillgång till hd i marknätet och kanske just därför är ett litet pris att betala. Boxar och liknande certifierade för DVB-T2 bör rulla ut på marknaden nästa år vilket passar bra med förslagets tidsplan.

I SVT-förslaget ingår också att man efter starten i VHF-bandet stegvis bör utöka till andra sändarnät. Även Teracom, som levererar tekniken till Sveriges marknät, siktar på att hdtv i marknätet ska kunna lanseras under nästa år.


Kanske hittar du TV 4 HD i marknätet nästa år?

Idag är det alltså ganska dött på hdtv-sidan när det gäller det digitala marknätet men planer finns det gott om. Nästa år blir ett spännande år för hdtv, i alla fall om planerna omsätts till verklighet.