Det finns flera sätt att skapa prylhistoria, men gemensamt för alla är att de ledde in utvecklingen på ett nytt spår.

I vissa fall skapades helt nya prylkategorier, som skapade behov och marknader från ingenting. I andra kom produkter som på egen hand blåste nytt liv i trötta eller ofärdiga segment, men gemensamt för alla är att de fick alla konkurrenter att jaga (i vissa fall ikapp och förbi – till glädje för oss nördar), att de format utvecklingen och att arvet efter dem fortsätter att forma utvecklingen än idag.

Alla topplistor är subjektiva – det här våra tio favoriter; men det finns hundratals prylar vi gärna hade haft med om vi bara hade fått plats. Hur ser din lista ut? Berätta i kommentarsfältet!

10. Första digitala systemkameran för konsumenter: Canon EOS 300
Den digitala systemkameran som vi känner den idag kom i sin första inkarnation Kodak DCS 100 år 1991, men under de första tolv åren var tekniken både dyr och komplicerad, och lagringen av bilderna gjordes på en hårddisk som ofta var lika stor som resten av kameran. Först 2003 började det hända något för oss vanliga dödliga konsumenter. Då släppte Canon den första systemkameran med både ett normalt hus och ett pris på under 2 000 dollar.
Inom några månader kom Nikon med den direkta utmanaren D100, och ytterligare något år senare hade alla större kameratillverkare börjat försöka ta över konsumentmarknaden, en utveckling som pågår än idag.

9. Första kraftfulla mediaspelaren: Popcorn Hour A100

Mediaspelaren hade funnits i ett par år men var bara en angelägenhet för ett fåtal filmnördar. Men i slutet av 2007 började det viskas om en ny spelare från ett okänt amerikanskt företag vid namn Syabas, med ett filstöd som omfattade allt du kunde tänka sig, inklusive hd-formatet mkv. Vi trodde det var vaporware, men till slut fanns Popcorn Hour A-100 här, buggig, ful, extremt varm och alldeles underbar trots sina brister.

Sedan dess har typ 10 000 fristående mediaspelare erbjudits oss för test, och till vår stora glädje har funktionen även integrerats i både tv-apparater och blurayspelare under 2009.

Utan Popcorn Hour hade den utvecklingen dröjt mycket längre.

8. Första musikspelet: Guitar Hero
Okej, epitetet ”första musikspelet” är inte riktigt sant, i japanska arkadhallar hade man kunnat spela på plastinstrument i många år. Men det var 2005, när den nästan okända utvecklaren Harmonix bundlade sitt nya gitarrspel med en plastkopia av en Gibson SG som det började hända saker. Historien vet ni vid det här laget, hur 20- och 30-plussare med avsomnade rockstjärnedrömmar började riffa loss på hemmafester, hur Harmonix gick vidare och skapade Rock Band, hur senare bandspecifika utgåvor och nedladdningsbart material skapade helt nya intäktskällor för musikbranschen. Den här spelgenren har mognat och står sig starkare än någonsin, och vi ser inget hot mot den för överskådlig tid.

7. Första ”supermobilen”: Nokia N95

Idag tävlar alla mobiltillverkare om att pressa in all tänkbar funktionalitet i sina smartphones – vi snackar gps, wlan, hsdpa, radio, mediaspelare och en någorlunda kompetent kamera i ett inte alltför otympligt skal. Fram till våren 2007 var allt detta en ouppnåelig våt pryldröm. Då kom Nokia N95. Den var unik i sitt slag. Idag, drygt två år senare känns den hopplöst frånsprungen – vilket i sig är en del av dess storhet, eftersom den inspirerade och tvingade alla andra tillverkare att själva höja sina ambitioner.

Nokias kommande megamobil N900 kan bli telefonen som flyttar fram gränserna ett steg till, men det får bli en fråga för 2010.

6. Första konsolen med rörelsekänslighet: Nintendo Wii
Även om Playstation 3 och Xbox 360 är betydligt mer banbrytande när det gäller hårdvara, är det Wii som blivit den stora framgångssagan i dagens konsolgeneration, med försäljningssiffror som får företagets tidigare framgångar att se ut som småpotatis. Det har man gjort med ett eget tilltal och framför allt trumfkortet med wiimoten, spelkontrollen som fokuserar på arm- och kroppsrörelser minst lika mycket som fingerfärdighet. Ett nytt sätt att spela, och för den delen att träna. Modulen Motion Plus förbättrar rörelsekänsligheten ytterligare och i somras aviserade både Sony och Microsoft att de kommer att lansera egna modeller för rörelsekänslighet under 2010. Spelandet har tagit ett stort steg in i framtiden, tack för det Nintendo.

5. Första minidatorn: Asus Eee PC 701

Det är möjligt att minidatorns gravskrift redan är på väg att skrivas, men under det drygt ett och ett halvt år som gått sedan Eee PC 701 släpptes har den redan hunnit förändra hela bärbara-marknaden i grunden. Genom att kombinera två tidigare oförenliga principer – ”liten och lätt” och ”billig” skapade Asus en ny marknad där alla ville ha en bit. Tyvärr är en bieffekt av den nuvarande plattformen att prestandan blir lidande, men det är inte omöjligt att det kan åtgärdas med nästa generations hårdvara eller med nya mjukvaruplattformar. Oavsett vilket har minidatorns framgångar påverkat framtidens bärbara datorer – för kundens bästa – för många år framöver.

4. Första mp3-spelaren: Diamond Rio PMP300
Bärbara kassettbandspelare och cd-spelare hade sin tid. Men när mänskligheten en gång väl hade beretts möjligheten att forsla sin musik i mp3-format, med ett enkelt handgrepp kunnat skapa ”oändliga” blandband i datorn i stället för 90-minutare mödosamt kopierade i dubbeldäckaren fanns det förstås ingen väg tillbaka.

Idag hittar du en mp3-spelare (oftast tillverkad av Apple) i nästan var mans, kvinnas och mellanstadiebarns ficka, och först ut på marknaden var den idag nästan bortglömda pionjären Rio. Vi minns den, och det gör nog egentligen Steve Jobs också, även om han aldrig skulle erkänna det.

3. Största hemdatorn: Commodore 64
Det finns många datorer som i sig skulle kunna förtjäna en plats på den här listan, men för oss finns det ingen som haft samma genomslag som Commodore 64. Mest av allt minns vi den kanske som en spelmaskin, men den erbjöd också hundratusentals svenska barn en introduktion till datorbehandling och, inte minst, programmering. C64:s historiska betydelse för att ha format såväl dagens spelutbud som konsol- och datormarknaden är så stor att den knappt går att klä i ord.

Och en annan aspekt av dess betydelse är att tänka på hur många av dagens internationella toppnördar som började sin bana framför den gråbrunbeiga trollerilådan.

2. Första platt-tv: Pioneer PDP-501HD
Platt-tv hade varit en ouppnåelig pryldröm för hela den industrialiserade världen sedan 1950-talet, men självklart var det bara en tidsfråga innan tekniken hann ikapp visionen. Den första modell som faktiskt gick att köpa (om du hade en kvarts miljon över) och sätta upp på väggen (om du hade ett väggfäste som tålde att bära 43 kilo) var en 50-tums plasma från Pioneer som kom ut 1997. Just den tv:n var det av uppenbara skäl inte så många som köpte, men trendsättare? Det är bara att gå ner till närmaste tv-butik och kolla hur många crt-apparater du kan se i sortimentet…

1. Första underhållningsmobilen: Apple Iphone
Iphones status som trendskapare fungerar på två plan. Dels handlar det förstås om hur marknaden för, utbudet av och inriktningen på pekskärmstelefoner såg ut innan media- och multi touch-monstret tog över världen 2007 (bara business, bara pennor, bara strikts, stilrent, sobert och dödtrist). Idag finns det nuttifnutton mediatillvända pekskärmstelefoner som alla mer eller mindre öppet lanseras som ”Iphonedödare” men än så länge lever ”liket” i högönsklig välmåga.

Kanske ännu viktigare är mjukvarurevolutionen. Apples exempellösa framgångssaga App Store har både inneburit att användaren kan skräddarsy sin telefon efter sina behov (så länge Apple säger okej), ordnat en plattform för att lägga in helt nya funktioner och tjänster, och inte minst skapat en helt ny intäktskälla som alla andra tillverkare och operatörer lystet vill ha en del av. Idag finns det motsvarigheter till App Store i nästan alla mobiloperativ, och utvecklingen har ändå knappt börjat.