Vi har varit riktigt avundsjuka på tyskarna i flera månader nu. De har nämligen haft Samsung Galaxy i butik rätt länge. Anledningen enligt Samsung till att vi får telefonerna så mycket senare än övriga Europa är på grund av att vi ställer högre krav på snabbhet än andra och därför får vi vänta på trimmade versioner av mjukvaran. Vad som behöver trimmas i en Android Cupcake utan överliggande gränssnitt begriper vi inte, men det är svaret vi fått.

Galaxy är nämligen en Androidmobil som helt och hållet förlitar sig på det vanliga gränssnittet och inte något överliggande skal i stil med HTC Sense. En variant av Touchwiz hade kanske varit väntat, men widgets och tre startskärmar är exakt det som är grunden i Android, så det skulle antagligen inte göra mycket skillnad.

Hårdvarutänk
Nu är Androids eget gränssnitt absolut inget som är till nackdel, framför allt är det mycket snabbare i vändningarna än Touchwiz brukar kännas, och skulle du ha något emot det finns det alltid ett helt gäng skal och utbyggnader att ladda ner från Market som anpassar allt efter ditt behov.

Galaxy förlitar sig på denna egenskap, så mycket att det enda de gjort med mjukvaran är att lägga in en app för att enkelt hantera de olika trådlösa anslutningarna som finns i telefonen.

Mjukvaran är däremot sekundär, Galaxy är mer en uppvisning i hur stora delar av standardhårdvaran borde se ut för Androidtelefoner med lite högra prisklass. Visst finns alla standardprylar som gps och wlan, men Galaxy har också begåvats med en dedikerad knapplåsknapp (istället för strömknappen som hos HTC) och hörlursplugg.

De två stora förbättringarna som vi inte sett hos Android alls tidigare är ett stycke oled-skärm och en lysdiod bredvid kameran.
Oled-skärmen gör underverk för färgåtergivningen, precis som vanligt och även om det inte är livsviktigt är det en trevlig lyxdetalj. Lysdioden bredvid kameran gör de redan dåliga bilderna extremt blåtonade, men det här är första gången med en Androidtelefon du kan ta ett foto i en mörkare miljö utan att få en svart ruta som resultat.

Tråkigt nog har inte Samsung byggt en app för att använda fotolampan som ficklampa, men med tanke på Androidcommunityns skaparglädje finns det antagligen sju appar tillgängliga när du läser det här.

Precis som väntat
Designen följer Samsungs standardmodell, vilket innebär ett ganska plastigt skal som ser ut som nästan alla andra Samsunglurar. Medan det inte är något fel på designen undrar vi om Samsungs designers tagit en längre semester, för något nytt borde de kunna hitta på.

När det gäller användarvänligheten rullar Galaxy på lika snabbt som vilken annan släppt Androidlur som helst, mycket beroende på att hårdvaran mer eller mindre varit den samma i alla släppta lurar hittills.

På det stora hela är Galaxy precis så grym som vi hade hoppats, men avsaknaden av det där lilla extra på mjukvarufronten gör att vi helt enkelt vill ha mer. Det känns fel att kalla den för tråkig, men något åt det hållet, även om du har all möjlighet att anpassa ditt eget gränssnitt med exempelvis Ahome och valfria widgets från market. Så en av telefonens nackdelar kan lika gärna ses som en fördel, om du är beredd att lägga ner lite jobb med att ge dig in i applikationsdjungeln.


+
Fotolampa!
Rejält inbyggt minne
Oled-skärm

-
Lite dyr
Inget eget gränssnitt

=
Galaxy är en grym grundplattform för Android, gränssnittet får du fixa själv.

BETYG

Form/design: 6
Ljudkvalitet: 6
Bildkvalitet: 5
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 6


Totalt betyg: 8

Fakta

Pris: 6 290 kr
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se

Mått: 115 x 56 x 11,9 mm
Vikt: 114 g
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa/hsupa)
Skärm: 3,2 tum, 320x480 pixlar, oled
Taltid: 6,5h
Passningstid: 450h
Minne: 8 Gb, Micro sd-kortplats
Kamera: 5 megapixel, af, fotolampa
Övrigt: Gps, wlan